, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Τρεις χώρες λαμβάνουν πρώτες το εμβόλιο κατά της ελονοσίας

Το πρώτο εμβόλιο κατά της ελονοσίας στον κόσμο θα εισαχθεί σε τρεις χώρες – τη Γκάνα, την Κένυα και το Μαλάουι – από το 2018.
Το εμβόλιο RTS, S εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό σύστημα για να επιτεθεί στο παράσιτο της ελονοσίας, το οποίο εξαπλώνεται με τσιμπήματα κουνουπιών.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) δήλωσε ότι το εμβόλιο είχε τη δυνατότητα να σώσει δεκάδες χιλιάδες ζωές. Αλλά δεν είναι ακόμη σαφές εάν θα είναι εφικτή η χρήση στα φτωχότερα μέρη του κόσμου, όπως αναφέρει το BBC.
Το εμβόλιο πρέπει να χορηγηθεί τέσσερις φορές – μία φορά το μήνα για τρεις μήνες και στη συνέχεια μία τέταρτη δόση, 18 μήνες αργότερα.
Αυτό έχει επιτευχθεί σε καλά ελεγχόμενες και καλά χρηματοδοτούμενες κλινικές δοκιμές, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές εάν μπορεί να γίνει στο “πραγματικό κόσμο” όπου η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη είναι περιορισμένη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η WHO εκτελεί πιλοτικό πρόγραμμα σε τρεις χώρες, για να διαπιστώσει εάν θα μπορούσε να ξεκινήσει ένα πλήρες πρόγραμμα εμβολιασμού ελονοσίας. Θα συνεχίσει επίσης να αξιολογεί την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού.
H κ. Matshidiso Moeti, περιφερειακή διευθύντρια της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας για την Αφρική, δήλωσε: “Η προοπτική εμβολίου κατά της ελονοσίας είναι εξαιρετική είδηση. Οι πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν στο πιλοτικό πρόγραμμα θα μας βοηθήσουν να λάβουμε αποφάσεις σχετικά με την ευρύτερη χρήση αυτού του εμβολίου. Σε συνδυασμό με τις υπάρχουσες παρεμβάσεις ελονοσίας, ένα τέτοιο εμβόλιο θα είχε τη δυνατότητα να σώσει δεκάδες χιλιάδες ζωές στην Αφρική”.
Το πιλοτικό πρόγραμμα, θα περιλαμβάνει περισσότερα από 750.000 παιδιά, ηλικίας μεταξύ πέντε και 17 μηνών. Σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα, οι τέσσερις δόσεις έχουν αποδειχθεί ότι αποτρέπουν σχεδόν τέσσερις από δέκα περιπτώσεις ελονοσίας. Αυτό είναι πολύ χαμηλότερο ποσοστό σε σχέση με αυτό των εγκεκριμένων εμβολίων για άλλες συνθήκες.
Μειώνει επίσης τις πιο σοβαρές περιπτώσεις κατά το ένα τρίτο και μειώνει τον αριθμό των παιδιών που χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη ή μεταγγίσεις αίματος. Τα οφέλη μειώνονται σημαντικά χωρίς την κρίσιμη τέταρτη δόση.
Η Γκάνα, η Κένυα και το Μαλάουι που επιλέχθηκαν, έχουν, ήδη, εκτελέσει μεγάλα προγράμματα για την καταπολέμηση της ελονοσίας, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης των διχτυών στα κρεβάτια, αλλά εξακολουθούν να έχουν μεγάλο αριθμό περιπτώσεων.
Κάθε χώρα θα αποφασίσει πώς θα εκτελέσει τους πιλοτικούς εμβολιασμούς, αλλά οι περιοχές υψηλού κινδύνου είναι πιθανόν να έχουν προτεραιότητα.
Παρά την τεράστια πρόοδο, εξακολουθούν να υπάρχουν 212 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις ελονοσίας ετησίως και 429.000 θανάτους.
Η Αφρική είναι η μεγαλύτερη πληγή και οι περισσότεροι από τους θανάτους είναι σε παιδιά.
Τα πιλοτικά προγράμματα χρηματοδοτούνται από: το Gavi, το Vaccine Alliance, το The Global Fund to Fight AIDS, Tuberculosis and Malaria, την Unitaid, την WHO και τη GSK.
Ο Δρ Seth Berkley, διευθύνων σύμβουλος του Gavi, δήλωσε: “Το πρώτο εμβόλιο κατά της ελονοσίας, παγκοσμίως, είναι ένα πραγματικό επίτευγμα που έχει γίνει εδώ και 30 χρόνια. Η σημερινή ανακοίνωση σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς τη δυνητική διάθεσή τους σε παγκόσμια κλίμακα.Η ελονοσία θέτει ένα φοβερό βάρος σε πολλές από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, διεκδικώντας χιλιάδες ζωές και περιορίζοντας τις οικονομίες”.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.