, Τρίτη
21 Μαΐου 2024

search icon search icon

Εφιαλτική πρόβλεψη επιστημόνων: Οι ανεμβολίαστοι θα μολύνονται ξανά κάθε 16 μήνες

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)

Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό, μπορούν να αναμένουν ότι θα μολυνθούν ξανά μέσα σε ένα έως δύο χρόνια, εκτός και αν εμβολιαστούν ή φοράνε μάσκες συστηματικά, σύμφωνα με την πρόβλεψη ενός νέου μοντέλου Αμερικανών επιστημόνων. Με βάση την έως τώρα εξέλιξη του ιού SARS-CoV-2, υπολογίστηκε ότι ένας ανεμβολίαστος έχει κίνδυνο 50% να μολυνθεί για δεύτερη φορά κατά μέσο όρο 16 έως 17 μήνες μετά την πρώτη λοίμωξη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζέφρι Τάουνσεντ του Τμήματος Βιοστατιστικής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Γιέηλ των ΗΠΑ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό μικροβιολογίας “The Lancet Microbe”, σύμφωνα με το “Nature” και τη “Γκάρντιαν”, εκτιμούν ότι οι επαναλοιμώξεις θα γίνονται ολοένα συχνότερες.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση: https://www.thelancet.com/journals/lanmic/article/PIIS2666-5247(21)00219-6/fulltext

Προειδοποίησαν ότι οι ανεμβολίαστοι μπορεί να κολλήσουν ξανά ακόμη και λίγους μήνες μετά την πρώτη φορά, γι’ αυτό πρέπει να εμβολιαστούν, επειδή η φυσική ανοσία δεν τους προστατεύει για πολύ καιρό. Θα χρειαστούν περισσότερα δεδομένα σε βάθος χρόνου πάντως, για να γίνει γνωστό με μεγαλύτερη ακρίβεια πόσο διαρκεί η φυσική ανοσία έπειτα από μια λοίμωξη Covid-19. 

Το νέο μοντέλο εκτιμά ότι ο μέσος κίνδυνος επαναλοίμωξης αυξάνεται κατά περίπου 5% τέσσερις μήνες μετά την πρώτη μόλυνση, για να φθάσει το 50% μετά από 16 έως 17 μήνες. Παραμένει ασαφές πόσο σοβαρή μπορεί να είναι μια δεύτερη λοίμωξη στο ίδιο άτομο. Οι άνθρωποι μπορεί να διαφέρουν αρκετά μεταξύ τους, όσον αφορά το πόσο ευάλωτοι είναι σε μια νέα μόλυνση από κορονοϊό και, αν όντως μολυνθούν ξανά, πόσο βαριά θα είναι η δεύτερη (ή η τρίτη) λοίμωξη.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ ορίζει ως επαναλοίμωξη μια επιβεβαιωμένη με τεστ λοίμωξη Covid-19 που συμβαίνει στον ίδιο άνθρωπο 90 μέρες ή περισσότερες μετά από μια προηγούμενη μόλυνση επιβεβαιωμένη επίσης με τεστ.

Μανωλόπουλος σε ΣΚΑΪ: Δεν αρκεί η φυσική ανοσία, θα έρχεται και θα επανέρχεται ο ιός

«Υπήρχε μια  ελπίδα ότι μπορεί η ανοσία να κρατά δύο με τρία χρόνια, φαίνεται ότι κρατά λιγότερο οπότε θα χρειαστεί να εμβολιαζόμαστε», τόνισε ο καθηγητής φαρμακολογίας Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα» για την έρευνα.

Πρόσθεσε ότι τα ανησυχητικά χαρακτηριστικά του κορωνοϊού είναι δυστυχώς πολλά και χρειάζεται θωράκιση της άμυνάς μας για να μπορέσει να τον αντιμετωπίσει, καθώς η φυσική ανοσία δεν αρκεί και ο ιός θα έρχεται και θα επανέρχεται.
 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.