Επιτυχώς ολοκληρώθηκε η πρώτη μεταμόσχευση πέους

In this May 13, 2016 photo provided by Massachusetts General Hospital, Thomas Manning gives a thumbs up after being asked how he was feeling following the first penis transplant in the United States, in Boston. The organ was transplanted from a deceased donor. (Sam Riley/Mass General Hospital via AP) MANDATORY CREDIT
 
Η πρώτη μεταμόσχευση πέους στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έλαβε χώρα στο Massachusetts General Hospital στη Βοστόνη στις 8 και 9 Μαΐου.
Ο 64χρονος Thommas Manning έπασχε από καρκίνο και οι γιατροί είχαν αναγκαστεί να αφαιρέσουν τα γεννητικά του όργανα. Πριν από μία εβδομάδα όμως, ο ίδιος υποβλήθηκε σε 15ωρη χειρουργική επέμβαση μεταμόσχευσης πέους, η οποία ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Το πέος ανήκε σε δότη που είχε χάσει πρόσφατα τη ζωή του.
Όπως αναφέρουν οι New York Times, η εγχείριση ήταν πειραματική και αποτελεί μέρος ενός ερευνητικού προγράμματος που στόχο έχει την αποκατάσταση των γεννητικών οργάνων βετεράνων που τραυματίστηκαν στα γεννητικά όργανα κατά την διάρκεια του πολέμου.
Η εγχείριση ολοκληρώθηκε επιτυχώς και ο Manning θα μπορεί πλέον να ουρεί φυσιολογικά, ενώ σε μερικούς μήνες θα μπορεί να ενεργεί και σεξουαλικά. Σύντομα, ένας ακόμη άνδρας που έχασε το πέος του σε τροχαίο δυστύχημα θα υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση μόλις βρεθεί νέος δότης.
Ακόμη, χειρουργοί από την Ιατρική Σχολή John Hopkins σχεδιάζουν επίσης να προχωρήσουν σε τέτοιου είδους επεμβάσεις, ενώ έχουν βρει και άνδρα που δέχεται να υποβληθεί σε μεταμόσχευση. Πρόκειται για έναν βετεράνο που είχε τραυματιστεί στο Αφγανιστάν και βρίσκεται στη λίστα αναμονής εδώ και μήνες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι και τα δύο Νοσοκομεία προσφέρουν αυτές τις επεμβάσεις εντελώς δωρεάν. Το κόστος υπολογίζεται στα 50.000 με 75.000 δολάρια.
Τέτοιου είδους επεμβάσεις έχουν συμβεί άλλες δύο φορές στον κόσμο: Μια αποτυχημένη στην Κίνα το 2006 και μια επιτυχημένη στη Νότια Αφρική το 2014. Στην τελευταία περίπτωση, ο άνδρας που υπεβλήθη στην επέμβαση έγινε σύντομα πατέρας. huffingtonpost.gr