, Κυριακή
26 Μαρτίου 2023

Αγώνας δρόμου για την… «Ελπίδα»

thema
Της Φρόσως Βαρβάρα
Η Κ.Κ είναι μητέρα ενός αγοριού που πάσχει από αυτισμό. Μετά το αρχικό σοκ, κατόρθωσε να στρέψει το ενδιαφέρον της στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων του γιου της. Όπως λέει μέσα από την προσωπική της εμπειρία κατάλαβε ότι τα αναπάντεχα και οι δυσκολίες μάς κάνουν πιο δυνατούς . «Ο γιος  μου ήταν τριών χρονών όταν σε μια επίσκεψη ρουτίνας ο παιδίατρος, μας ανακοίνωσε ότι είχε παρατηρήσει κάποια δείγματα αυτιστικής συμπεριφοράς στο παιδί. Ύστερα από συναντήσεις με ειδικούς παιδοψυχολόγους η διάγνωση ήταν αυτισμός. Για πολύ καιρό ήμουν θυμωμένη και κατηγορούσα για όλα τον εαυτό μου. Ευτυχώς, μέσα από την επαφή που είχα με μια ομάδα γονέων με αυτιστικά παιδιά, κατόρθωσα να συνέλθω και να ξαναβρώ τη δύναμη και την αισιοδοξία μου» αναφέρει η Κ.Κ.
Ανάλογες είναι και οι περιπτώσεις των 50 και πλέον παιδιών που φιλοξενούνται στη μονάδα αυτιστικού ατόμου Ελπίδα, η οποία ιδρύθηκε το 1978. Αυτά τα παιδιά φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις της μονάδας  η οποία συντηρείται από δωρεές αλλά και από κρατική ενίσχυση. Ό-πως αναφέρει ο Φώ-της Μπιτζιλής μελος του ΔΣ του Συλλόγου  Φίλων της Μονάδας Αυτιστικού Ατόμου «Ε-λπίδα» οι δωρεές  αλλά και η ενίσχυση του κράτους, λόγω της οικονομικής κρίσης έχουν μειωθεί. «Πολλές φο-ρές βρισκόμαστε ως Σύλλογος στη δυσάρεστη θέση να απαιτείται η οικονομική μας υποστήριξη για αιτήματα της Μονάδας που υπό άλλες συνθήκες δεν θα έπρεπε να γίνεται λόγος, όπως λόγω χάρη η θέρμανση των κτιρίων ή η συντήρηση των λεωφορείων που χρησιμοποιούνται για τη μετακίνηση των παιδιών» τονίζει.
Προκειμένου να ενισχυθούν οι χώροι φιλοξενίας αυτών των παιδιών διοργανώνεται και φέτος στις 29 Μαρτίου , ο 3ος Φιλανθρωπικός Αγώνας Βουνού Αυτισμός- Ελπίδα ο οποίος διοργανώνεται από το Σύλλογο Φίλων της Μονάδας Αυτιστικού Ατόμου «ΑΥΤΙΣΜΟΣ – ΕΛΠΙΔΑ», με την υποστήριξη του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Θεσσαλονίκης και την αιγίδα του δήμου Ωραιοκάστρου.
Στόχος του Συλλόγου είναι να μαζευτούν χρήματα για την ανακατασκευή των κτιρίων που φιλοξενούν τα παιδιά της Μονάδας και τα οποία χρονολογούνται από την εποχή της Βασίλισσας Φρειδερίκης.
Οι εγγραφές
Η προετοιμασία ξεκίνησε και οι εγγραφές ξεκινούν στις 12 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσουν έως τις 22 Μαρτίου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εγγραφούν ηλεκτρονικά στο www.elpida-autism.gr και να  λάβουν αριθμούς συμμετοχής μια εβδομάδα πριν τον αγώνα, στις 16-22 Μαρτίου,  στο Κονταξοπούλειο Γυμναστήριο Ωραιοκάστρου, σε ώρες που θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες στο site και στο facebook.
«Η συμμετοχή σε τέτοιου είδους δραστηριότητες πιστεύουμε πως λειτουργεί σαν ένα είδος ντόμινο. Αν συμμετέχει ο ένας κι αυτός κινητοποιήσει και το διπλανό του να συμμετέχει, πολύ εύκολα τότε δημιουργείται μια δυναμική που τίποτα δεν μπορεί να τη σταματήσει.Ο αγώνας μας πιστεύουμε πως είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να συμμετέχουμε και να επηρεάσουμε θετικά την κοινωνία μας σαν σύνολο» τονίζει το  μελος του ΔΣ του Συλλόγου Φίλων της Μονάδας Αυτιστικού Ατόμου «Ελπίδα» Φώτης Μπιτζιλής.
«Συγκινητική η ανταπόκριση»
Στο προηγούμενο κάλεσμα, οι συμμετέχοντες, οι εθελοντές, οι χορηγοί και ο δήμος Ωραιοκάστρου έδειξαν σύμφωνα με τους διοργανωτές, με τη συγκινητική τους ανταπόκριση ότι η κρίση αφορά τις τσέπες, όχι όμως και τα συναισθήματά μας.
«Πέρα από το σκέλος της ενίσχυσης της Μονάδας, το σημαντικότερο πιστεύουμε πως είναι η συμμετοχή του κόσμου , μικρών και μεγάλων, και η αλληλεγγύη που επιδεικνύει ειδικά στις μέρες μας» επισημαίνει ο Φώτης Μπιτζιλής και συνεχίζει «Την πρώτη χρονιά βλέπαμε μεμονωμένα άτομα ή λιγοστές παρέες να δηλώνουν συμμετοχή στον αγώνα .Πέρυσι αρχίσαμε να βλέπουμε μεγαλύτερες παρέες, σχολεία, εκπαιδευτήρια, εταιρίες, ομάδες, να συμμετέχουν όλοι μαζί και να συνειδητοποιούν πως σε αυτή την προσπάθεια δεν είναι μόνοι, πως δεν είναι μόνο αυτοί που σκέφτονται και λειτουργούν βγάζοντας συναίσθημα αλλά είναι και άλλοι πολλοί, και όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε πολλά».
Ο αγώνας θα διεξαχθεί στο περιαστικό δάσος του δήμου Ωραιοκάστρου, σε μια πανέμορφη ορεινή διαδρομή, στην καταπράσινη φύση με θέα τον Θερμαϊκό κόλπο.