Όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, το σώμα μας ζητάει ελαφριά, δροσιστικά και θρεπτικά γεύματα. Και κάπου εκεί μπαίνει δυναμικά η μεσογειακή κουζίνα, που μοιάζει φτιαγμένη για το καλοκαίρι. Φρέσκα λαχανικά, μυρωδικά, ελαιόλαδο, ψάρια, όσπρια και φρούτα αποτελούν τη βάση της – και όλα είναι απόλυτα καλοκαιρινά.
Το μεσογειακό πιάτο δεν είναι μόνο νόστιμο, είναι και πρακτικό. Μπορείς εύκολα να φτιάξεις ένα πλήρες γεύμα με ό,τι έχεις στο ψυγείο: λίγη φάβα με κάπαρη και ντοματίνια, χωριάτικη σαλάτα με κρίθινα παξιμάδια, ή ψητά λαχανικά με ένα κομμάτι φέτα και λίγο λεμόνι. Είναι πιάτα που τρώγονται κρύα, μεταφέρονται εύκολα και σε χορταίνουν χωρίς να σε βαραίνουν.
Το μεγάλο ατού της μεσογειακής φιλοσοφίας όμως είναι ότι υποστηρίζεται από δεκάδες έρευνες:
- συμβάλλει στην καρδιαγγειακή υγεία,
- ρυθμίζει το σάκχαρο,
- ενισχύει την καλή διάθεση
- και φυσικά βοηθάει στον έλεγχο του βάρους, χωρίς να νιώθεις ότι κάνεις δίαιτα.
Επιπλέον, είναι μια κουζίνα που ευνοεί την ενυδάτωση: τροφές όπως το αγγούρι, η ντομάτα, το καρπούζι, το πεπόνι και η χορτόσουπα προσφέρουν νερό στον οργανισμό σου χωρίς να το καταλάβεις. Αν τα συνδυάσεις με άφθονο νερό, παγωμένο τσάι και βότανα, έχεις μια ιδανική καλοκαιρινή ρουτίνα ευεξίας.
Και το καλύτερο; Η μεσογειακή κουλτούρα συνδέεται με στιγμές: μεσημέρια στο εξοχικό, τραπέζια με φίλους, ήρεμα βράδια στο μπαλκόνι.
3 καλοκαιρινές συνταγές με άρωμα Μεσογείου
1. Σαλάτα με ρεβίθια, αγγούρι και δυόσμο
Βράσε ρεβίθια και πρόσθεσε ψιλοκομμένο αγγούρι, ντοματίνια, φρέσκο δυόσμο και λίγο κρεμμύδι. Ρίξε ελαιόλαδο, λεμόνι και λίγη ρίγανη. Τρώγεται και παγωμένη!
2. Ψητή μελιτζάνα με φέτα και μέλι
Κόψε μελιτζάνες σε φέτες, ψήσ’ τες στο φούρνο ή στη σχάρα και γάρνιρέ τες με φέτα, μέλι, θυμάρι και λίγα καρύδια. Ένας ελαφρύς και γευστικός μεζές.
3. Καρπούζι – φέτα – βασιλικός
Κόψε το καρπούζι σε κύβους, πρόσθεσε φέτα, φύλλα βασιλικού και λίγη σκόνη πιπεριού ή balsamico. Μια αναπάντεχα δροσερή σαλάτα που γίνεται και ορεκτικό.





