, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Παγκόσμια Μέρα κατά του Καρκίνου: Έξι συμβουλές πρόληψης

Η παγκόσμια πορεία του καρκίνου τα τελευταία χρόνια είναι σταθερά αυξητική. Το 2018 τα νέα περιστατικά υπολογίστηκαν σε 18 εκατομμύρια και εκτιμάται ότι το 2025 θα φθάσουν στα 19,3 εκατομμύρια.

Ο καρκίνος αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου για τα άτομα ηλικίας από 64 μέχρι 74 ετών και τη δεύτερη αιτία θανάτου στις ηλικίες από 75 ετών και άνω.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), 30% – 50% των περιπτώσεων καρκίνου μπορούν να προληφθούν, με την σωστή ενημέρωση του κοινού, την αλλαγή του τρόπου ζωής και διατροφής και τις προληπτικές εξετάσεις.

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, ο ΠΟΥ υπενθυμίζει τις χρυσές συμβουλές για την πρόληψη του καρκίνου.

  1. Υγιεινή διατροφή, βασισμένη στα πρότυπα της μεσογειακής δίαιτας, με τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών τη μέρα, περιορισμένη ζάχαρη, κόκκινο κρεάς όχι πάνω από 1 φορά την εβδομάδα. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου ως και 35%.
  2. Ο θηλασμός, εκτός από τα γνωστά οφέλη για το μωρό, έχει προστατευτική δράση και για τη μητέρα, ενάντια στον καρκίνο.
  3. Η κατανάλωση αλκοόλ πρέπει να περιορίζεται στο ένα ποτήρι τη μέρα και να διακόψουμε το κάπνισμα.
  4. Τριάντα λεπτά άσκησης καθημερινά, αρκούν για την πρόληψη.
  5. Προστατεύουμε το περιβάλλον, αφού η ρύπανση της ατμόσφαιρας είναι βασικός παράγοντας κινδύνου για καρκίνο.
  6. Κάνουμε όλες τις απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις, ανάλογα με την ηλικία μας και το οικογενειακό ιστορικό μας.

Πηγή:Onmed.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.