Αποτρίχωση µε λέιζερ:Τι πρέπει να ξέρετε
Η αποτρίχωση με λέιζερ είναι πολύ δημοφιλής, ωστόσο όσοι σκοπεύουν να κάνουν ρωτούν τον γιατρό τους αν υπάρχει ασφάλεια από την αφαίρεση της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας με αυτήν τημέθοδο.
Στα ερωτήματα που δέχονται οι δερματολόγοι είναι αν επηρεάζει τα αναπαραγωγικά όργανα, τους ιδρωτοποιούς αδένες ή αν επιτρέπεται η εφαρμογή τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
«Η υπερτρίχωση ή η ανεπιθύμητη τριχοφυΐα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην προσωπική και κοινωνική ζωή και των δύο φύλων και για τον λόγο αυτόν έχουν αποτελέσει τα τελευταία χρόνια αντικείμενο μεγάλης προσοχής.Παλαιότερα η αισθητική αποκατάσταση γινόταν με ξύρισμα, τσιμπιδάκι, κερί ή χαλάουα, νήμα και αργότερα με ηλεκτρόλυση. Η αποτυχία μόνιμου αποτελέσματος, η δυσκολία αποτρίχωσης μεγάλων σε έκταση περιοχών και ο πόνος ήταν μερικοί λόγοι που οδήγησαν στην αναζήτηση άλλων τρόπων αφαίρεσης των τριχών. Η ανάπτυξη της τεχνολογίας έφερε το λέιζερ στην υπηρεσία των ειδικών, οι οποίοι βρήκαν έναν ανώδυνο και ασφαλή τρόπο απόκτησης μονίμως λείου και απαλού δέρματος»,επισημαίνει ο δερματολόγος -αφροδισιολόγος,δρ Χρήστος Στάμου, και συμπληρώνει: «Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται εκατομμύρια συνεδρίες σε όλο τον κόσμο, καθιστώντας την αποτρίχωση με λέιζερ την ταχύτερα αναπτυσσόμενη θεραπεία στη αισθητική δερματολογία.Σε αυτό έχει συμβάλει και η εξέλιξη της τεχνολογίας, η οποία προσφέρει συνεχώς βελτιωμένα μηχανήματα. Παρότι η αποτρίχωση με λέιζερ θεωρείται ασφαλής τρόπος αφαίρεσης των τριχών, υπάρχουν κάποιοι που ακόμη φοβούνται μήπως το λέιζερ προκαλεί σοβαρές παρενέργειες ή ακόμη και μη αναστρέψιμες, όπως, για παράδειγμα, καρκίνο. Οι φόβοι ωστόσο αυτοί είναι υπερβολικοί και σε ορισμένες περιπτώσεις εντελώς αβάσιμοι».
Η θεραπεία με λέιζερ χρησιμοποιεί μη ιονίζουσα ακτινοβολία, η οποία διαφέρει από την ιονίζουσα, που είναι γνωστό ότι προκαλεί καρκίνο.Επίσης, δεν χρησιμοποιεί τα ίδια μήκη κύματος υπεριώδους ακτινοβολίας (UV) με αυτά που βρίσκονται στο ηλιακό φως (δηλαδή UVA και UVB), τα οποία βλάπτουν το DNA των κυττάρων και προκαλούν καρκίνο του δέρματος.
«Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, το λέιζερ επηρεάζει μόνο τα τριχοθυλάκια που βρίσκονται στο χόριο. Η μήτρα, οι ωοθήκες και γενικά όλα τα αναπαραγωγικά όργανα της γυναίκας είναι πολύ μακριά από αυτό. Το ίδιο ισχύει και για τους άνδρες που προχωρούν σε αποτρίχωση της περιγεννητικής περιοχής. Οι ιδρωτοποιοί αδένες, όπως και οι λεμφαδένες, βρίσκονται μακριά από το χόριο. Τα λέιζερ που χρησιμοποιούνται για αποτρίχωση δεν φτάνουν τόσο βαθιά ώστε να προκληθεί βλάβη σε αυτούς.Παρότι το λέιζερ αποτρίχωσης είναι ασφαλές και για τις εγκύους και για το έμβρυο (δεν έχει αποδειχτεί καμία αρνητική επίδραση), είναι προτιμότερη η αναβολή των συνεδριών για μετά τον τοκετό»,τονίζει ο δρ Χρήστος Στάμου.
Τι να προσέχουμε
«Ο χειμώνας είναι η καλύτερη εποχή για την έναρξη των συνεδριών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν επιτρέπεται η αποτρίχωση με λέιζερ το καλοκαίρι. Απλώς θέλει μεγαλύτερη προσοχή. Οι κίνδυνοι σε μια συνεδρία αποτρίχωσης με λέιζερ μπορούν να προκύψουν είτε από την εφαρμογή της θεραπείας από άτομο που δεν έχει την κατάλληλη γνώση και εμπειρία, είτε από τη χρήση μη πιστοποιημένων μηχανημάτων. Τα σύγχρονα λέιζερ είναι απολύτως ασφαλή, προσφέρουν μόνιμα αποτελέσματα σε όλους τους τύπους δέρματος, χωρίς πόνο, χωρίς χρόνο αποθεραπείας και χαρίζουν μαλακό και λείο δέρμα», καταλήγει ο δρ Χρήστος Στάμου.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL