, Δευτέρα
05 Δεκεμβρίου 2022

Επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις

Επώδυνες και συχνές είναι οι ουρολοιμώξεις για πολλές γυναίκες. Δεν υπάρχει ηλικία και μπορεί να συμβεί και στους άνδρες, αλλά σπανιότερα. Η ουρολοίμωξη προκαλείται όταν εισέρχονται μέσω της ουρήθρας παθογόνοι μικροοργανισμοί (οι πιο συχνοί είναι το κολοβακτηρίδιο, ο σταφυλόκοκκος και ο πρωτέας), οι οποίοι εγκαθίστανται, βρίσκουν τις κατάλληλες συνθήκες για να πολλαπλασιαστούν και έτσι προκαλούν φλεγμονή.

Οι γυναίκες μολύνονται περισσότερο γιατί η γυναικεία ουρήθρα είναι πιο μικρή από την ανδρική και βρίσκεται πολύ κοντά στον κόλπο και κοντά στον πρωκτό, με συνέπεια να ευνοείται η μεταφορά των φυσιολογικά ευρισκομένων σε αυτές τις περιοχές μικροβίων στο εσωτερικό της. Η λοίμωξη μπορεί να εκδηλωθεί είτε ως λοίμωξη της ουροδόχου κύστης (κυστίτιδα) είτε ως λοίμωξη των νεφρών (πυελονεφρίτιδα).

«Υπολογίζεται ότι μία στις δύο γυναίκες θα πάθει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή της ουρολοίμωξη, ενώ το 30% από αυτές θα νοσήσει 4-5 φορές τον χρόνο. Στις περιπτώσεις αυτές και γενικά στις περιπτώσεις που μια γυναίκα εκδηλώσει ουρολοίμωξη τρεις ή περισσότερες φορές τον χρόνο, η λοίμωξη ορίζεται ως επαναλαμβανόμενη ή υποτροπιάζουσα. Τα στοιχεία λένε επίσης ότι το 10% όλων των ουρολοιμώξεων οφείλεται σε υποτροπή, ενώ το 20% των γυναικών με κυστίτιδα έχει ουσιαστικά υποτροπιάζουσα ουρολοίμωξη», αναφέρει ο Δημήτριος Παπαδόπουλος, χειρουργός – ουρολόγος. Πρόκειται για ένα πολύ ενοχλητικό πρόβλημα που μπορεί να γίνει εφιάλτης για μια γυναίκα.

Οι παράγοντες που προκαλούν την ουρολοίμωξη είναι πολλοί: οι συχνές σεξουαλικές επαφές, γιατί αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης της ουρήθρας εκ μεταφοράς μικροβίων από τις παρακείμενες ανατομικές περιοχές. Η χρήση σπερματοκτόνων, γιατί αυτά διαταράσσουν τη φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου. Η ύπαρξη νέων ή πολλών ερωτικών συντρόφων. Η ύπαρξη ιστορικού ουρολοίμωξης πριν από περίπου 15 έτη. Οι αλλαγές που οφείλονται στην εμμηνόπαυση, η μείωση των ορμονών και η εξασθένηση του πυελικού εδάφους.

Τα συμπτώματα (συνήθως συνυπάρχουν) μπορεί να είναι: συχνουρία, δυσουρία, «κάψιμο» κατά την ούρηση, πόνος χαμηλά στην κοιλιά, ακράτεια, επιτακτική ανάγκη για ούρηση, συχνή νυχτερινή ούρηση, αιματουρία, θολά και δύσοσμα ούρα και πυρετός.

Ο ουρολόγος είναι αυτός που θα υποβάλει την ασθενή σε μια σειρά από εξετάσεις προκειμένου να βρεθεί η αιτία του προβλήματος. Όπως γενική αίματος και καλλιέργεια ούρων για να δοθεί το κατάλληλο αντιβιοτικό. Επιπλέον εξετάσεις είναι το υπερηχογράφημα νεφρών και κύστης, η πυελογραφία ή η αξονική τομογραφία και η κυστεοσκόπηση.

Πρόληψη και θεραπεία

Κάποιες ενέργειες, που καλό είναι να γίνονται με οδηγίες γιατρού, είναι η λήψη αντιβίωσης μετά τη σεξουαλική επαφή, η ούρηση πριν και μετά τη σεξουαλική επαφή, η χρήση λιπαντικού κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, η αποφυγή της χρήσης διαφράγματος, η ούρηση πριν από τον βραδινό ύπνο, η αποφυγή της ούρησης στη θάλασσα, το πλύσιμο της ευαίσθητης περιοχής με κρύο νερό, η καλή ενυδάτωση του οργανισμού και, γενικά, η αποφυγή παραμονής με την ουροδόχο κύστη γεμάτη για μεγάλο χρονικό διάστημα. «Μετά την εμμηνόπαυση χρειάζεται ενίσχυση του ατροφικού κολπικού βλεννογόνου και σε κάποιες περιπτώσεις απαιτείται χημειοπροφύλαξη: τριπλό σχήμα αγωγής / προστασίας ουροποιητικού – εντέρου – κόλπου και ενδοκυστική έγχυση υαλουρονικού νατρίου. Στις περιπτώσεις που υποτροπιάζουσες / επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις οφείλονται σε οργανικό ή ανατομικό αίτιο, αντιμετωπίζονται με ένα συνήθως απλό χειρουργείο», καταλήγει ο κ. Παπαδόπουλος.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL