, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Η επιστημονική λίστα για το πόσο διαρκούν τα τρόφιμα στο ψυγείο μας

Όταν προετοιμάζουμε και μαγειρεύουμε ένα μεγάλο γεύμα, ξέρουμε λίγο-πολύ όλοι μας ότι μένουν αρκετά φαγητά για τις επόμενες μέρες, αφού δεν «χαλάνε» αμέσως. Αλλά υπάρχει κάτι κρίσιμο, που πρέπει να μην αγνοείται ποτέ, όταν πρόκειται να καταναλώσετε τέτοια υπολείμματα φαγητού. Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι πρέπει να τα έχουμε αποθηκεύσει εγκαίρως και με σωστό τρόπο στο ψυγείο.

Δεν είναι όλες οι τροφές το ίδιο, όσον αφορά στην συντήρησή τους. Αν κάνετε λάθος μπορεί να διακινδυνεύσετε την τροφική δηλητηρίαση και άλλες ασθένειες από την κατανάλωση τροφών που δεν έχουν συντηρηθεί σωστά.

Δείτε τι ακριβώς ισχύει σε κάθε περίπτωση στον παρακάτω οδηγό:

Κρέας, πουλερικά και θαλασσινά

  •     Μπέικον: 2 εβδομάδες στο ψυγείο, 1 μήνα στην κατάψυξη
  •     Κοτόπουλο: 2 μέρες στο ψυγείο, 6 μήνες στην κατάψυξη
  •     Αλλαντικά: 2 εβδομάδες στο ψυγείο, 2 μήνες στην κατάψυξη
  •     Φιλέτο ψαριού: 2 μέρες στο ψυγείο, 6 μήνες στην κατάψυξη
  •     Κιμάς: 2 μέρες στο ψυγείο, 4 μήνες στην κατάψυξη
  •     Λουκάνικα: 2 εβδομάδες στο ψυγείο, 2 μήνες στην κατάψυξη
  •     Μπριζόλες χοιρινές: 3 μέρες στο ψυγείο, 6 μήνες στην κατάψυξη
  •     Φρέσκες γαρίδες: 2 μέρες στο ψυγείο, 6 μήνες στην κατάψυξη
  •     Οστρακοειδή μέσα στο όστρακο: 2 μέρες στο ψυγείο
  •     Οστρακοειδή ανοιγμένα: 1 μέρα στο ψυγείο
  •     Μπριζόλες (όχι χοιρινές): 3 μέρες στο ψυγείο, 6 μήνες στην κατάψυξη

Φρούτα – Λαχανικά

  •     Μήλα: 3 εβδομάδες στο ψυγείο
  •     Μούρα: 1 εβδομάδα στο ψυγείο
  •     Μπρόκολο και κουνουπίδι: 1 εβδομάδα στο ψυγείο
  •     Μαρούλι και σπανάκι: 3 μέρες στο ψυγείο
  •     Φυλλώδη βότανα (πχ κόλιανδρος, μαϊντανός κλπ): 3 μέρες στο ψυγείο
  •     Λεμόνια: 3 εβδομάδες στο ψυγείο
  •     Λάχανο: 5 μέρες στο ψυγείο
  •     Καρπούζι: 5 μέρες στο ψυγείο
  •     Μανιτάρια: 1 εβδομάδα στο ψυγείο
  •     Κρεμμύδια και σκόρδο: 2 μήνες στην αποθήκη
  •     Πατάτες: 3 εβδομάδες στην αποθήκη
  •     Ντομάτες: 3 μέρες στην αποθήκη
  •     Κολοκύθες: 3 μήνες στην αποθήκη, 1 εβδομάδα στο ψυγείο
  •     Βότανα μυρωδικά (πχ δεντρολίβανο, θυμάρι κλπ): 2 εβδομάδες στο ψυγείο

Γαλακτοκομικά και αυγά

  •     Σκληρό τυρί (πχ παρμεζάνα): 4 μήνες στο ψυγείο, 6 μήνες στην κατάψυξη
  •     Ημίσκληρο τυρί (πχ τσένταρ, κασέρι): 6 μήνες στο ψυγείο, 6 μήνες στην κατάψυξη
  •     Μαλακό τυρί: 2 εβδομάδες στο ψυγείο
  •     Τυρί κότατζ: 1 εβδομάδα στο ψυγείο
  •     Βούτυρο: 3 μήνες στο ψυγείο, 6 μήνες στην κατάψυξη
  •     Αυγά: 5 εβδομάδες στο ψυγείο
  •     Κρέμα γάλακτος: 1 μήνα στο ψυγείο
  •    Γάλα: 1 εβδομάδα στο ψυγείο, 3 μήνες στην κατάψυξη
  •    Τόφου: 3 εβδομάδες στο ψυγείο, 5 μήνες στην κατάψυξη
  •    Γιαούρτι: 2 εβδομάδες στο ψυγείο, 2 μήνες στην κατάψυξη

Πηγή Iatropedia.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.