Τη δωρεάν χορήγηση όλων των φαρμάκων σε ογκολογικούς ασθενείς, χρόνια πάσχοντες, καθώς και σε άτομα με αναπηρία άνω του 80%, ζητά η Ομοσπονδία Καρκινοπαθών Ελλάδας.
Το αίτημα ευθυγραμμίζεται με την υπάρχουσα πρακτική που ισχύει ήδη για τις απεικονιστικές εξετάσεις και στοχεύει στην ανακούφιση των ασθενών από το οικονομικό βάρος της θεραπείας τους.
Με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Υγείας και Εθνικής Οικονομίας, η Ομοσπονδία σημειώνει πως η τροποποίηση της απόφασης με περιεχόμενο τον κατάλογο παθήσεων, τα φάρμακα των οποίων χορηγούνται με μειωμένη ή μηδενική συμμετοχή του ασφαλισμένου, αποτελεί «μονομερή επέκταση της μη καταβολής συμμετοχής για όλα τα φάρμακα σε άτομα με αναπηρία όρασης ποσοστού 80% και άνω, αποτελώντας κατάφωρη διάκριση σε βάρος των Ογκολογικών Ασθενών και Χρόνια Πάσχοντες και όλων των Ατόμων με Αναπηρία με ποσοστό 80%».
Αναλυτικά η επιστολή:
ΘΕΜΑ: -Μη καταβολή συμμετοχής για όλα τα φάρμακα για τους Ογκολογικούς Ασθενείς και Χρόνια Πάσχοντες και όλων των Ατόμων με Αναπηρία που έχουν άνω του 80% αναπηρία
-Διακρίσεις σε βάρος των Ογκολογικών Ασθενών-Χρονίως Πασχόντων και όλων των Ατόμων με Αναπηρία με ποσοστό 80% και άνω η πρόσφατη μονομερής επέκταση της μη καταβολής συμμετοχής για όλα τα φάρμακα σε άτομα με αναπηρία όρασης ποσοστού 80% και άνω.
Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,
Αξιότιμοι κ.κ Υπουργοί,
Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση Αριθμ. Δ3(α) 40321/2025 ΦΕΚ 5158/Β/29-9-2025 αναφέρεται:«Την τροποποίηση της υπό στοιχεία ΔΥΓ3(α)οικ. 104747/26-10-2012 κοινής απόφασης του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, με περιεχόμενο τον κατάλογο παθήσεων, τα φάρμακα των οποίων χορηγούνται με μειωμένη ή μηδενική συμμετοχή του ασφαλισμένου, στο ακόλουθο σημείο:
Το κάτωθι εδάφιο της υποπερ. 21 της περ. Β αντικαθίσταται και διαμορφώνεται ως εξής: «Δεν καταβάλλουν συμμετοχή για όλα τα φάρμακα που χορηγούνται για την αντιμετώπιση της κατάστασής τους, οι μεταμοσχευθέντες συμπαγών ή ρευστών οργάνων και ιστών, οι ασθενείς τελικού σταδίου χρόνιας νεφρικής νόσου σε εξωνεφρική κάθαρση, άτομα με αναπηρία όρασης ποσοστού 80% και άνω καθώς και οι παραπληγικοί και τετραπληγικοί».
Έγινε μονομερής επέκταση της μη καταβολής συμμετοχής για όλα τα φάρμακα σε άτομα με αναπηρία όρασης ποσοστού 80% και άνω, αποτελώντας κατάφωρη Διάκριση σε βάρος των Ογκολογικών Ασθενών και Χρόνια Πάσχοντες και όλων των Ατόμων με Αναπηρία με ποσοστό 80% και άνω την στιγμή που σύμφωνα με τα στοιχεία:
– Η φαρμακευτική δαπάνη αυξάνεται συνεχώς και η συμμετοχή των ασθενών αυξήθηκε στα €740 εκατ. το 2023 και στα €810 εκατ. το 2024.
– Κάθε χρόνο, περισσότεροι από πέντε εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κύρια αιτία είναι οι καρδιαγγειακές παθήσεις, οι οποίες ευθύνονται για το 32% αυτών των θανάτων. Ακολουθεί ο καρκίνος, με 22%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat για το 2022. Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα.
– Ο αριθμός νέων κρουσμάτων καρκίνου παγκοσμίως προβλέπεται να αυξηθεί κατά 61% έως το 2050 (30,5 εκατομμύρια άνθρωποι με νέες διαγνώσεις καρκίνου) και των θανάτων από καρκίνο κατά σχεδόν 75% (18,6 εκατομμύρια).
-Η μέση σύνταξη αναπηρίας του ΕΦΚΑ για το 2025 είναι περίπου 690,00 ευρώ και το Επίδομα Βαριάς Αναπηρίας 338,00 ευρώ.
-Πανάκριβη Υγεία: Η Ελλάδα έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ιδιωτικών πληρωμών για την υγεία στην ΕΕ: 34,3% των άμεσων δαπανών για την υγεία καλύπτονται απευθείας από την τσέπη των νοικοκυριών. Οι 8 στους 10 πολίτες με αναπηρία έχουν μειώσει βασικές δαπάνες διαβίωσης για να καλύψουν ανάγκες υγείας.
( Έρευνα ΕΣΑμεΑ 29/9/2025)
Ζητούμε για μια φορά ακόμη την δωρεάν παροχή όλων των φαρμακων για τους Ογκολογικούς Ασθενείς και Χρόνια Πάσχοντες και όλων των Ατόμων με Αναπηρία που έχουν άνω του 80% αναπηρία, όπως γίνεται και στις απεικονιστικές εξετάσεις.
Με εκτίμηση για το Δ.Σ.
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΣΑΡΑΦΙΔΟΥ ΕΥΓΕΝΙΑ ΣΑΡΙΔΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ