fbpx

, Σάββατο
13 Ιουλίου 2024

search icon search icon

Αλκοόλ: Τα θετικά και τα αρνητικά αυτής της συνήθειας

alkool 55

Σε μικρές ποσότητες το αλκοόλ  είναι φάρμακο για την καρδιά αφού συμβάλλει στη μακροζωία και στην ευθυμία. Όταν, όμως, η συνήθεια αυτή κρατά για πολλά χρόνια και δεν περιορίζεται σε ένα ή δυο ποτηράκια τότε μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμες βλάβες όπως κίρρωση του ήπατος.

Άφωνοι έμεινε η κοινή γνώμη με το αποτέλεσμα μιας ξεχωριστής έρευνας που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «British Medical Journal» και έδειξε ότι αν  οι ηθοποιοί, που έχουν υποδυθεί κατά καιρούς τον πράκτορα James Bond, έπιναν όπως περιγράφεται στα μυθιστορήματα ή παρουσιάζεται στις ταινίες, δεν θα μπορούσαν ούτε καν …να σημαδέψουν πόσο μάλλον να φέρουν εις πέρας ριψοκίνδυνες αποστολές.

Την ίδια στιγμή προ των πυλών όμως και οι Άγιες ημέρες οι οποίες είναι συνυφασμένες με την κατανάλωση οινοπνεύματος λόγω των εξόδων αλλά και των γιορτινών τραπεζιών.

Ποια είναι όμως τα θετικά και τα αρνητικά σημεία της συνήθειας αυτής;

δυναµώνει την καρδιά

Επιστημονικές έρευες που έχουν πραγματοποιηθεί  τα τελευταία χρόνια απέδειξαν ότι η κατανάλωση μέτριας ποσότητας αλκοόλ σχετίζεται με χαμηλότερη θνησιμότητα από εμφράγματα του μυοκαρδίου ακόμη και σε σχέση με εκείνους που απέχουν τελείως από το αλκοόλ.

κατεβάζει τη χοληστερίνη

Ένα ποτήρι κόκκινο κρασί βοηθά να ανέβει η «καλή» χοληστερίνη HDL, ενώ συμβάλλει στη μη οξείδωση της «κακής» LDL λόγω των αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχει, στην περίπτωση  που δεν συνδυάζεται με υπερκατανάλωση λιπαρών φαγητών.

χαρίζει  µακροζωία

Καθόλου δεν είναι τυχαίο που στη Γαλλία, όπου παρατηρείται η μεγαλύτερη κατά κεφαλήν κατανάλωση κρασιού, καταγράφεται και το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής.

ανοίγει την όρεξη

Επιστημονικές έρευνες απέδειξαν ότι ηλικιωμένοι άνθρωποι που υποφέρουν από ανορεξία λόγω κατάθλιψης, όταν πίνουν λίγο κρασάκι πριν από το φαγητό τους -αν βέβαια τους το επιτρέπει η γενικότερη κατάσταση της υγείας τους-, τρώνε με περισσότερη όρεξη.

εξουδετερώνει τις καρκινογόνες ουσίες

Σε έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ τεκμηριώθηκε ότι όταν συνοδεύουμε το κόκκινο κρέας με κόκκινο κρασί, περιορίζονται σημαντικά οι πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου, καθώς οι ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες (πολυφαινόλες) του κόκκινου κρασιού εξουδετερώνουν τις βλαβερές ουσίες που παράγονται στο στομάχι κατά τη διάσπαση του κόκκινου κρέατος.

Τα αρνητικά

δηλητηριάζει το  συκώτι

Η υπερβολική και μακροχρόνια  κατανάλωση αλκοόλ  «δηλητηριάζει» σιγά-σιγά το συκώτι ενώ μπορεί να προκαλέσει  κίρρωση του ήπατος

ανεβάζει την πίεση και τα τριγλυκερίδια

Η καθημερινή αλλά υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τα τριγλυκερίδια και το σωματικό βάρος ενώ η χρόνια χρήση καταστρέφει την καρδιά.

«θα πιω για να ξεχάσω»

Σύμφωνα με έρευνες,τα ένα δύο ποτηράκια παραπάνω δεν θολώνει τον νου μας μόνο αλλά δημιουργεί και πολλές αλλοιώσεις στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

«σκοτώνει» τη γονιμότητα

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αμερικανικής μελέτης της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, ακόμη και μικρές ποσότητες αλκοόλ μπορούν να μειώσουν σημαντικά τη γονιμότητα αλλά και την ερωτική επιθυμία.

Παν μέτρον άριστον

Ερευνητικά δεδομένα που αφορούν τις θετικές επιδράσεις του αλκοόλ στην υγεία θεωρούν ως αποδεκτή την ημερήσια κατανάλωση 15 γρ. αλκοόλ για τις γυναίκες και 25-30 γρ. για τους άνδρες.

Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι όσοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας καθώς θα  πρέπει να συμβουλεύονται τον θεράποντα γιατρό τους για το άν τους επιτρέπεται η κατανάλωση αλκοόλ.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.