, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Τι είναι η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη και γιατί σε εμποδίζει να αδυνατίσεις;

Αν έκανες πρόσφατα εξέταση αίματος, στα αποτελέσματά σου πιθανώς θα είδες μια τιμή για τα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης σου και φυσικά θα απόρησες τι σημαίνει αυτή η τιμή και πού μπορεί να χρησιμεύει αυτή η πρωτεΐνη.

Οι γιατροί συνήθως ελέγχουν τα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης προκειμένου να αξιολογήσουν αν ένας άνθρωπος κινδυνεύει από καρδιοπάθεια ή καρκίνο, μάθε όμως ότι αυτή η «ύπουλη» ουσία μπορεί να ευθύνεται για την αύξηση του βάρους σου ή για την απογοητευτική εξέλιξη της δίαιτάς σου.

Τι είναι η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη

Όταν στο σώμα σου υπάρχουν φλεγμονές –π.χ. λόγω στρες, έλλειψης ύπνου ή κακής διατροφής– το συκώτι παράγει μαζικά τη C-αντιδρώσα πρωτεΐνη ώστε να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σου να τις αντιμετωπίσει. Η ίδια η πρωτεΐνη δεν προκαλεί προβλήματα υγείας ή άλλου τύπου, ωστόσο η αύξησή της στο σώμα δείχνει ότι τα επίπεδα φλεγμονής έχουν βγει εκτός ελέγχου και αυτό είναι που ευθύνεται για την αύξηση του βάρους σου ή την αδυναμία απώλειας των περιττών κιλών.
bigstock 164680526

Γιατί επηρεάζει το βάρος

Οι εκτεταμένες φλεγμονές αναγκάζουν τον οργανισμό να διοχετεύσει σημαντικούς πόρους με στόχο να τις αντιμετωπίσει. Μοιραία, ο μεταβολισμός (δηλαδή ο ρυθμός καύσης θερμίδων) μειώνεται, περισσότερες θερμίδες αποθηκεύονται στον σώμα με τη μορφή λίπους και η όρεξη αυξάνεται. Όλα αυτά φυσικά σε δυσκολεύουν να απαλλαγείς από τα περιττά κιλά ή σε οδηγούν να πάρεις μερικά παραπάνω.

Πώς θα τη μειώσεις

Για να διαπιστώσεις τι προκάλεσε την αύξηση της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης, δηλαδή τις φλεγμονές, ξεκίνα με μια μικρή επισκόπηση του τρόπου ζωής σου: Μήπως δεν έχεις καταφέρει να τιθασεύσεις το στρες; Μήπως δεν τρως αρκετά φρούτα και λαχανικά; Μήπως δεν κοιμάσαι ή δεν γυμνάζεσαι αρκετά;
Αν θεωρείς ότι ο τρόπος ζωής σου είναι σε γενικές γραμμές υγιεινός αλλά και πάλι δεν βλέπεις το βάρος σας να «ανταποκρίνεται» στη δίαιτα ή στη γυμναστική, καλό θα ήταν να συμβουλευτείς τον γιατρό σου μήπως το πρόβλημα βρίσκεται αλλού –π.χ. στον θυρεοειδή σου. onmed.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.