02:48, Τρίτη
05 Ιουλίου 2022

Αναπάντητες οι ανάγκες για φροντίδα υγείας στην Κ.Μακεδονία σύμφωνα με νέα μελέτη

giatroie
Εκδήλωση με θέμα «Η σημασία της πρόληψης των νοσημάτων – Ενημέρωση από τις πανελλαδικές μελέτες ελέγχου υγείας» θα πραγματοποιηθεί από το Δήμο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Ιατρική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016, στις  18.00, στην αίθουσα «Μανόλης Αναγνωστάκης», στο Δημαρχείο.
Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα των δύο εθνικών μελετών υγείας, της Εθνικής μελέτης Νοσηρότητας και παραγόντων Κινδύνου (Ε.ΜΕ.ΝΟ) και της Εθνικής Επιδημιολογικής Μελέτης Hprolipsis των λοιμωδών νοσημάτων ηπατίτιδας Β (HBV), ηπατίτιδας C (HCV) και της HIV λοίμωξης από τους ίδιους φορείς, ενώ οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν με έγκυρο τρόπο για την προαγωγή της υγείας και τους τρόπους πρόληψης για διάφορα νοσήματα της εποχής μας.
Τα αποτελέσματα των ερευνών, που πραγματοποιήθηκαν στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας από το Νοέμβριο του 2014 έως το Νοέμβριο του 2015 και η ενημέρωση θα παρουσιαστούν από τον καθηγητή, Αλέξη Μπένο, την επίκουρη καθηγήτρια, Μπετίνα Χάιδιτς, τον Επίκουρο Καθηγητή, Ευάγγελο Χολόγκιτα και τον υποψήφιο διδάκτορα, Θανάση Μαστροκώστα.
Τα αποτελέσματα των μελετών αυτών είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά καθώς αποδεικνύουν ότι οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην υγεία του μόνιμου ενήλικου πληθυσμού της Ελλάδας είναι εμφανείς και με τάση επιδείνωσης διαχρονικά.
Στο πλαίσιο των ερευνών καταγράφηκε ανησυχητικά υψηλή συχνότητα των βασικών παραγόντων κινδύνου, όπως η παχυσαρκία και ο σακχαρώδης διαβήτης, καθώς και των αναπάντητων αναγκών για φροντίδα υγείας. Παράλληλα, παρατηρείται μικρή σχετικά ικανοποίηση του πληθυσμού από τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας του Δημόσιου τομέα, ενώ σημαντικό ποσοστό αντιμετώπισε πρόβλημα στην πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας με κυριότερο εμπόδιο, το οικονομικό κόστος.