, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Τι ατυχήματα μπορεί να πάθετε την ώρα του σεξ

φωτο bigstockphoto.com

Μπρος στην απόλαυση, τι είναι ο πόνος; Παρόλα αυτά η γνώση καταστάσεων που μπορεί να μας συμβούν κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά τη σεξουαλική επαφή, και η ενημέρωση μας για τους τρόπους προφύλαξης, μπορεί να μας βοηθήσει στις περισσότερες φορές να τα αποφύγουμε, ή στην χειρότερη περίπτωση να τα αντιμετωπίσουμε σωστά.
Τα συχνότερα ατυχήματα την ώρα του σεξ:
Ρήξη χαλινού
Είναι ίσως το συχνότερο “συμβάν”,ειδικά στους εφήβους και νέους άνδρες. Πρόκειται για ρήξη ενός μικρού τμήματος του δέρματος (γνωστό και ως “πετσάκι”) που ενώνεται με την βάλανο ακριβώς στο κάτω τμήμα της, κοντά στο εξωτερικό στόμιο της ουρήθρας. Δεν είναι ιδιαίτερα σοβαρή βλάβη, προκαλεί όμως αρκετή αιμορραγία και πόνο. Απαιτεί πλήρη διατομή και συρραφή του από ουρολόγο.
Εκχυμώσεις στη βάλανο
Κοκκινίλες και -ίσως- πρήξιμο, συνήθως μετά από πεολειχία, ή γενικότερα καταπόνησή της.Απαιτεί συντηρητική αγωγή.
Παραφίμωση
Συμβαίνει σε άνδρες με φίμωση πέους, η οποία δεν έχει αποκατασταθεί χειρουργικά, με αποτέλεσμα μετά από έντονη στύση, να μην μπορεί να επιστρέψει το δέρμα στη θέση του, σκεπάζοντας τη βάλανο, αλλά να μείνει πίσω από αυτήν, πιέζοντάς τη σαν ζώνη, προκαλώντας έντονο πόνο και πρήξιμο. Απαιτεί άμεση ανάταξη και στη συνέχεια περιτομή από ουρολόγο
Κάταγμα πέους
Το πέος σε στύση αποκτά σκληρότητα που ρυθμίζεται βασικά από το γεμισμα δύο κυλινδρικων σχηματισμών (σηραγγωδών σωμάτων) με αίμα. Οι σχηματισμοί αυτοί περιβάλλονται από έναν ισχυρότερο χιτώνα (περιτονία), που προστατευει το τοίχωμα των σηραγγωδών σωμάτων (στυτικός ιστός). Κάποιες φορές λόγω βιασύνης, κακής στάσης, ανεπαρκούς λίπανσης, ή βίαιου σεξ, προκαλείται ρήξη σε κάποιο σημείο των σηραγγωδών σωμάτων, που εκδηλώνεται με οξύ έντονο πόνο και μικρό, ή μεγάλο αιμάτωμα, το οποίο μπορεί να συνοδευεται κάποιες φορές και με αιματουρία, αν συμμετέχει και η ουρήθρα. Έχουμε σε αυτή την περίπτωση ένα “κάταγμα πέους”, το οποίο απαιτεί άμεση εκτίμηση από ειδικό ουρολόγο και -τις περισσότερες φορές- άμεση χειρουργική αντιμετώπιση (εντός το πολύ 8 ωρών!), για να προληφθουν μόνιμα προβλήματα στύσης.
Τραυματισμός κόλπου ή εντέρου
Αφορά σε βίαιη ή βιαστική επαφή, ή χρήση αντικειμένων ως σεξουαλικά βοηθήματα.
Συστροφή όρχεως
Συμβαίνει σε βρέφη (αυτόματα), αλλά και σε νεαρούς άνδρες κυρίως μετά το σεξ ή τον αυνανισμό και εκδηλώνεται με οξύ πόνο και στη συνέχεια πρήξιμο του όρχεως. Προκαλείται από περιστροφή του όρχι γύρω από τον εαυτό του κατά πάνω από 180 μοίρες. Αυτό έχει ως συνέπεια να στρίβει και ο σπερματικός τόνος, ο οποίος είναι το “κορδόνι” από το οποίο κρέμεται ο όρχις. Από τον σπερματικό τόνο περνάνε οι αρτηρίες, οι φλέβες, τα νεύρα και τα λεμφαγγεία του όρχεως. Άρα, η συστροφή έχει ως συνέπεια τη διακοπή της παροχής αίματος προς τον όρχι, με αποτέλεσμα τη νέκρωση και ατροφία του, αν δεν αντιμετωπιστεί χειρουργικά τις πρώτες 6 ώρες!
Πριαπισμός
Πριαπισμός είναι πάθηση που εκδηλώνεται ως μη υποχωρούσα, παρατεταμένη, επώδυνη στύση, η οποία δεν σχετίζεται απαραίτητα με σεξουαλική διέγερση. Η νόσος μπορεί να παρατηρηθεί σε άτομα τα οποία πάσχουν από δρεπανοκυτταρική αναιμία, λευχαιμία, βλάβες του νωτιαίου μυελού μετά από τραύμα ή αρτηριοφλεβώδη επικοινωνία. Ενίοτε μπορεί να είναι και φαρμακευτικής αιτιολογίας, όπως από συραγγώδη έγχυση φαρμάκων τα οποία προκαλούν στύση. Ορισμένες φορές η αιτιολογία είναι άγνωστη και η νόσος αναφέρεται ως ιδιοπαθής. Απαιτείται ανησυχία του πάσχοντος μετά τις 2 ώρες και απαραίτητη ιατρική βοήθεια στις 4 ώρες! Καθυστερημένη αντιμετώπιση οδηγεί σε μόνιμη βλάβη του στυτικού μηχανισμού.
Πηγή iatropedia.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.