, Τετάρτη
06 Δεκεμβρίου 2023

Εγκαινιάστηκε η εγκατάσταση… ζωής στη Θεσσαλονίκη!

papageorgiou-pet-scan-egkainia
Την επίσημη έναρξη λειτουργίας του πρώτου απεικονιστικού αξονικού τομογράφου PET-CT (PET-SCAN) της Βόρειας Ελλάδας στο νοσοκομείο «Γ. Παπαγεωργίου» εγκαινίασε σήμερα το μεσημέρι ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και η διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος. Ο κ. Τζιτζικώστας στο χαιρετισμό του επισήμανε ότι «το νοσοκομείο Παπαγεωργίου διαθέτει πλέον μια τεχνολογία αιχμής, που βελτιώνει ακόμα περισσότερο τις παροχές υγείας για τους συμπολίτες μας, οι οποίοι δεν απαιτείται πλέον να μετακινηθούν είτε στην Αθήνα, είτε στο εξωτερικό, για τη διάγνωση και παρακολούθηση των λεμφωμάτων».
papageorgiou-pet-scan-egkainia2
Με την προμήθεια και εγκατάσταση, του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού προηγμένης τεχνολογίας, PET/CT (PET-SCAN), που χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με πόρους του ΕΣΠΑ 2007 – 2013 (συνολικός προϋπολογισμός 2,4 εκ. ευρώ), οι ιατροί και το εξειδικευμένο προσωπικό έχουν τη δυνατότητα βέλτιστης εκτίμησης των λεμφωμάτων, τόσο στη διάγνωση και σταδιοποίηση της νόσου, όσο και στην εκτίμηση της ανταπόκρισης στη θεραπεία και στην ανίχνευση υποτροπής.
Εκτός του βασικού συγκροτήματος κατασκευάστηκε συνοδός εξοπλισμός χορήγησης ραδιοϊσοτόπου και ακτινοπροστασίας, αλλά και νέο κτίριο εμβαδού περίπου 260 τ.μ. με πλήρεις εγκαταστάσεις, σε επαφή και λειτουργική διασύνδεση με το τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής του νοσοκομείου.
«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος, γιατί και σε αυτό το σημαντικό έργο, προμήθειας και εγκατάστασης του συγκροτήματος PET/CT σε ισόγεια επέκταση του κτιρίου, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δουλέψαμε σκληρά και εντατικά, αντιμετωπίσαμε όσα προβλήματα προέκυψαν στην πορεία και καταφέραμε να υλοποιηθεί σωστά εντός της περιόδου επιλεξιμότητας, με την οριστική παραλαβή του να συντελείται στις 23 Δεκεμβρίου 2015», επισήμανε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.
Αναφερόμενος στην πολιτική της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στον τομέα της Υγείας και Πρόνοιας ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε ότι «η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής φροντίδας, εμπεδώνουν τον κοινωνικό μας πολιτισμό, σε μια περίοδο, μάλιστα, που ο τόπος μας το έχει ανάγκη. Η πρόσβαση των συμπολιτών μας στο υπέρτατο κοινωνικό αγαθό της υγείας είναι προτεραιότητά μας. Για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και για μένα προσωπικά, η στάση αυτή αποτελεί ηθική και πολιτική δέσμευση».
Ο Περιφερειάρχης έδωσε μάλιστα και τα στοιχεία υλοποίησης έργων Υγείας και Πρόνοιας στην Κεντρική Μακεδονία, όπου ολοκληρώνονται 48 έργα κτιριακής αναβάθμισης και εξοπλισμών σε όλα τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, αναβαθμίζονται 16 Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας και Προνοιακά Ιδρύματα, ενώ πέρσι οι πληρωμές από την ΠΚΜ με κονδύλια του ΕΣΠΑ στον τομέα της Υγείας και της Κοινωνικής Μέριμνας ξεπέρασαν τα 20 εκ. ευρώ.
«Με όλα αυτά τα έργα που παραδίδουμε στους συμπολίτες μας, διασφαλίζουμε την ισότιμη πρόσβαση στις σύγχρονες υπηρεσίες υγείας. Όλα όσα πετυχαίνουμε, η ταχύτερη ολοκλήρωση των μεγάλων έργων, η πλήρης απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, δεν υποκαθιστούν τον άνθρωπο, υπηρετούν τον άνθρωπο. Στόχος μας είναι, μέσα από τα έργα και τις δράσεις μας, να κάνουμε καλύτερη την καθημερινότητα, να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής όλων των συμπολιτών μας», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, ο οποίος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο και τη Διοίκηση του νοσοκομείου για τη συνεργασία τους με την ΠΚΜ και διαβεβαίωσε ότι θα είναι συμπαραστάτης στο έργο ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού , που «καταφέρνουν να ξεπερνούν, με το υψηλό αίσθημα ευθύνης και την υψηλή επιστημονική τους κατάρτιση, τις μεγάλες δυσκολίες, τα εμπόδια και τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν».
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του νοσοκομείου Βασίλης Παππάς αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του PET-SCAN για τους καρκινοπαθείς της Βόρειας Ελλάδας και ευχαρίστησε τον κ. Τζιτζικώστα για την αμέριστη συμπαράστασή του στις προσπάθειες του νοσοκομείου να αποκτήσει τη συγκεκριμένη υποδομή, που γλιτώνει από την ταλαιπωρία των ταξιδιών τους ασθενείς της Βόρειας Ελλάδας. «Σήμερα είναι μια μέρα χαράς για το νοσοκομείο, την πόλη μας και όλη τη Βόρεια Ελλάδα καθώς μέχρι τώρα όλοι οι ογκολογικοί ασθενείς κατεβαίνουν στην Αθήνα στο λεκανοπέδιο για να κάνουν την εξέτασή μας που θα κάνει το μηχάνημα αυτό. Πριν από δέκα χρόνια αποφασίσαμε να εγκαταστήσουμε αυτό το μηχάνημα εδώ για να περιορίσουμε και να εξαλείψουμε την ταλαιπωρία αυτών των ασθενών και σήμερα το πετυχαίνουμε», επισήμανε ο κ. Παππάς
Στην τελετή έναρξης λειτουργίας του PET-SCAN παρέστησαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.κ. Βαρνάβας, ο Πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, Δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, ο Διοικητής της Γ’ Υγειονομικής Περιφέρειας Γιώργος Κύρκος, ο Διοικητής της Δ’ Υγειονομικής Περιφέρειας Στρατής Πλωμαρίτης και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων.
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, φωτο Σάββας Αυγητιδης