, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Μεγάλη συμμετοχή στην ανοιχτή εκδήλωση #emvoliaZO 2

“Τα εμβόλια βελτίωσαν και… έσωσαν ζωές” είπαν γιατροί και επιστήμονες στην ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση στην πλατεία Μ. Αλεξάνδρου, χθες Κυριακή, στο πλαίσιο της φετινής καμπάνιας ενημέρωσης για την αναγκαιότητα των εμβολίων. Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) Αθανάσιος Εξαδάκτυλος τόνισε ότι “δεν διατυπώθηκε, δεν καταγράφηκε και δεν αποδείχθηκε πουθενά στον κόσμο επιστημονικός ισχυρισμός ότι τα εμβόλια δεν είναι αναγκαία…” Ο δε γενικός γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) Νίκος Νίτσας πρόσθεσε ότι “η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα έχει επισημάνει πολλές φορές ότι “οι παθογόνοι μικροοργανισμοί δεν είναι μιας άλλης εποχής -υπάρχουν και σήμερα στο περιβάλλον- όμως αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά ΜΟΝΟ με εμβόλια” Ο ΙΣΘ φέτος, για δεύτερη συνεχή χρονιά, ενημερώνει ότι “δεν πρέπει να χάνονται ζωές από ασθένειες που αντιμετωπίζονται με εμβολιασμούς και πρόληψη!” Υπενθυμίζει ότι πριν από πέντε δεκαετίες κάθε χρόνο στη χώρα μας, νοσούσαν χιλιάδες άνθρωποι ενώ έμεναν ανάπηροι ή πέθαναν δεκάδες! Η τραγική αυτή κατάσταση δεν άλλαξε από μόνη της! Τα εμβόλια έσωσαν ζωές παιδιών και μεγάλων. 
Αθανάσιος Εξαδάκτυλος Πρόεδρος ΙΣΘ: “Πριν από ένα χρόνο, ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης -από τους λίγους φορείς σε όλη την Ελλάδα- ανέλαβε δράση ώστε να ενημερώσει τεκμηριωμένα τους πολίτες για την αναγκαιότητα των εμβολίων. Μιλήσαμε ανοιχτά για τη “μόδα” κατά του εμβολιασμού και… “κάναμε διάγνωση” της κατάστασης που θα ακολουθήσει (περισσότερα από 2.600 τα κρούσματα ιλαράς) Πήραμε θέση, όπως οφείλαμε, για όσα διακινδυνεύονταν σε βάρος της δημόσιας υγείας. Εμείς, δεν αργήσαμε να τονίσουμε -με κάθε τρόπο- ότι ξεχασμένες από χρόνια μεταδοτικές νόσοι μπορούν να επανεμφανισθούν εξίσου… επικίνδυνες όσο και στο παρελθόν. Δεν αργήσαμε να καταγγείλουμε την ανάπτυξη επικίνδυνων δοξασιών με “αντιεμβολιαστικά κινήματα”. Εμείς, μιλήσαμε για το… “κίνημα ζωής” και τους εμβολιασμούς που έσωσαν εδώ και δεκαετίες εκατομμύρια ζωές ενώ άλλες τόσες αναπηρίες αποφεύχθησαν. Η επιστήμη εξαφάνισε ασθένειες και επιδημίες ενώ την ίδια στιγμή προστάτευσε τον άνθρωπο από πόνο και ταλαιπωρία”
 
Νίκος Νίτσας Γενικός Γραμματέας ΙΣΘ: “Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) είναι από τους πρώτους φορείς σε όλη τη χώρα -που πριν από ένα χρόνο- “έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου” ώστε να προλάβουμε τα κρούσματα ιλαράς. Όπως και πέρυσι έτσι και φέτος ο ΙΣΘ και τα μέλη του βγαίνουμε στους δρόμους και στις πλατείες, διοργανώνουμε ημερίδες και ανοιχτές εκδηλώσεις, ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες για όσα μπορούν να προλάβουν τόσο για τους ίδιους όσο και για όσους ζουν κοντά τους! Πήγαμε και πηγαίνουμε, εμείς οι γιατροί στους εν δυνάμει αρρώστους, για να τους διαβεβαιώσουμε ότι με τα εμβόλια έχουμε ελάττωση της νοσηρότητας, των επιπλοκών και της θνητότητας από διφθερίτιδα, τέτανο, κοκκύτη πολιομυελίτιδα, ιλαρά, παρωτίτιδα, ερυθρά, ανεμοβλογιά, βαριές μορφές φυματίωσης, βαριές πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις, ηπατίτιδες, μηνιγγίτιδες κι άλλα μεταδοτικά νοσήματα -που εξαφανίστηκαν με τους εμβολιασμούς και όχι από… μόνα τους! Χρέος όλων μας είναι να προστατεύσουμε τον καθένα χωριστά και ταυτόχρονα τη δημόσια υγεία από παραπληροφόρηση και ιδεοληψίες…”
Νίκος Α. Καρανταγλής, Παιδίατρος, μέλος στο ΔΣ του ΙΣΘ: “Τα εμβόλια προστατεύουν τα παιδιά από σοβαρές ασθένειες γιατί ενεργοποιούν το αμυντικό του σύστημα ώστε να παράγει ουσίες (αντισώματα) που καταπολεμούν μικρόβια και ιούς. ΕΠΙΠΛΕΟΝ όμως προστατεύουν και ανθρώπους που για διάφορους λόγους δε μπορούν να εμβολιαστούν (νεογνά, παιδιά με καρκίνο ή ανοσοανεπάρκειες) αποτελώντας με αυτό τον τρόπο πράξη ευθύνης και αγάπης προς τους γύρω μας. Αρκετές από τις ασθένειες που προλαμβάνουν τα εμβόλια είναι ιδιαίτερα σπάνιες πια. Αν όμως τα παιδιά σταματούσαν να εμβολιάζονται, τα λίγα κρούσματα που υπάρχουν σήμερα στη χώρα μας θα μπορούσαν πολύ γρήγορα να αυξηθούν σε δεκάδες χιλιάδες. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ είναι το παράδειγμα της ιλαράς που από πέρισυ βρίσκεται σε μεγάλη έξαρση στην Ελλάδα. Τα δε εμβόλια είναι ιδιαίτερα ασφαλή. Εκατομμύρια παιδιά εμβολιάζονται με ασφάλεια κάθε χρόνο…”
Σήμερα Δευτέρα ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης -με γιατρούς μέλη του- θα βρίσκεται σε σχολεία της ανατολικής και δυτικής Θεσσαλονίκης ώστε να ενημερώσει εκπαιδευτικούς και μαθητές για την αναγκαιότητα των εμβολίων…

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.