, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Αυτός είναι ο σωστός τρόπος να μετράτε την πίεση σας, σύμφωνα με τους Έλληνες καρδιολόγους

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης στις 17 Μαϊου, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία δίνει πολύτιμες πρακτικές συμβουλές για να μετράμε σωστά την πίεση μας και με ασφάλεια ως προς το αποτέλεσμα.
Η αρτηριακή πίεση είναι μια πολύ σημαντική παράμετρος για την καλή υγεία του ανθρώπινου οργανισμού, όπως λένε οι γιατροί της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ΕΚΕ), με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Υπέρτασης, αλλά και την Πανευρωπαϊκή Εβδομάδα Αφύπνισης για την Καρδιακή Ανεπάρκεια (6-12 Μαΐου 2019).
Όμως, ενώ δύο εκατομμύρια ‘Ελληνες έχει υψηλή αρτηριακή πίεση, μόνο το50% εξ’ αυτών το γνωρίζει και λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή. Με αποτέλεσμα κάποιοι από αυτούς τους υπερτασικούς ασθενείς να αντιμετωπίζουν μελλοντικά τον σοβαρό κίνδυνο να υποστούν καρδιακή ανεπάρκεια.
“Η πίεση είναι ένα σημαντικό αιμοδυναμικό στοιχείο, καθώς όταν πέσει υπερβολικά δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε, ή όταν ανέβει υπερβολικά κινδυνεύουμε. ‘Εχει σημασία να την κρατάμε σε ένα πολύ καλό επίπεδο και σταηλικιωμένα άτομα θέλει ακόμη πιο μεγάλη προσοχή”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας κ. Κωνσταντίνος Τσιούφης,Καθηγητής στην Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική στο «Ιπποκράτειο» Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών

Πόσο καλά “παίρνουμε” την πίεσή μας;

Ο Πρόεδρος της ΕΚΕ, καρδιολόγος κ. Τσιούφης, δίνει πολύτιμες συμβουλές για τα ποια είναι τα καταλληλότερα και πιο αξιόπιστα πιεσόμετρα, πόσο συχνά θα πρέπει να παίρνουμε την πίεση μας και με ποιο τρόπο.

Ηλεκτρονικό ή μανομετρικό πιεσόμετρο;

Είναι ένα ερώτημα που απασχολεί πολλούς. Ο κ. Τσιούφης απαντά:
“Τα ηλεκτρονικά πιεσόμετρα σήμερα είναι ο σωστός τρόπος για τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης. Τα παλαιότερα υδραργυρικά πιεσόμετρα πλέον δεν τα χρησιμοποιούμε για λόγους περιβάλλοντος και τοξικότητας Υπάρχουν και τα μανομετρικά πιεσόμετρα, αυτά με τη φούσκα, που μπορούμε φυσικά να τα χρησιμοποιήσουμε, αλλά εκεί έχουμε να αντιμετωπίσουμε δύο πιθανότητες σφάλματος: το σφάλμα του μηχανήματος και το σφάλμα του χειριστή/εξεταστή. Οπότε προτιμούμε το ηλεκτρονικό, γιατί σ’αυτό έχουμε μόνο μία πιθανότητα σφάλματος, αυτή του μηχανήματος”.
Σήμερα υπάρχουν αρκετά πιεσόμετρα που είναι αξιόπιστα και δεν χρειάζεται κανείς να δαπανήσει πολλά χρήματα ή να προμηθευτεί κάποιο ακριβό. “Είναι αξιόπιστα, αλλά από καιρού εις καιρόν όλα χρειάζονται τον έλεγχό τους”, λέει ο καρδιολόγος, ο οποίος εφιστά την προσοχή σε μία άλλη σημαντική παράμετρο:
“Πρέπει να δίνουμε προσοχή στην περιχειρίδα του πιεσόμετρου. Γιατί όλοι αγοράζουν πιεσόμετρα και όλοι έχουν μόνο μία μεγάλη περιχειρίδα και μ’αυτή την περιχειρίδα μετράνε την πίεση και στο παιδάκι που είναι λεπτόσωμο, και σε κάποια εύσωμη κυρία ή έναν παχουλό κύριο, που έχει ένα μπράτσο υπερτροφικό. Κανονικά θα πρέπει να αγοράζουμε ένα πιεσόμετρο, αλλά 3 μεγέθη περιχειρίδες (υπάρχει μικρό, μεσαίο και μεγάλο) . Πολλές φορές αυτό το λάθος το κάνουν και οι γιατροί. Αυτή είναι μια συχνή αιτία λανθασμένων αποτελεσμάτων. Η μη σωστή περιχειρίδα”, αναφέρει ο κ. Τσιούφης.

Γιατί πολλές φορές μετράμε την πίεση μας δύο φορές και έχει διαφορετικές τιμές;

Αυτό είναι απόλυτα λογικό, λένε οι καρδιολόγοι. Η αρτηριακή πίεση και η καρδιακή συχνότητα είναι παράμετροι που κάθε στιγμή μπορεί να εμφανίζουν διαφορετικές τιμές. Αυτό που δεν πρέπει να συμβαίνει, όμως, είναι ότι από την πρώτη έως τη δεύτερη μέτρηση δεν θα πρέπει να έχουμε πολύ μεγάλες διακυμάνσεις.
“Αρα, όταν μετράμε την πίεσή μας ποτέ δεν θα αρκούμαστε σε μία μέτρηση”, λέει ο κ. Τσιούφης και εξηγεί: “Μόνο εάν η μέτρηση που πήραμε είναι στακανονικά επίπεδα, οπότε αν θέλετε μας εξυπηρετεί και τη δεχόμαστε, δεν την ξαναπαίρνουμε. Εάν οποιαδήποτε άλλη τιμή πίεσης ξεφεύγει των ορίων, τότε σ’αυτή την περίπτωση θα πρέπει να πάρουμε μια δεύτερη μέτρηση.
Αν η απόκλιση της πρώτης από τη δεύτερη είναι μικρή, έως 1 μονάδα, μπορούμε να μείνουμε σ’αυτές τις δύο μετρήσεις και να βγάλουμε τον μέσο όρο. Αν ηδεύτερη μέτρηση, όμως, απέχει από την πρώτη πάνω από 1 μονάδα, τότε θα πρέπει να πάρουμε και τρίτη μέτρηση και να βγάλουμε το μέσο όρο της δεύτερης και της τρίτης. Και να θεωρήσουμε αυτό ως πιο αντιπροσωπευτικό αποτέλεσμα”, καταλήγει ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας.
Οι ασθενείς που έχουν συχνά έκτακτες συστολές ή που πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή, θα πρέπει να μην παίρνουν απόλυτα τοις μετρητοίς τα νούμερα που θα τους δίνει η πρώτη μέτρηση. Θα πρέπει να παίρνουν πολλαπλές μετρήσεις, συμβουλεύουν οι καρδιολόγοι.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.