, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Το φρούτο-ασπίδα ενάντια στο μεταβολικό σύνδρομο

φωτο bigstockphoto.com

Ως μεταβολικό σύνδρομο ορίζεται ένα σύνολο παραγόντων/παθήσεων, με βασικότερους το συσσωρευμένο λίπος στην κοιλιά, τα αυξημένα τριγλυκερίδια, την υψηλή LDL χοληστερόλη, την αντίσταση στην ινσουλίνη και την υπέρταση, που όταν συνδυάζονται αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού και διαβήτη τύπου 2.

Η ύπαρξη ενός μόνο εκ των παραπάνω παραγόντων/παθήσεων δεν συνεπάγεται αυτομάτως διάγνωση για μεταβολικό σύνδρομο, αφού ο κίνδυνος βλαβών και επιπλοκών θεωρείται αυξημένος λόγω του συνδυασμού και της αλληλεπίδρασης μεταξύ αυτών. Όπως είναι φυσικό, όσο αυξάνεται ο αριθμός των παραγόντων/παθήσεων, τόσο περισσότερες είναι και οι πιθανότητες εκδήλωσης μεταβολικού συνδρόμου.
Για να προληφθεί ή να αντιμετωπιστεί το μεταβολικό σύνδρομο απαιτούνται δραστικές αλλαγές στον τρόπο ζωής, για παράδειγμα στη διατροφή. Στο πλαίσιο αυτό, μια νέα επιστημονική επισκόπηση (μετα-ανάλυση) που εκπονήθηκε από ερευνητές στο Ιράν έρχεται να μας υποδείξει ένα «θαυματουργό» φρούτο που, χάρη στη μοναδική σύστασή του, υψώνει ασπίδα ενάντια στο μεταβολικό σύνδρομο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Phytotherapy Research, το γευστικό και θρεπτικό αβοκάντο επιδρά θετικά σε καθεμιά από τις επιμέρους πτυχές του μεταβολικού συνδρόμου, ιδίως στο λιπιδαιμικό προφίλ, οδηγώντας σε ευεργετικές μεταβολές στην LDL και HDL χοληστερόλη, στα τριγλυκερίδια, στην ολική χοληστερόλη και στα φωσφολιπίδια.
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, κάθε μέρος του φρούτου (φλούδα, σπόρος, «ψίχα», φύλλα) επιδρά με διαφορετικό τρόπο στη χοληστερόλη, στην αρτηριακή πίεση, στο σάκχαρο και στις λοιπές πτυχές του μεταβολικού συνδρόμου.
Όσο για τους λόγους που καθιστούν το αβοκάντο υπερτροφή ενάντια στο μεταβολικό σύνδρομο, η μελέτη αναφέρει ότι «αποτελεί πηγή καροτενοειδών, μετάλλων, φαινολικών ενώσεων, βιταμινών και λιπαρών οξέων, συστατικών που μειώνουν τη συγκέντρωση λιπιδίων, δρουν ενάντια στην υπέρταση, έχουν αντιδιαβητική και αντιθρομβωτική δράση, συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και παρουσιάζουν αντι-αθηροσκληρωτικές και καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες».
Πηγή onmed.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.