, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Το νέο εμβόλιο που τον καταπολεμά

Ένα νέο εμβόλιο για τον καρκίνο του παχέος εντέρου έδειξε θετικά αποτελέσματα στην πρώτη φάση της κλινικής του δοκιμής, η οποία και αποδείχθηκε απόλυτα ασφαλής για τους ασθενείς, σύμφωνα με το δημοσίευμα της σχετικής έρευνας στο Journal for ImmunoTherapy of Cancer.
Η κλινική δοκιμή περιελάμβανε 10 ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου σταδίου 1 ή 2. Οι ασθενείς έλαβαν μία δόση του εμβολίου, χωρίς να παρουσιάσουν ενδείξεις σοβαρών παρενεργειών και επέστρεψαν για λήψη αίματος 30, 90 και 180 ημέρες μετά την ανοσοποίηση. Τα δείγματα αίματος έδειξαν ενεργοποίηση των Τ-κυττάρων, τον τύπο των ανοσοκυττάρων που προσδοκούσαν οι ερευνητές. Αυτά τα κύτταρα είναι υπεύθυνα για τον εντοπισμό και την καταστροφή των κυττάρων καρκίνου του παχέος εντέρου που είναι υπεύθυνα για τη μετάσταση και την επανεμφάνιση του καρκίνου.
Εάν αποδειχθεί αποτελεσματικό σε δοκιμές μεγάλης κλίμακας, το εμβόλιο, που αναπτύχθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Jefferson, θα μπορούσε να «εκπαιδεύσει» το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς να επιτεθεί στον καρκίνο του παχέος εντέρου που έχει εξαπλωθεί πριν από την διεξαγωγή χειρουργικής επέμβασης.
«Αυτή η βασική μελέτη παρέχει μερικές από τις πρώτες ενδείξεις ότι είναι δυνατόν να κατευθύνουμε με ασφάλεια το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ασθενούς για να εντοπίσει και να καταστρέψει αυτό τον τύπο καρκίνου», δήλωσε η Karen E. Knudsen, διευθύντρια του Αντικαρκινικού Κέντρου Sidney Kimmel του Jefferson Health.
Σε προηγούμενη προκλινική εργασία τους σε ποντίκια, οι ερευνητές του Jefferson παρουσίασαν το σχεδιασμό του εμβολίου. Το εμβόλιο, που ανέπτυξε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και επίκουρος καθηγητής Φαρμακολογίας και Πειραματικών Θεραπειών Adam Snook μαζί με την ομάδα του, ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα ενάντια στο καρκινικό μόριο GUCY2C του παχέος εντέρου.
Συνδυάζοντας το μόριο GUCY2C με ένα μόριο που ενισχύει την ανοσολογική αντίδραση, που ονομάζεται PADRE, και φορτώνοντας το σε ένα όχημα αδενοϊού, οι ερευνητές σχεδίασαν ένα εμβόλιο που θα μπορούσε να στοχεύσει ειδικά τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
Από την έναρξη της δοκιμής, πάντως, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι και άλλες μορφές καρκίνου εκτός από αυτόν του παχέος εντέρου εκφράζουν επίσης το μόριο GUCY2C, συμπεριλαμβανομένου του γαστρικού, οισοφαγικού και παγκρεατικού καρκίνου. Πρόκειται, μάλιστα, για τα τέσσερα είδη καρκίνων που θεωρούνται οι πιο θανατηφόροι, αφού συνολικά αντιπροσωπεύουν το 20% όλων των θανάτων που συνδέονται με τον καρκίνο.
«Ο στόχος της δεύτερης φάσης της μελέτης που θα ξεκινήσει αυτό το φθινόπωρο είναι να δείξει ότι η έκδοση 2.0 του εμβολίου είναι ακόμη καλύτερη και ότι μπορεί να ωφελήσει μια πολύ μεγαλύτερη ομάδα του συνολικού πληθυσμού ασθενών με καρκίνο», καταλήγει ο Δρ Snook.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.