17:53, Τετάρτη
10 Αυγούστου 2022

Ακατάσχετη επιθυμία για σοκολάτα; Αυτό είναι το κόλπο για να την νικήσεις

Αν νιώσετε ξαφνικά μια ακατάσχετη επιθυμία για σοκολάτα, υπάρχει ένας τρόπος για να την προσπεράσετε χωρίς να ενδώσετε στον διατροφικό πειρασμό που θα σας φορτώσει με περιττές θερμίδες.
Σύμφωνα με τους ειδικούς από τη Σχολή Αθλητικών και Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Έξετερ, η σοκολάτα είναι ίσως το τρόφιμο που επιθυμείται συχνότερα και εντονότερα. Μάλιστα αυτές οι «κρίσεις» για κατανάλωση σοκολάτας προκαλούνται συχνά από βαρεμάρα, στρες ή την επιθυμία για βελτίωση της διάθεσης ή αύξησης της εγρήγορσης.
Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει ότι σύντομα διαστήματα άσκησης, όπως το ζωηρό περπάτημα, μπορούν επίσης να βελτιώσουν την εγρήγορση και διάθεση του ατόμου και να μειώσουν την ακατάσχετη επιθυμία για ζάχαρη. Αυτά τα στοιχεία οδήγησαν τους επιστήμονες στην διερεύνηση του τρόπου που τα σύντομα διαστήματα ζωηρού βαδίσματος, συγκριτικά με την καθιστική ζωή, μπορούν να τροποποιήσουν την ακατάσχετη επιθυμία για σοκολάτα.
Οι ερευνητές εντόπισαν 20 γυναίκες και πέντε άνδρες (25 ετών κατά μέσο όρο) που ανέφεραν ότι έτρωγαν τουλάχιστον δύο σοκολάτες την ημέρα και είχαν όμοιας έντασης ακατάσχετη επιθυμία για σοκολάτα και τους ζήτησαν να απέχουν από την κατανάλωση σοκολάτας για τρεις ημέρες.
bigstock 1307220231
Οι συμμετέχοντες επίσης απείχαν από προϊόντα που περιείχαν καφεΐνη και γυμναστική δυο ώρες πριν την υποβολή τους σε κάθε ένα από δύο δοκιμαστικά σενάρια, είτε 15 λεπτά έντονου βαδίσματος ή την ακινησία για επίσης 15 λεπτά. Μετά από κάθε σενάριο, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν μια πνευματικά αφυπνιστική εργασία και κράτησαν, αλλά δεν έφαγαν, μια σοκολάτα.
Ο έλεγχος που έγινε μετά από κάθε σενάριο έδειξε ότι η ακινησία δεν μείωσε την έντονη επιθυμία για σοκολάτα, ενώ το περπάτημα μείωνε την επιθυμία.
Η σωματική άσκηση επίσης μείωνε την επιθυμία των συμμετεχόντων να φάνε σοκολάτα όταν αυτή ήταν διαθέσιμη.
Οι ειδικοί συστήνουν στους λάτρεις της σοκολάτας που προσπαθούν να καταπολεμήσουν την ακατάσχετη επιθυμία για τον αγαπημένο γευστικό πειρασμό, απλώς να βγουν και να περπατήσουν για 15 λεπτά.

onmed.gr