, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Η γερή καρδιά στα 50 μειώνει τον κίνδυνο άνοιας

Η καλή υγεία της καρδιάς στην ηλικία των 50 ετών σχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο για εμφάνιση άνοιας αργότερα, σύμφωνα με μία νέα βρετανική επιστημονική μελέτη.
Η άνοια μπορεί να αρχίσει να αναπτύσσεται στον εγκέφαλο 15 έως 20 χρόνια πριν εκδηλωθούν τα πρώτα συμπτώματα, συνεπώς είναι σημαντικός ο εντοπισμός παραγόντων -όπως η υγεία της καρδιάς- που μπορεί να καθυστερήσουν ή και να αποτρέψουν την εκδήλωσή της. Παράγοντες κινδύνου για άνοια θεωρούνται το κάπνισμα, η ανθυγιεινή διατροφή, η σωματική αδράνεια, το μεγάλο σωματικό βάρος, το υψηλό σάκχαρο, η υψηλή χοληστερίνη και η υπέρταση.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επιδημιολόγο δρα Σεβερίν Σαμπιά του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL) και του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και Ιατρικής Έρευνας (INSERM) της Γαλλίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal» (BMJ), μελέτησαν σε βάθος 25ετίας στοιχεία για σχεδόν 7.900 άνδρες και γυναίκες 50 ετών, χωρίς άνοια ή καρδιαγγειακή νόσο κατά την έναρξη της μελέτης.
Στο διάστημα των 25 ετών, 347 άνθρωποι είχαν διαγνωσθεί με άνοια, κατά μέσο όρο στην ηλικία των 75 ετών. Διαπιστώθηκε ότι όσο καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία είχε ένας άνθρωπος στη μέση ηλικία, τόσο μικρότερη ήταν η πιθανότητα άνοιας στην τρίτη ηλικία.
Συγκεκριμένα, στους ανθρώπους με καλή υγεία καρδιάς, η συχνότητα άνοιας ήταν 1,3 περιστατικά ανά 1.000 ανθρωπο-έτη, σε εκείνους με μεσαία υγεία καρδιάς 1,8 ανά 1.000, ενώ σε όσους είχαν κακή καρδιαγγειακή υγεία, υπήρξαν 3,2 περιπτώσεις άνοιας ανά 1.000 ανθρωπο-έτη.

Επίσης, η καλύτερη υγεία της καρδιάς σχετιζόταν με μεγαλύτερο όγκο φαιάς και λευκής ουσίας του εγκεφάλου, όπως έδειξαν οι μαγνητικές τομογραφίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.