, Πέμπτη
30 Μαρτίου 2023

Άσθμα: Γιατί τα αγόρια το ξεπερνούν πιο εύκολα

asua
Φαίνεται όμως ότι τα αγόρια είναι και αυτά που ως ενήλικες αφήνουν ευκολότερα πίσω τους τα συμπτώματα της ασθένειας.
Όπως εξηγούν οι επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, η σύσπαση των βρόγχων που προκαλεί το βασικό σύμπτωμα του άσθματος, τη δύσπνοια, ίσως αποτελεί και τον κύριο λόγο που τα κορίτσια εμφανίζουν άσθμα κατά τη διάρκεια της εφηβείας.
Μελέτη που έγινε σε 1.041 παιδιά, τα οποία εμφάνιζαν ελαφρά ή μέτρια συμπτώματα άσθματος, ηλικίας από 5 έως 12 ετών, τα υπέβαλε σε διάφορες δοκιμασίες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι από την ηλικία των 11 και πάνω, τα συμπτώματα των υπερδραστήριων αεραγωγών που συσπώνται και σταματούν την αναπνοή έφθιναν σε αγόρια και κορίτσια και η μέση εμφάνιση δύσπνοιας ήταν περίπου η ίδια και στα δύο φύλα.
Κατά τη διάρκεια έναρξης της εφηβείας, τα συμπτώματα έφθιναν στα κορίτσια και στα αγόρια, αλλά ήταν περισσότερο δύσκολα να ξεπεραστεί η κρίση από το «αδύναμο» φύλο.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεν έχει ξεκαθαριστεί η φυσιολογία που προκαλεί την εμμένουσα δύσπνοια στα κορίτσια, ενδέχεται όμως να σχετίζεται με ορμονικούς παράγοντες, αφού η γυναικεία ορμόνη προγεστερόνη, η οποία αυξάνει σε κορίτσια κατά την εφηβεία, αποτρέπει από τη διάνοιξη των αεραγωγών οι οποίοι έχουν κλείσει (κρίση άσθματος). Το ίδιο σύμπτωμα εμφανίζεται συχνότερα και σε γυναίκες που βρίσκονται φάση εμμηνόπαυσης.
Από την άλλη, η αυξημένη τεστοστερόνη στα αγόρια κατά την εφηβεία, έχει συσχετισθεί με τη χαλάρωση των λείων μυών, οι οποίες προκαλούν τη διάνοιξη των αεραγωγών στη φάση της κρίσης.
Πηγή: onmed.gr