15:16, Κυριακή
02 Οκτωβρίου 2022

Από τι μας προστατεύει το γάλα;

gala

Τρία ποτήρια γάλα την ημέρα μπορεί να μειώνουν τον κίνδυνο εκδηλώσεως νευρολογικών παθήσεων, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και η νόσος του Πάρκινσον, αναφέρουν αμερικανοί επιστήμονες.
Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν πως η επαρκής κατανάλωση γάλακτος συσχετίζεται με υψηλότερα επίπεδα μιας φυσικής αντιοξειδωτικής ουσίας που λέγεται γλουταθειόνη στον εγκέφαλο υγιών, ηλικιωμένων εθελοντών.
Η γλουταθειόνη μπορεί να περιορίσει τις βλάβες που προκαλούνται στα κύτταρα του εγκεφάλου από τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου – μία ομάδα έντονα δραστικών μορίων, που παράγονται ως υποπροϊόντα του μεταβολισμού.
Οι αντιοξειδωτικές ουσίες συμβάλλουν στην αδρανοποίηση αυτού του οξειδωτικού στρες.
Τη νέα μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Κάνσας, οι οποίοι επιστράτευσαν συνολικώς 60 ηλικιωμένους εθελοντές, ζητώντας τους να συμπληρώσουν αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφής για να καταγράψουν την κατανάλωση γάλακτος.
Τους υπέβαλλαν επίσης σε απεικονιστικές εξετάσεις εγκεφάλου.
Όπως εξηγούν στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής» (AJCN), τα στοιχεία τους έδειξαν πως οι εθελοντές που κατανάλωναν γάλα είχαν αυξημένα επίπεδα γλουταθειόνης στον εγκέφαλο – και όσοι έπιναν τρία ποτήρια την ημέρα, είχαν τα υψηλότερα απ’ όλους.
Το εύρημα αυτό είναι σημαντικό, διότι είναι γνωστό ότι το οξειδωτικό στρες σχετίζεται με πολλά νοσήματα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται η νόσος Αλτσχάιμερ και η νόσος του Πάρκινσον, γράφουν η δρ Ντέμπρα Σάλιβαν, καθηγήτρια και πρόεδρος του Τμήματος Διαιτητικής & Διατροφής του πανεπιστημίου, και οι συνεργάτες της.
 
 
 
 
Πηγή: tanea.gr