5 λάθη που κάνεις πριν τις 9π.μ. και πάει η μέρα στραβά
Κάθε πρωί το ίδιο πράγμα: κυλάτε στο κρεβάτι και με τo χέρι σας πατάτε δύο ή και τρεις φορές το κουμπί snooze στο ξυπνητήρι μέχρι που τελικά καταφέρνετε να ανοίξετε το ένα βλέφαρο. Εκείνη τη στιγμή, συνειδητοποιείτε ότι έχουν περάσει 20 λεπτά από την ώρα που θα έπρεπε να είχατε σηκωθεί. Το αποτέλεσμα είναι ότι βρίσκεστε ήδη σε ένα συναισθηματική δύνη που θα μπορούσε να σας πάρει όλη μέρα να βγείτε από αυτή. Φυσικά, δεν είστε η μόνη. Αν και κανείς δεν δικαιολογεί την άσχημη συμπεριφορά, όπως το να βάζετε τις φωνές σε ένα συνάδελφο χωρίς λόγο και αιτία, η κοινωνία έχει κατά κάποιον τρόπο αποδεχτεί το γεγονός ότι είναι αποδεκτό να φωνάζουμε και να γκρινιάζουμε στο ξεκίνημα της ημέρας μας. Και γι ‘αυτό το κάνουμε. Αυτό που δεν συνειδητοποιούμε είναι ότι δεν είναι μόνο το σώμα μας αλλά και η ψυχή μας που χρειάζεται «τροφή» για αντιμετωπίσει μια κουραστική μέρα. Και ακριβώς όπως ένα καλό πρωινό μπορεί να μας βοηθήσει να ξεκινήσουμε σωστά τη μέρα μας, μια καλή προοπτική στις 6:30 το πρωί μπορεί να διαμορφώσει το τρόπο της ημέρας μας μέχρι τις 6:30 το απόγευμα. Εμείς σας προτείνουμε 5 πράγματα που μπορείτε να αποφύγετε και 5 τρόπους για να ξεκινήσετε τη μέρα σας καλύτερα.
-Αποφύγετε να προδικάζετε την πορεία της ημέρας, όπως π.χ «σήμερα θα είναι ‘κόλαση’ στη δουλειά» ή «σήμερα θα είναι μια απ’ αυτές τις μέρες…». Αντιθέτως, απολαύστε το παρόν. Διαλέξτε ένα πράγμα που είναι μοναδικό για σήμερα. Ίσως είναι ένα όμορφο πρωινό, ίσως είναι ένα κρύο πρωινό άλλα να έχετε ένα καινούργιο παλτό να φορέσετε. Ίσως είναι ο σύζυγος ή ο σύντροφός δίπλα σας στο κρεβάτι. Όπως και να το κοιτάξετε, πάντα υπάρχει κάτι. Στο χέρι σας είναι να το βρείτε.
-Αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε ένα λάθος πρωινό ως δικαιολογία για την ημέρα σας. Βιάζεστε, δεν έχετε χρόνο για πρωινό οπότε αρπάζετε μια χούφτα σοκολατένια μπισκότα για το δρόμο. Στη συνέχεια, για μεσημεριανό γεύμα παραγγέλνετε μια μεγάλη μερίδα τηγανιτές πατάτες και ένα χάμπουργκερ με αποτέλεσμα να «χαλάσετε» τελείως την δίαιτα σας. Αντ’ αυτού, αναγνωρίστε ότι το πρόβλημα δεν ήταν τα σοκολατένια μπισκότα αλλά εσείς η ίδια. Συγχωρήστε τον εαυτό σας, και στη συνέχεια προκαλέστε τον «Έφαγα σοκολατένια μπισκότα οπότε θα κάνω μια μεγάλη βόλτα το μεσημέρι».
–Αποφύγετε να ξυπνήσετε έχοντας στο μυαλό σας τη λίστα των πραγμάτων που πρέπει να κάνετεμέσα στην ημέρα. Οι πολυάσχολοι άνθρωποι δυσκολεύονται να αφήσουν τις υποχρεώσεις τους. Αυτό, δεν είναι κάτι κακό. Δεν έχει σημασία τι είδους πράγματα έχετε στη λίστα, το να ξεκινήσετε όμως να τα σκέφτεστε ένα ένα στο πρωινό σας ντους, έχει ως αποτέλεσμα να μην απολαύσετε το ίδιο το ντους, το οποίο είναι ένα μικρό κομμάτι απολαυστικής πολυτέλειας που δίνετε στον εαυτό σας κάθε πρωί. Αντίθετα, προσπαθήστε να πιέσετε τον εαυτό σας να σκεφτεί τουλάχιστον ένα πράγμα που έχετε να κάνετε σήμερα. Το ένα πράγμα που έχετε να κάνετε να είναι σίγουρο ότι θα σας δώσει ευχαρίστηση και χαρά… ένα καλό ζεστό ντους, μια αγκαλιά από το παιδί σας, ένα τραγούδι στο iPod σας για να ακούσετε στο δρόμο… Μπορείτε ακόμα να κάνετε τα πράγματα στη λίστα σας, οπότε μην ανησυχείτε!
-Αποφύγετε τους συμβιβασμούς. Όλες έχουν αγαπημένα ρούχα: το κοστούμι που σας κάνει να νιώθετε επιτυχημένες επαγγελματίες, το παντελόνι που σας κάνει να φαίνεστε ιδιαίτερα αδύνατη κλπ… Όταν φοράτε αυτά τα ρούχα η απάντηση είναι πάντα ναι – «ναι, θέλω να είμαι διευθύντρια της εταιρίας», «ναι, θέλω να έρθω στο πάρτι μετά τη δουλειά». Έπειτα, υπάρχουν τα «δεν πρόκειται να με δει κανείς σήμερα, οπότε ας φορέσω αυτά τα ρούχα» με αποτέλεσμα να προσθέσετε 10 χρόνια στο look σας. Κάθε φορά που βάζετε ένα ρούχο που δεν σας αρέσει «λέτε» στον εαυτό σας όλα τα πράγματα που δεν θα κάνετε σήμερα, όλες οι δυνατότητες που δεν θα συμβούν ή οι ευκαιρίες που δεν θα πραγματοποιηθούν. Αντί γι’ αυτό, επεξεργαστείτε το και ξεχάστε το. Αν δεν σας αρέσει, απαλλαγείτε το! Μείνετε με λιγότερα και καλύτερα κομμάτια ρούχων. Αν δεν τα φορέσατε ούτε σε ένα μεγάλο γεγονός, δεν τα χρειάζεστε πια.
-Και, τέλος, πίσω στο κουμπί snooze. Αποφύγετε να το πατάτε συνεχώς! Κάθε φορά που το πατάτε, δεν κάνετε αυτό που έχετε θέσει ως στόχο να κάνετε το πρωί, το οποίο είναι να σηκωθείτε από το κρεβάτι την ώρα που έχετε ρυθμίσει το ξυπνητήρι. Οπότε, αποτύχατε στο πρώτο σας καθήκον της ημέρας. Αντιθέτως, βάλτε το ξυπνητήρι στην ώρα που πραγματικά πρέπει να σηκωθείτε και κάντε το. Και ένα τελευταίο μπόνους: μην κατηγορείτε το κρεβάτι. Δεν υπάρχει λάθος πλευρά για να σηκωθείτε αλλά λάθος «μονοπάτια» να διαβείτε.