, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Εκτός από την γρίπη κι άλλοι ιοί… κυκλοφορούν

gripi
«Κοκτέιλ» γρίπης και ιώσεων ταλαιπωρεί εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες. Οι διάδρομοι των ιατρείων είναι σχεδόν γεμάτοι με ανθρώπους που βήχουν, φταρνίζονται και πονούν στις αρθρώσεις. Μία στις πέντε επισκέψεις στους γιατρούς αφορά ασθενείς με τα παραπάνω συμπτώματα ιώσεων.
Την ίδια ώρα οι μονάδες εντατικής θεραπείας είναι ασφυκτικά γεμάτες με ασθενείς που έχουν εκδηλώσει σοβαρές επιπλοκές στο αναπνευστικό εξαιτίας του ιού της γρίπης. Μόνο την Πέμπτη εισήχθησαν στην εντατική δέκα ασθενείς, ενώ τις προηγούμενες μέρες οι ημερήσιες εισαγωγές κυμαίνονται από μία έως δύο.
Από τα μέσα Δεκεμβρίου έως χθες το απόγευμα 83 άνθρωποι είχαν νοσηλευτεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη (40 νοσηλεύονταν χθες). Το ίδιο διάστημα, 26 άτομα είχαν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της γρίπης.
«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και οι μονάδες εντατικής θεραπείας βρίσκονται στα όριά τους», σχολίασε χθες στο «Εθνος» ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής Μικροβιολογίας και επιστημονικός συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, δεν είναι μόνον η γρίπη που προκαλεί την αύξηση της νοσηρότητας. Την περίοδο αυτή -εξηγεί- κυκλοφορούν και άλλοι ιοί, οι οποίοι προσβάλλουν το αναπνευστικό και προκαλούν παρόμοια συμπτώματα με εκείνα της γρίπης. Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι ρινοϊοί, που είναι η κύρια αιτία του κρυολογήματος.
Κυκλοφορεί, επίσης, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός, ο οποίος αποτελεί την πιο συχνή αιτία σοβαρής νόσου του αναπνευστικού στα παιδιά και μία από τις κύριες αιτίες βαριάς νόσησης ή και θανάτου σε ηλικιωμένα άτομα.
Αλλοι ιοί που μπορούν επίσης να προκαλέσουν εικόνα παρόμοια με εκείνη της γρίπης είναι οι αδενοϊοί και οι ιοί της παραγρίπης.
Πώς μπορούμε να αντιληφθούμε ότι έχουμε γρίπη και όχι ίωση. Ο κ. Τσακρής εξηγεί: «Η γρίπη κυριολεκτικά σε διαλύει. Νιώθεις φοβερή καταβολή και έντονο πόνο στις αρθρώσεις και στους μυς, ενώ έχεις υψηλό πυρετό, πάνω από 38. Σε αυτή την περίπτωση είναι αναγκαία η ιατρική συμβουλή και η άμεση λήψη αντιικών φαρμάκων, ιδιαίτερα για τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου». Η γρίπη -σημειώνει- ενδέχεται να προκαλέσει δευτερογενή λοίμωξη, η οποία να απαιτεί τη λήψη άλλων φαρμάκων.
Πνευμονιόκοκκος
Μία από τις λοιμώξεις αυτές αποδίδεται στον πνευμονιόκοκκο και χρειάζεται ειδικός χειρισμός από τον γιατρό. Ο πνευμονιόκοκκος αποικίζει το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα. Μπορεί να προκαλέσει σηψαιμία, μηνιγγίτιδα, βακτηριαιμία και πνευμονία.
Πολύ μεγάλη σημασία στην πρόληψη των ιώσεων και της γρίπης έχει η τήρηση των ατομικών μέτρων αναπνευστικής υγιεινής:
• Καλύψτε τη μύτη και το στόμα κατά τον βήχα ή το φτάρνισμα.
• Χρησιμοποιήστε χαρτομάντιλα για τις εκκρίσεις και απορρίψτε τα στο κοντινότερο κάδο απορριμμάτων.
• Εφαρμόστε υγιεινή των χεριών (πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο αντισηπτικό) ύστερα από επαφή με εκκρίσεις ή μολυσμένα αντικείμενα.
• Αποφύγετε την επαφή των χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα.
ΡΙΝΟΪΟΣ – Ο ιός που ευθύνεται για τα μισά κρυολογήματα
Πιο ελαφρά συμπτώματα, τα οποία περιορίζονται στο ανώτερο αναπνευστικό και έχουν μικρότερη διάρκεια, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των ιώσεων. Τα συμπτώματά τους, ωστόσο, μοιάζουν με εκείνα της γρίπης.
Στον κοινό ανθρώπινο ρινοϊό αποδίδεται το 30% έως 50% των κρουσμάτων κοινού κρυολογήματος. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο ιός θέτει υπό τον έλεγχό του έως και 6.500 γονίδια του πάσχοντος, υποχρεώνοντας το ανοσοποιητικό (αμυντικό) σύστημα να αντιδρά υπερβολικά. Στην ιδιότητά του αυτή αποδίδονται ενοχλητικά συμπτώματα, όπως ο πονόλαιμος, η καταρροή και το φτάρνισμα.
Το κοινό κρυολόγημα είναι μια ήπια λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού, αλλά ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, όπως άσθμα και άλλες παθήσεις του κατώτερου αναπνευστικού.
Προσβάλλει παιδιά
Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) αποτελεί την πιο συχνή αιτία σοβαρής νόσου του αναπνευστικού σε παιδιά και μία από τις κύριες αιτίες βαριάς νόσησης ή και θανάτου σε ηλικιωμένα άτομα.
Προσβάλλει νεογνά, βρέφη και μικρά παιδιά, ενώ ευθύνεται για το μεγαλύτερο ποσοστό λοιμώξεων του κατώτερου αναπνευστικού, προκαλώντας βρογχιολίτιδα και πνευμονία. Επικίνδυνοι χαρακτηρίζονται οι χειμερινοί μήνες, καθώς τότε πραγματοποιείται σχεδόν το 90% εισαγωγών στο νοσοκομείο, με διαγνωσμένη βρογχιολίτιδα σε παιδιά και βρέφη ηλικίας κάτω των δύο ετών.
Εκτιμάται ότι τους χειμερινούς μήνες οι μισές εισαγωγές στο νοσοκομείο, εξαιτίας πνευμονίας, οφείλονται στον συγκεκριμένο ιό. Οι γονείς στο διάστημα αυτό, οφείλουν να προστατεύσουν το βρέφος με συχνό πλύσιμο των χεριών τους, αποφυγή χώρων συγχρωτισμού, ιδιαίτερα παιδιών, απομάκρυνση του μεγαλύτερου παιδιού με συμπτώματα κοινού κρυολογήματος από το περιβάλλον.
ethnos.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.