, Σάββατο
03 Δεκεμβρίου 2022

Από τα 1.100 κρεβάτια νοσηλείας στα… 790!

ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ, φωτο Σάββας Αυγητίδης
φωτο Σάββας Αυγητίδης “Μετά το κλείσιμο των νοσοκομείων Παναγία, Λοιμωδών, Αφροδισίων, Κέντρων Υγείας – Πολυιατρείων του ΙΚΑ ο αριθμός των προσερχομένων έχει αυξηθεί με χρόνο αναμονής από… 6 –8 ώρες που πολλές φορές φτάνει και τις 10 και 12”!
—–
Yπόμνημα παρέδωσαν σήμερα στον υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή  οι γιατροί του Ιπποκρατείου,κατά τη διάρκεια της κινητοποίησής τους. Αναλυτικά το υπόμνημα των ειδικευόμενων στον κ. Κουρουμπλή:
Πριν 3 περίπου χρόνια δεχτήκαμε «κούρεμα» στον βασικό μισθό μας και στις εφημερίες μας. Λίγο πιο πριν, τo 2011 μας είχαν πει και πληρώσαμε αναδρομικά σχεδόν ένα χρόνο, για φόρο αλληλεγγύης που δήθεν θα μεταφραζόταν σε κοινωνικές παροχές που ποτέ δεν είδαμε. Το Σεπτέμβριο του 2014 , για τρίτη φορά από το 2010 βρεθήκαμε να παλεύουμε και πάλι για καθυστερήσεις 6 και πλέον μηνών δεδουλευμένων εφημεριών παρόλο που «κόπηκαν» άτομα από εφημερίες ή/και μετατράπηκαν από ενεργές σε μεικτές προς προκειμένου να εξοικονομηθούν χρήματα , εις βάρος φυσικά της ασφαλούς εφημέρευσης του νοσοκομείου. Προ ολίγων ημερών και με συνοπτικές διαδικασίες μας έκοψαν ακόμα μια φορά αυθαίρετα και με το έτσι θέλω δεδουλευμένες εφημερίες! Τι άλλαξε; Αυτή τη φορά μας υποσχέθηκαν χαρτιά! Χαρτιά με τα οποία μας διαβεβαιώνουν ότι κάποτε θα πληρωθούμε! Να σημειώσουμε εδώ ότι δουλεύουμε και τα ρεπό μας (αφού παίρνουμε πολύ λιγότερα, κάποιοι και καθόλου ), όπως επίσης και οι παραπάνω ώρες από το υποτιθέμενο ωράριο δεν θεωρούνται υπερωριακές. Έτσι απλά δουλεύονται! Διεκδικούμε λοιπόν, άμεσα:
Ο κύριος Υπουργός να ανακαλέσει την δημόσια δήλωση του Υπουργείου Υγείας περι δήθεν αποπληρωμής των εφημεριών μας μέχρι το Μάρτιο του 2015. Μας έχουν κοπεί δεδουλευμένες εφημερίες και μάλιστα με τη μέθοδο της τυχαιοποίησης τεσσάρων(4) μηνών και μας χρωστούνται πρόσθετες εφημερίες από ολόκληρο το 2013.Μάλιστα έχουμε ενημερωθεί από τον Προϊστάμενο της ΥΠΕ στην οποία ανήκουμε αλλά και τον Υποδιοικητή του Νοσοκομείου ότι το κόψιμο των δεδουλευμένων θα συνεχιστεί επ αόριστον! Δηλώνουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να μη δεχτούμε καμία περικοπή δεδουλευμένων και απαιτούμε άμεσα να αποπληρωθούν τα κομμένα καθώς και οι πρόσθετες εφημερίες ( που δεν είναι πρόσθετες στην ουσία, διότι καλύπτουν ανάγκες ) και να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου ώστε να διασφαλίζεται η εφημέρευσή του.
Στο νοσοκομείο μας, μέχρι πριν από λίγα χρόνια λειτουργούσαν περισσότερες από 1.100 κλίνες νοσηλείας. Τώρα 790. Το 2009 ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου ήταν 75 εκατ. ευρώ και για το 2015 θα πρέπει να λειτουργήσει με 33 εκατ. ευρώ. Συνέπεια αυτών , μεγάλες ελλείψεις αναλώσιμων και αντιδραστηρίων που επιφέρουν έως και υπολειτουργία τμημάτων και υπηρεσιών ,που και ταλαιπωρούν τους ασθενείς και τους ωθούν σε ιδιωτικά εργαστήρια και κλινικές για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημά τους, αν φυσικά διαθέτουν τα χρήματα. Εκτός του κομμένου προϋπολογισμού, υπάρχει και μεγάλη έλλειψη προσωπικού , εντατικοποίηση της δουλειάς , διάφορες μορφές ελαστικών σχέσεων εργασίας εργολαβίες, 8μηνα , επικουρικοί γιατροί , πανεπιστημιακοί υπότροφοι κ.αΑπαιτούμε: άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και αύξηση του προϋπολογισμού για αναλώσιμα-αντιδραστήρια και λοιπές ανάγκες του νοσοκομείου
Μετά το κλείσιμο των νοσοκομείων ( Παναγία , Λοιμωδών , Αφροδισίων ) , Κέντρων Υγείας – Πολυιατρείων του ΙΚΑ ο αριθμός των προσερχομένων έχει αυξηθεί. 1500 άτομα προσέρχονται περίπου στη γενική μας εφημερία με χρόνο αναμονής από 6 –8 ώρες που πολλές φορές φτάνει και τις 10 και 12. Το νοσοκομείο μας εφημερεύει μόνο του 4 από τις 8 γενικές εφημερίες της πόλης και όχι μόνο, γιατί κάποιες μονάδες του καλύπτουν όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Αποτέλεσμα των παραπάνω να μη μπορεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες που προκύπτουν και να μπαίνει έτσι σε κίνδυνο η υγεία ασθενών και εργαζομένων.
Δηλώνουμε ότι είμαστε κάθετα αντίθετοι με πρόχειρες και εκβιαστικές λύσεις για κάλυψη των μεγάλων κενών ,από προσωπικό που δεν ανήκει στην εφημέρευση των ΤΕΠ ( Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών ). Διεκδικούμε , προσλήψεις μόνιμου και κατάλληλα εκπαιδευμένου προσωπικού για τα ΤΕΠ αλλά και άμεση επαναλειτουργία των Νοσοκομείων που έκλεισαν ,των Κέντρων Υγείας και των Πολυιατρείων”
Το υπόμνημα υπογράφουν Ειδικευόμενοι Γιατροί – Νοσοκομειακή Επιτροπή ΓΝΘ «Ιπποκράτειο»…