, Παρασκευή
21 Μαρτίου 2025

search icon search icon

«Είμαστε στο μέσον της έξαρσης της γρίπης»

igiathema
Της Φρόσως Βαρβάρα
Αύξηση των κρουσμάτων της γρίπης το επόμενο χρονικό διάστημα βλέπουν οι επιστήμονες σε όλη τη χώρα. Όπως επισημαίνουν το φαινόμενο δεν έχει φτάσει ακόμα σε κορύφωση όμως εμφανίζονται καθησυχαστικοί αφού όπως λένε «είναι κάτι το οποίο περιμέναμε να συμβεί».
Με 115 άτομα να έχουν περάσει μέχρι στιγμής από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της χώρας και 27 να δίνουν τη μάχη να ξεπεράσουν τις επιπλοκές από τη γρίπη, οι λοιμωξιολόγοι συστήνουν ιδιαίτερη προσοχή στα άτομα με υποκείμενα νοσήματα που δεν έχουν φέτος εμβολιαστεί, καθώς είναι αυτοί που αποτελούν την ομάδα υψηλού κινδύνου.
Μία στις έξι επισκέψεις που γίνονται στον γιατρό αφορά «γριπώδη συνδρομή», δηλαδή συμπτώματα που παραπέμπουν σε γρίπη, όπως πυρετός, μπούκωμα, βήχας και πόνοι σε οστά και αρθρώσεις. «Στην Ελλάδα η γρίπη ξεκινάει από τον Δεκέμβριο και έχουμε περιστατικά έως το Μάρτιο, άρα μπορεί να καταλάβει κανείς ότι είμαστε στο μέσο της περιόδου έξαρσης της γρίπης» αναφέρει ο Νίκος Μαλισιώβας, ιατρός Βιοπαθολόγος, καθηγητής Μικροβιολογίας, Δ/ντής Εργαστηρίου Μικροβιολογίας Ιατρικής ΑΠΘ, Εθν. Κέντρου Αναφοράς Γρίπης Β. Ελλάδος ενώ επισημαίνει ότι θα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων το επόμενο χρονικό διάστημα. «Αυτό που εμείς έχουμε να παρατηρήσουμε είναι πως σε ό,τι αφορά τη Βόρεια Ελλάδα βλέπουμε ότι ενώ έως τώρα είχαμε ασθενείς που είχαν προβληθεί από το στέλεχος Α, τώρα αυξάνονται τα περιστατικά που έχουν προσβληθεί από το στέλεχος Β που είναι πιο ανθεκτικό» τονίζει.
Πρωτοβουλία του ΙΣΘ
Εν όψει της έξαρσης της γρίπης που αντιμετωπίζει η χώρα μας και φέτος, ο Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, οργάνωσε επιστημονική εκδήλωση για τα μέλη του με θέμα «Η επιδημία της Γρίπης στην Ελλάδα». Καθηγητές του ΑΠΘ και του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς της Γρίπης ενημέρωσαν και έδωσαν τις κατευθυντήριες οδηγίες για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της επιδημίας. «Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης.Η γρίπη, μετά την αναμενόμενη από την επιστημονική κοινότητα πανδημία που προκάλεσε το 2009, απασχολεί σε ετήσια βάση όλους τους φορείς Δημόσιας Υγείας» επισημαίνει η Μαρία Χατζηδημητρίου, Ιατρός Βιοπαθολόγος, αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης ενώ αναφέρει ότι: «Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν την γρίπη, οι ομάδες υψηλού κινδύνου όμως διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο επιπλοκών». «Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, ο οποίος συστήνεται να γίνεται κατά τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο, κάθε χρόνο, αλλά μπορεί να συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου γρίπης» καταλήγει.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες ,το προφίλ του φετινού “θύματος” της εποχικής γρίπης είναι άνδρας, τρίτης ηλικίας, με υποκείμενο νόσημα που δεν έχει εμβολιαστεί.
Ωστόσο, επειδή έχουν υπάρξει και 3 θύματα νεαρής σχετικά ηλικίας 45, 46 και 67 ετών χωρίς υποκείμενα νοσήματα, και επιπροσθέτως ο μεταλλαγμένος ιός της γρίπης Η3Ν2 δείχνει ιδιαίτερα απειλητικός για την ζωή, είναι χρήσιμο να τηρούνται βασικοί κανόνες πρόληψης αλλά και άμεσης αντιμετώπισης για όσους ασθενούν.
 
Μόνο «όπλο» ο εμβολιασμός
Το ΚΕΕΛΠΝΟ ενημερώνει ότι, σε κάθε περίπτωση, το εμβόλιο παραμένει το καλύτερο προληπτικό μέτρο για τη γρίπη επειδή καλύπτει και τα στελέχη Α(Η1Ν1), τα στελέχη γρίπης τύπου Β και ενδεχομένως μέσω της παραγωγής αντισωμάτων με διασταυρούμενη ανοσία να προστατεύει από σοβαρή νόσο και επιπλοκές και από το διαφοροποιημένο στέλεχος Α(Η3Ν2). «Αν κάποιος δεν έχει εμβολιαστεί μπορεί ακόμα και τώρα να το κάνει. Αν λάβουμε υπόψη  μας ότι μετά τον εμβολιασμό ο οργανισμός αναπτύσσει αντισώματα μετά από 20 ημέρες τότε όλο το Μάρτιο που θα έχουμε κρούσματα, θα είναι καλυμμένος» λέει ο κ. Μαλισιώβας.
Τα μέτρα πρόληψης είναι η αποφυγή των κλειστών χώρων με πολύ κόσμο, το συχνό πλύσιμο των χεριών, η αποφυγή ατόμων που εμφανώς ασθενούν (βήχουν ή φτερνίζονται) αλλά και η παραμονή στο σπίτι όσων παρουσιάζουν συμπτώματα ώστε να μην μεταδώσουν την γρίπη σε συναδέλφους και συμμαθητές. Για όσους παρουσιάζουν τα πρώτα συμπτώματα, είναι σημαντικό να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια από το πρώτο 24ωρο καθώς μέσα σε αυτό είναι που πρέπει να γίνεται η λήψη των αντιικών φαρμάκων ώστε να αποφευχθούν οι επιπλοκές κυρίως η πνευμονία.
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.