, Δευτέρα
05 Δεκεμβρίου 2022

Επιρρεπείς στον καρκίνο οι Ναπολιτάνοι λόγω… Μαφίας!

Νάπολη
Λόγω της παράνομης απόρριψης επικίνδυνων αποβλήτων που συνεχίζεται εδώ και δεκαετίες από την Καμόρα, οι κάτοικοι στην ευρύτερη περιοχή της Νάπολης εμφανίζουν αυξημένη συχνότητα καρκίνου και πρόωρου θανάτου, επιβεβαιώνει έκθεση που συντάχθηκε με εντολή του ιταλικού Κοινοβουλίου.
Η τοπική Μαφία εκτιμάται ότι έχει κερδίσει δισεκατομμύρια τις τελευταίες δεκαετίες απορρίπτοντας στην περιοχή τοξικά απόβλητα, κυρίως από βιομηχανίες του πλούσιου βορρά που δεν κάνουν ερωτήσεις για το πού καταλήγουν τα επικίνδυνα υλικά – αρκεί να τα ξεφορτωθούν με πολύ λιγότερα χρήματα από ό,τι θα απαιτούσε η νόμιμη απόρριψή τους.
Μόλυβδος, αρσενικό και βιομηχανικά χημικά όπως τετραχλωρίδια έχουν καταλήξει με τα χρόνια στον υδροφόρο ορίζοντα από τον οποίο αρδεύεται ένα σημαντικό μέρος της ιταλικής αγροτικής παραγωγής.
Η έκθεση που συνέταξε το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, οργανισμός που υπάγεται στο υπουργείο Υγείας, αποδίδει την υψηλή συχνότητα καρκίνου και πρόωρου θανάτου στη «βεβαιωμένη ή πιθανή έκθεση σε ένα συνδυασμό περιβαλλοντικών ρύπων που μπορούν να εκπεμφθούν ή να απελευθερωθούν από παράνομες χωματερές και/ή την ανεξέλεγκτη καύση αστικών και επικίνδυνων αποβλήτων».
Κάνει επίσης λόγο για «υπερβολική» συχνότητα νεοπλασιών, κυρίως καρκίνων του εγκεφάλου, σε βρέφη ηλικίας ενός έτους.
Η έκθεση έρχεται έπειτα από νόμο που ψηφίστηκε το 2014 απαιτώντας από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας να αναφέρει τη συχνότητα θανάτων, καρκίνων και νοσηλειών στους 55 δήμους της περιοχής της Νάπολης.
Πηγή: in.gr