fbpx

, Δευτέρα
22 Ιουλίου 2024

search icon search icon

Ένα εκατομμύριο βρέφη πεθαίνουν την πρώτη ημέρα της ζωής τους

brefoi
Ένα εκατομμύριο βρέφη πεθαίνουν κάθε χρόνο εντός 24 ωρών από τη γέννησή τους, επειδή η μητέρα έχει αφεθεί να γεννήσει μόνη και αβοήθητη σε κάποια από τις φτωχότερες και πιο απομονωμένες περιοχές του κόσμου, σύμφωνα με έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Save the Children.
Οι συντάκτες της έκθεσης «Δίνοντας Τέλος στους Θανάτους Νεογέννητων» εκτιμούν ότι, ο «θλιβερός και απαράδεκτος» αυτός απολογισμός μπορεί να μειωθεί κατά το ήμισυ μέσω της δωρεάν παροχής στοιχειώδους υγειονομικής περίθαλψης και μαιευτικής.
Τα περισσότερα βρέφη πεθαίνουν μέσα στο πρώτο 24ωρο ως αποτέλεσμα επιπλοκών κατά τον τοκετό, περιλαμβανομένων των παρατεταμένων τοκετών και των μολύνσεων, που μπορούν να αντιμετωπιστούν υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει άμεσα διαθέσιμη ιατρική βοήθεια.
Μεταξύ των παραγόντων που μπορεί να επιφέρουν τον θάνατο την πρώτη ημέρα της ζωής ενός βρέφους είναι ο πρόωρος τοκετός ή η το χαμηλό σωματικό βάρος γέννησης, ως απόρροια της πλημμελούς φροντίδας και της κακής διατροφής της μητέρας, κατά τη διάρκεια της κύησης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την έκθεση, τον μεγαλύτερο κίνδυνο κατά την πρώτη ημέρα της ζωής τους αντιμετωπίζουν  τα παιδιά στη Σιέρα Λεόνε, αφού 19 στα 1.000 νεογέννητα πεθαίνουν το πρώτο 24ωρο.
Η οργάνωση Save the Children εκτιμά ότι 40 εκατομμύρια γυναίκες δεν λαμβάνουν βοήθεια από εκπαιδευμένο προσωπικό στη διάρκεια του τοκετού, ενώ δύο εκατομμύρια γυναίκες δήλωσαν στο πλαίσιο μελέτης ότι την τελευταία φορά που γέννησαν ήταν εντελώς μόνες.
Επιπλέον του ενός εκατομμυρίου θανάτων το πρώτο 24ωρο της ζωής τους, 1,2 εκατομμύρια βρέφη πεθαίνουν στη διάρκεια του τοκετού, διαπιστώνει η έκθεση. Το 2012, 2,9 εκατομμύρια θάνατοι σημειώθηκαν κατά τον πρώτο μήνα της ζωής του βρέφους, αριθμός που αντιστοιχεί σε δύο στους πέντε βρεφικούς θανάτους.
Ο Τζάστιν Φόρσαϊθ, εκτελεστικός διευθυντής της Save the Children, χαρακτήρισε «εγκληματικά» τα στατιστικά αυτά στοιχεία και είπε ότι οι λύσεις είναι γνωστές. «Η πρώτη ημέρα της ζωής ενός παιδιού είναι η πιο επικίνδυνη και πάρα πολλές γυναίκες γεννούν μόνες τους στο πάτωμα του σπιτιού τους ή στους θάμνους χωρίς κάποια σωτήρια για τη ζωή τους βοήθεια. Μαθαίνουμε για ιστορίες φρίκης από μητέρες που περπατούν επί ώρες έχοντας ξεκινήσει τη διαδικασία του τοκετού προκειμένου να βρουν βοήθεια από κάποιον εκπαιδευμένο, πολύ συχνά με τραγική κατάληξη», λέει ο ίδιος.
Παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε διεθνές επίπεδο με αποτέλεσμα η παιδική θνησιμότητα να έχει μειωθεί κατά το ήμισυ την τελευταία δεκαετία, 18.000 νήπια κάτω των πέντε ετών εξακολουθούν να πεθαίνουν κάθε χρόνο κυρίως από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν.
Η μείωση των πρόωρων θανάτων βρεφών και των εμβρυϊκών θανάτων κατά τον τοκετό θεωρείται σημαντική για την επίτευξη των Στόχων Ανάπτυξης για την Χιλιετία του ΟΗΕ ως το 2015. Ωστόσο, τα χρονικά περιθώρια εξαντλούνται κι εκφράζονται φόβοι ότι δεν σημειώνεται πρόοδος προς την κατεύθυνση της ικανοποίησης των στόχων.
Η φιλανθρωπική οργάνωση καλεί τους πολιτικούς, τα μέλη φιλανθρωπικών οργανώσεων και εκείνους που εργάζονται στον τομέα της ιατρικής περίθαλψης και των φαρμακευτικών βιομηχανιών να συμφωνήσουν σε μία «δέσμευση για τα νεογέννητα». Δηλαδή να δεσμευθούν οι κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της βρεφικής θνησιμότητας και να διασφαλίσουν ότι σε κάθε τοκετό θα συμμετέχει κι ένας εκπαιδευμένος νοσηλευτής μέχρι το 2025.
Η Save the Children επιθυμεί οι αναπτυσσόμενες χώρες να αυξήσουν τις δαπάνες για την υγεία στο επίπεδο που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), των 48,5 ευρώ ανά άτομο, και να αφαιρέσουν τα νοσήλια για τον τοκετό και την φροντίδα των νεογέννητων. Επίσης καλούνται οι φαρμακευτικές εταιρείες να παρασκευάσουν νέα προϊόντα και να τα διαθέσουν στις φτωχότερες οικογένειες του κόσμου.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι υπάρχουν πολλές απλές τεχνικές που θα μπορούσαν γρήγορα να μειώσουν τα ποσοστά θανάτων νεογέννητων. Ενέσεις με κορτικοστεροειδή μπορούν, να χορηγηθούν σε μία γυναίκα σε πρόωρο τοκετό και να βοηθήσουν στην ανάπτυξη των πνευμόνων του βρέφους δίνοντάς του έτσι περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης. Επίσης, τεχνικές όπως η «φροντίδα του καγκουρό» κατά την οποία τα νεογνά διατηρούνται ζεστά έχοντας επαφή με τη μητέρα τους, όταν δεν υπάρχει θερμοκοιτίδα, μπορούν να τα κρατήσουν στη ζωή. Τέλος, η εφαρμογή ενός αντισηπτικού ζελέ στο σημείο όπου κόβεται ο ομφάλιος λώρος μπορεί να μειώσει δραματικά τον κίνδυνο μόλυνσης της περιοχής.
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.