Επίμονος «πονοκέφαλος» η φαρμακευτική δαπάνη – Ποιο «αναλγητικό» υπόσχεται να εξομαλύνει την κατάσταση
Προβλεψιμότητα για τις φαρμακευτικές εταιρείες αναμένεται να εξασφαλίσει το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Υπουργείου Υγείας και φαρμακοβιομηχανίας, για το οποίο οι συζητήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι σε καλό δρόμο.
Η ύπαρξη ενός δεσμευτικού συμφώνου θα βάλει τέλος, όπως εκτιμάται, στην χαοτική σημερινή κατάσταση σε σχέση με τις πληρωμές των εταιρειών για την υπερβάλλουσα φαρμακευτική δαπάνη – ακόμη αναμένονται τα σημειώματα clawback του νοσοκομειακού φαρμάκου για το 2023.
Ο Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, έχει προαναγγείλει το μνημόνιο συνεργασίας και τη δική του πρόθεση να προχωρήσει. Από το βήμα του 23ου ετήσιου Συνεδρίου Healthworld που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο πριν λίγες ημέρες επανήλθε σε αυτό το θέμα, σημειώνοντας πως το μνημόνιο αναμένεται να συναφθεί ανάμεσα στην Πολιτεία και τις φαρμακευτικές εταιρείες έως το τέλος Οκτωβρίου και θα καθορίζει τις δεσμεύσεις και των δύο πλευρών. Όπως προκύπτει από πληροφορίες του ygeiamou.gr, η φαρμακοβιομηχανία αναμένεται να καταθέσει τις επόμενες εβδομάδες τις προτάσεις της.
Είναι σημαντικό πως ο κλάδος του φαρμάκου θέλει μια τέτοια πρωτοβουλία που θα καθορίζει μακροπρόθεσμα στόχους και θα προσφέρει προβλεψιμότητα και σταθερότητα στο μέτρο του δυνατού. Συγκεκριμένα, σκοπός του συμφώνου συνεργασίας είναι να γνωρίζουν οι εταιρείες την χρηματοδότηση για τα επόμενα χρόνια και τους στόχους για τη φαρμακευτική πολιτική που θέτει η Πολιτεία. Επίσης, να περιλαμβάνει εκτιμήσεις σε σχέση με τις αυτόματες επιστροφές και κατά βάση του clawback ώστε να μην υπάρχει η θολή εικόνα σχετικά με το τι θα πληρώσουν οι εταιρείες.
Πρόσφατη μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για λογαριασμό του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) δείχνει το δυσοίωνο οικονομικό… τοπίο που έχει διαμορφωθεί για τη φαρμακοβιομηχανία τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η συμμετοχή της φαρμακοβιομηχανίας στη φαρμακευτική δαπάνη αυξήθηκε για το 2022 στα 2,9 δισ ευρώ και στα 3,5 δισ ευρώ το 2023. Μάλιστα, τα τελευταία δύο χρόνια, η συμμετοχή του κλάδου στη φαρμακευτική δαπάνη ξεπερνά εκείνη του Δημοσίου.
Ειδικά σε ό,τι αφορά στο νοσοκομειακό φάρμακο, οι αυτόματες επιστροφές είναι μεγάλος «πονοκέφαλος» για τις εταιρείες. Για τα νοσοκομειακά φάρμακα το ποσοστό των επιστροφών το 2022 ανήλθε σε 70%, ενώ για το 2023 εκτιμάται στο 80%. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν έχουν ακόμη εκδοθεί τα σημειώματα clawback ούτε για το πρώτο εξάμηνο του 2023. Η μετάβαση των προμηθειών των νοσοκομειακών φαρμάκων στην Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) έχει φέρει καθυστερήσεις που δοκιμάζουν τις «αντοχές» της φαρμακοβιομηχανίας.
Εκκαθάριση των ΑΜΚΑ και νομοσχέδιο με ρυθμίσεις για τη συγκράτηση της δαπάνης
Σε τροχιά ολοκλήρωσης κινείται η διαδικασία για το διαχωρισμό των ενεργών και μη ενεργών ΑΜΚΑ ως ενός μέτρου που μεταξύ άλλων θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα στον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης. Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρόσφατη εξάρθρωση του κυκλώματος απάτης με τις εικονικές συνταγογραφήσεις που ζημίωσε τον ΕΟΠΥΥ, διαπιστώθηκε ότι η συνταγογράφηση σε ένα μεγάλο ποσοστό αφορούσε σε ανασφάλιστα άτομα, όπως Ρομά, μετανάστες που έχουν απελαθεί, καθώς και πολίτες που βρίσκονται σε σωφρονιστικά ιδρύματα ή δομές φιλοξενίας μεταναστών.
Η Πολιτεία προχωρά στον προσδιορισμό «ενεργού» και «ανενεργού» ΑΜΚΑ, καθώς παρατηρούνταν φαινόμενα σύμφωνα με τα οποία άνθρωποι με ΑΜΚΑ στην Ελλάδα που ωστόσο ζουν σε γειτονικές χώρες να έρχονται στη χώρα μας και να κάνουν χρήση ιατρικής περίθαλψης. Όπως προκύπτει από πληροφορίες του ygeiamou.gr, έχει συγκεντρωθεί ο μεγαλύτερος όγκος δεδομένων που προέρχεται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και το Υπουργείο Μετανάστευσης και έχει πραγματοποιηθεί το πρώτο στάδιο εκκαθάρισης. Αναμένονται στοιχεία από το Υπουργείο Εξωτερικών για λίγες κατηγορίες ατόμων, ώστε να γίνει η τελική διασταύρωση. Έπειτα, το Υπουργείο Εργασίας θα ενεργοποιήσει τη ρύθμιση στο σύστημα του ΑΜΚΑ, με αποτέλεσμα να ενημερωθούν και τα υπόλοιπα πληροφοριακά συστήματα που σχετίζονται με τον ΑΜΚΑ και να φαίνεται πότε ένας ΑΜΚΑ είναι ενεργός και πότε όχι και αναλόγως να δίνεται ασφαλιστική ικανότητα.
Την ίδια στιγμή με όλα τα παραπάνω, το Υπουργείο Υγείας προωθεί νομοσχέδιο – σκούπα μέσα στο οποίο περιλαμβάνονται σημαντικές ρυθμίσεις για το φάρμακο. Οι βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου παρουσιάστηκαν προχθές στη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου. Ανάμεσα σε άλλα, το νομοσχέδιο προβλέπει την πιο ενεργή δραστηριότητα της Επιτροπής Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης. Επίσης, υπάρχει διάταξη για τον εξορθολογισμό της αυτόματης επιστροφής (clawback) επί της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης.
Πηγή: Ygeiamou.gr