09:11, Κυριακή
03 Ιουλίου 2022

Αυξήσεις σε φάρμακα προβλέπουν οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης

farmaka_2_350-thumb-largeΜεγάλες αυξήσεις σε πολλά φάρμακα φέρνει η νέα χρονιά σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση του κ. Ξάνθου που υπογράφηκε στις 30 Νοεμβρίου 2015. Αυτό υποστηρίζουν από το προεδρείο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.
Όπως αναφέρουν από τον ΦΣΘ, “σύμφωνα με την ΥΑ αλλάζει ο τρόπος κοστολόγησης και απελευθερώνεται από 1-1-2016 η τιμή των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ), κάτι που θα έχει σαν αποτέλεσμα την μεγάλη αύξηση στις τιμές τους. Συγκεκριμένα, κάθε καινούργιο φάρμακο της κατηγορίας αυτής που θα κυκλοφορεί στη χώρα μας, δε θα πάρει τιμή σύμφωνα με τον μέσο όρο των τριών φθηνότερων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως γινόταν μέχρι τώρα, αλλά θα πάρει τιμή όμοια με αυτή που έχει στα υπόλοιπα κράτη που κυκλοφορεί.
Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να παρατηρηθούν μεγάλες αυξήσεις σε αυτά τα φάρμακα. Αν συνυπολογίσουμε ότι τα φάρμακα της κατηγορίας αυτής ΔΕΝ αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά αλλά πληρώνονται εξ ολοκλήρου από τους «ασφαλισμένους», εύκολα αντιλαμβανόμαστε πόσο πολύ μεγαλύτερη θα είναι η επιβάρυνση στην τσέπη μας.
Δυστυχώς, ενώ η απελευθέρωση των τιμών των ΜΗΣΥΦΑ προορίζονταν για το 2017, με την ΥΑ του Υπουργού κ. Ξάνθου θα εφαρμοστεί 12 μήνες νωρίτερα και έτσι με την καινούργια χρονιά θα γνωρίσουμε τις τιμές των φαρμάκων όπως κυκλοφορούν στην Ευρώπη και θα αναγκαστούμε να τα πληρώνουμε με τους μισθούς και τις συντάξεις της Ελλάδας των μνημονίων.