, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Έρπης από στοματικό σεξ: Πως να προφυλαχθείτε;

Ο ιός του απλού έρπη τύπου 2 είναι μια μορφή έρπητα που μπορεί να μεταδοθεί σεξουαλικά και προκαλεί αλλοιώσεις, όπως πληγές και φουσκάλες στο δέρμα.

Ο ιός του απλού έρπητα τύπου 2 εξαπλώνεται μέσω επαφής δέρματος με δέρμα και μπορεί να μεταδοθεί ακόμα και όταν οι αλλοιώσεις του έρπητα στο δέρμα δεν είναι ορατές. Παρόλο που ο HSV2 σπάνια μεταδίδεται μέσω του στοματικού σεξ, η μετάδοση είναι εφικτή σε ορισμένες περιπτώσεις. Τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο.

Δεν υπάρχει καμία θεραπεία για τον ιό HSV1 ή τον ιό HSV2, επομένως είναι σημαντικό να λαμβάνετε μέτρα για την μείωση του κινδύνου να κολλήσετε ή να μεταδώσετε τον έρπη. Μερικοί τρόποι μείωσης της μετάδοσης του HSV περιλαμβάνουν:

  • Χρήση προφυλακτικών κατά τη διάρκεια όλων των μορφών σεξουαλικής δραστηριότητας
  • Τακτικές εξετάσεις για σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα και να διασφαλίζετε ότι και οι σεξουαλικοί σας σύντροφοι εξετάζονται τακτικά
  • Μακροχρόνια μονογαμική σχέση με ένα μη μολυσμένο άτομο
  • Αποχή από την σεξουαλική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια εμφάνισης του ιού του έρπητα
  • Χρήση φαρμάκων κατά του έρπη καθημερινά εάν ένας από τους σεξουαλικούς σας συντρόφους έχει τον ιό του έρπητα

Θυμηθείτε ότι ο έρπης μπορεί να είναι ενεργός και να μεταδίδεται εύκολα ακόμα και όταν δεν υπάρχουν συμπτώματα. Επίσης, η χρήση προφυλακτικού δεν εγγυάται ότι ο ιός δεν θα μεταδοθεί, καθώς δεν μπορεί να καλύψει όλες τις μολυσμένες περιοχές.

Καθώς δεν υπάρχει θεραπεία για τον HSV, πρέπει να ληφθούν μέτρα για τη μείωση της μετάδοσής του. Ωστόσο, είναι δυνατόν να ζήσετε για χρόνια με τον HSV στον οργανισμό σας και να απολαύσετε ακόμα μια υγιή σεξουαλική ζωή και σεξουαλικές σχέσεις, χωρίς να έχετε ποτέ συμπτώματα.

Όποιος υποψιάζεται ότι έχει προσβληθεί από τον HSV2 θα πρέπει να δει έναν γιατρό, ο οποίος μπορεί να τον συμβουλεύσει σχετικά με στρατηγικές για τη διαχείριση του ιού, να μειώσει τον αριθμό και τη σοβαρότητα των εξάρσεων και να μειώσει την μετάδοση του ιού σε άλλους.

Πηγή:Iatropedia.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.