, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ε. Μανωλόπουλος: Από την άνοιξη του 2022 θα έχουμε τις εξελιγμένες μορφές των εμβολίων που θα καλύπτουν και τις μεταλλάξεις

«Από την άνοιξη του 2022 θα έχουμε τις εξελιγμένες μορφές των εμβολίων που θα είναι περισσότερο αποτελεσματικές ως προς τη μετάλλαξη ΔΕΛΤΑ και τις άλλες παραλλαγές», τόνισε ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Στο Πρώτο αλλιώς» με τη Μαρία Γεωργίου και τον Γιώργο Πίκουλα.
«Το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι με τα εμβόλια που θα τα κάνουμε περιοδικά, θα μετατρέψουμε τον κορονοϊό σε μια απλή γρίπη», είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, «δεν γνωρίζουμε πόσο θα διαρκεί η ανοσία για όσους κάνουν την τρίτη ενισχυτική δόση», σημειώνοντας ότι ήδη έχει ανοίξει η πλατφόρμα για τους ανοσο-κατεσταλμένους, και λογικά θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες ευπαθείς ομάδες και οι ηλικιωμένοι. «Με βάση τα στοιχεία από τις χώρες που έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία, όπως το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και η Γερμανία, θα κληθούν όλοι οι ενήλικες άνω των 30 ετών, ανάλογα και με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων», επισήμανε.
Ερωτηθείς για την «απόσταση ασφαλείας», ο κ. Μανωλόπουλος είπε ότι η ενισχυτική δόση θα γίνεται 6 ή 8 μήνες μετά τη δεύτερη δόση.
Πρόσθεσε, δε, ότι οι μελέτες έχουν δείξει πως η αλλαγή του εμβολίου στην τρίτη δόση δεν επηρεάζει αρνητικά ούτε την ασφάλεια ούτε την αποτελεσματικότητα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις τα στοιχεία έχουν δείξει και θετική επίδραση.
Όπως είπε ο κ. Μανωλόπουλος, μέχρι στιγμής δεν έχουμε στοιχεία στη χώρα μας αναφορικά με το ποιο εμβόλιο είχαν εμβολιαστεί οι εμβολιασμένοι που στη συνέχεια κόλλησαν κορονοϊό. Υπενθύμισε ότι το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson παρέχει κάλυψη γύρω στο 65% για τη μετάλλαξη. Τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna προσφέρουν κάλυψη γύρω στο 95% και της AstraZeneca γύρω στο 75%.
Ο ίδιος χαρακτήρισε πολύ επικίνδυνο το σκεπτικό ορισμένων γονέων, οι οποίοι προτιμούν να κολλήσουν τα παιδιά τους – καθώς το περνούν ελαφριά – για να αποκτήσουν φυσική ανοσία, παρά να εμβολιαστούν. «Αυτό είναι μεγάλο ρίσκο, δεν έχουμε κάποιο συμβόλαιο ότι το παιδί που θα μολυνθεί δεν θα νοσήσει. Είναι βέβαια σπάνιο, αλλά υπάρχουν παιδιά που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία ή έχουν πεθάνει από κορονοϊό. Υπάρχουν και τα συμπτώματα του long covid, που μπορούν να ταλαιπωρήσουν τα παιδιά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι πολύ επικίνδυνη στρατηγική», σημείωσε.
Πηγή: ertnews.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.