, Τρίτη
16 Απριλίου 2024

search icon search icon

Από ποιες παθήσεις προστατεύουν τα μούρα;

Τα μούρα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, ενώ δεν δίνουν θερμίδες, υδατάνθρακες και λιπαρά. Για αυτόν τον λόγο είναι πολύ συχνά σε δίαιτες.

Επίσης, τα μούρα πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες, προστατεύουν από καρδιαγγειακά και πολλές μορφές καρκίνου. Γι’ αυτό και τα μούρα περιλαμβάνονται στην κατηγορία των υπερτροφών.

Ειδικότερα, τα μούρα είναι πλούσια στις εξής θρεπτικές ουσίες:

  • Ανθοκυανίνες: Είναι οι χρωστικές ουσίες που περιέχονται φυσικά στα μούρα και προστατεύουν από καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο, καθώς έχουν αντιφλεγμονώδη, αγγειοπροστατευτική και υπογλυκαιμική δράση.
  • Κηκιδικό οξύ: Πρόκειται για αντιοξειδωτικό που προστατεύει το δέρμα από την υπεριώδη ακτινοβολία και εξουδετερώνει τη δράση των καρκινικών κυττάρων, εμποδίζοντας την ανάπτυξη όγκων.
  • Καροτενοειδή: Μπλοκάρουν τις ελεύθερες ρίζες, αποτρέπουν την πρόωρη γήρανση και ενισχύουν το ανοσοποιητικό.
  • Φυτοοιστρογόνα: Περιορίζουν τον κίνδυνο θρομβώσεων, εγκεφαλικών, καρδιακών αρρυθμιών, μειώνουν τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια και ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση.
  • Μέταλλα και ιχνοστοιχεία: Τα μούρα είναι καλές πηγές σιδήρου, ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου, καλίου και σεληνίου και η είσοδος τους σε επαρκείς ποσότητες στον οργανισμό συμβάλει για πολλές ζωτικές λειτουργίες.

Πηγή: Iatropedia.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.