, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ποια είναι τα συμπτώματα της νευρικής ανορεξίας

Συνήθως τα άτομα με νευρική ανορεξία βρίσκονται σε άρνηση όσον αφορά το πρόβλημα τους. Η αλήθεια είναι ότι η ασθένεια αυτή είναι σοβαρή και μπορεί να είναι και θανατηφόρα.

Η κατάθλιψη, η μοναξιά και η ανασφάλεια μπορούν να αποτελέσουν αιτίες της νευρικής ανορεξίας.

Η νευρική ανορεξία ορίζεται ως μια σύνθετη διατροφική διαταραχή με τρία βασικά χαρακτηριστικά. Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι η άρνηση του ατόμου να διατηρήσει ένα υγιές σωματικό βάρος, ο έντονος φόβος ότι θα παχύνει και η πλήρως μια διαστρεβλωμένη εικόνα του υγιούς σώματος.

Από εκεί και πέρα, για να βοηθήσετε κάποιο άτομο που πιθανώς έχει νευρική ανορεξία, θα πρέπει επίσης να διακρίνετε τα σημάδια και τα συμπτώματα που δείχνουν ότι υπάρχει πρόβλημα.

Σημάδια συμπεριφοράς και συμπτώματα

  • Κάνει δίαιτα παρά το γεγονός ότι είναι αδύνατος. Ακολουθεί αυστηρούς περιορισμούς στην δίαιτα. Τρώει μόνο ορισμένες τροφές με λίγες θερμίδες.
  • Έχει εμμονή με τις θερμίδες, τα γραμμάρια λίπους και τη διατροφή γενικότερα. Διαβάζει αναλυτικά τις ετικέτες των συσκευασιών τροφίμων, ζυγίζει διαρκώς την κάθε τροφή, διαβάζει πολλά βιβλία διατροφής.
  • Προσποιείται ότι τρώει ή ψεύδεται σχετικά με την ποσότητα των γευμάτων. Βρίσκει διαρκώς δικαιολογίες για να μην τρώει παρέα με άλλους
  • Τείνει να μαγειρεύει συχνά για τους άλλους, αλλά καταλήγει να τρώει ελάχιστα.
  • Αρνείται να φάει σε δημόσιους χώρους. Επιπλέον, μπορεί να έχει περίεργη συμπεριφορά στην «τελετουργία» του φαγητού,  όπως το να κόβει την κάθε τροφή με συγκεκριμένο τρόπο ή να τρώει πάντα στο ίδιο πιάτο κλπ.

Πηγή: Iatropedia.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.