, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Πρήξιμο στις γάμπες: 5 λόγοι που το προκαλούν

 
Εάν παρατηρείτε πρήξιμο στις γάμπες σας, η αιτία μπορεί να βρίσκεται στο αλμυρό γεύμα που καταναλώσατε, καθώς και σε κάποιους άλλους παράγοντες.
Τρώτε συχνά εκτός σπιτιού
Όσο πιο συχνά τρώτε έξω, αντί να μαγειρεύετε στο σπίτι, τόσο πιθανότερο είναι να νιώθετε πρήξιμο. Μια μέση μερίδα εστιατορίου περιέχει περίπου 2.300 χιλιοστόγραμμα νατρίου, ποσότητα που ισοδυναμεί με τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα κατανάλωσης, την οποία εσείς λαμβάνετε σε μόλις ένα γεύμα!
Και μη θεωρείτε ότι πίνοντας πολύ νερό ή υγρά που προκαλούν διούρηση, όπως καφέ ή τσάι, θα υποχωρήσει το πρήξιμο, αφού τα νεφρά χρειάζονται 24 έως 48 ώρες για να επεξεργαστούν ένα αλμυρό γεύμα, ανάλογα με τη ποσότητα νατρίου που περιέχει.
Τρώτε πολλές επεξεργασμένες τροφές
Ο μέσος Αμερικανός καταναλώνει 3.400 χιλιοστόγραμμα νατρίου την ημέρα, το 75% και πλέον εκ των οποίων προέρχεται από επεξεργασμένα τρόφιμα. Ακόμη και αν δεν προσθέτετε αλάτι στο φαγητό, είναι πιθανό να λαμβάνετε ποσότητα μεγαλύτερη από τη συνιστώμενη λόγω της κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφίμων, όπως συσκευασμένες σάλτσες, ντρέσινγκ σαλάτας και σούπες σε κονσέρβα.
Προσπαθήστε να φτιάχνετε μόνοι σας τις σάλτσες και τις σούπες, ώστε να ελέγχετε την ποσότητα αλατιού που χρησιμοποιείτε. Να συμβουλεύεστε επίσης τις ετικέτες των συσκευασμένων τροφίμων και να αποφεύγετε όσα περιέχουν πάνω από 650 mg αλατιού.
Καθιστική εργασία ή πολύωρη ορθοστασία
Όσο περισσότερες ώρες κάθεστε, τόσο περισσότερο υγρό μαζεύεται στα πόδια. Αν κάνετε καθιστική εργασία, είναι χρήσιμο κάθε τόσο να σηκώνεστε και να περπατάτε για λίγο προκειμένου να βελτιώνετε την κυκλοφορία του αίματος. Το ίδιο ισχύει και για τα πολύωρα ταξίδια με το αυτοκίνητο. Εάν η δουλειά σας απαιτεί πολύωρη ορθοστασία, είναι χρήσιμο να φοράτε κάλτσες συμπίεσης που βοηθούν την κυκλοφορία του αίματος.
Ένας άλλος τρόπος για να ξεπρηστούν τα πόδια σας είναι να τα ανυψώνετε έστω και ελαφρά, πχ. βάζοντας ένα σκαμπό στο γραφείο σας.
Ταξίδι με το αεροπλάνο
Εκτός του ότι ταξιδεύετε στριμωγμένοι σε μια στενή θέση που δεν σας επιτρέπει την ελευθερία κινήσεων, δημιουργείται αυξημένη πίεση στις φλέβες των μηρών, της κνήμης και των ποδιών με αποτέλεσμα το αίμα να δυσκολεύεται να επιστρέψει προς την καρδιά. Η αύξηση της πίεσης στο φλεβικό σύστημα των κάτω μελών, ευνοεί τη διαφυγή υγρών από τις φλέβες προς τους περιβάλλοντες ιστούς. Η συσσώρευση υγρών δημιουργεί οίδημα και πρήξιμο. Προσπαθήστε να κάνετε συχνές βόλτες στο διάδρομο όποτε μπορείτε.
Παθήσεις
Τα πρησμένα πόδια μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας σοβαρής κατάστασης που λέγεται εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση. Πρόκειται για το σχηματισμό θρόμβου αίματος σε μία από τις αρτηρίες του σώματος. Πρόκειται για ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση που μπορεί να απειλήσει τη ζωή σας προκαλώντας πνευμονική εμβολή.
Ένα άλλο ιατρικό πρόβλημα που μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο στις γάμπες είναι οι καρδιακές παθήσεις. Η κακή λειτουργία της καρδιάς μπορεί να προκαλέσει συγκέντρωση υγρού στα πόδια. Στα άτομα με κυκλοφορικά προβλήματα οι φλέβες δεν είναι τόσο ελαστικές, με αποτέλεσμα να μην επιστρέφει όσο γρήγορα πρέπει το αίμα στην καρδιά.
 
Πηγή onmed.gr
 
(φωτο bigstockphoto.com)

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.