“Εχουμε σώσει πολλές γυναίκες από τον καρκίνο”

sympilidis

Της Φρόσως Βαρβάρα

Ευκαιρία πρόληψης για τις γυναίκες σε όλη την Βόρεια Ελλάδα δίνει η κινητή μονάδα του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης Θεαγενείου. Έως τις αρχές Δεκεμβρίου εκτιμάται ότι 2000 ανασφάλιστες γυναίκες θα έχουν τη δυνατότητα να εξεταστούν δωρεάν. «Η κινητή μονάδα και οι επιστήμονες που την απαρτίζουν, δηλαδή γιατροί και βοηθοί τεχνολόγοι δρουν εθελοντικά. Έχουμε ξεκινήσει εδώ και τρία χρόνια αλλά από τον περασμένο Μάρτιο έχουμε εντατικοποιήσει τις προσπάθειές μας» επισημαίνει ο υπεύθυνος της κινητής μονάδας, χειρουργός ογκολόγος, Γεώργιος Συμπιλίδης. Όπως λέει: «Οι γυναίκες υποβάλλονται σε κλινική εξέταση και μαστογραφία. Τα αποτελέσματα αναλαμβάνουν να τα στέλνουν στις γυναίκες οι δήμοι ή οι σύλλογοι καρκινοπαθών που διοργανώνουν τη δράση».

Δεν είναι λίγες οι γυναίκες που γνωρίζουν τι θα πει πρόληψη αλλά αμελούν να υποβληθούν σε μαστογραφία υποστηρίζει η διοικήτρια του αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Θεαγένειο», Ευαγγελία Κουρτέλη-Ξουρή. «Πολλές γυναίκες δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε στο νοσοκομείο, έτσι λοιπόν το νοσοκομείο πηγαίνει σε αυτές. Πηγαίνουμε συνήθως σε ειδικές ομάδες πληθυσμού όπως π.χ οι Ρομά. Όλες οι εξετάσεις που γίνονται είναι δωρεάν» συμπληρώνει.

 Έγκαιρη αντιμετώπιση

Σύμφωνα με τον κ. Συμπιλίδη μέσα από την εθελοντική δράση της κινητής μονάδας του Θεαγενείου έχουν σωθεί εκατοντάδες γυναίκες που δεν είχαν τη δυνατότητα να εξεταστούν. Η πάθησή τους διαγνώστηκε έγκαιρα και δεν χρειάστηκε να γίνει μαστεκτομή. «Έχουμε διαγνώσει έγκαιρα σε πολλές γυναίκες καρκίνο του μαστού, οι οποίες υποβλήθηκαν μόνο σε μια απλή επέμβαση. Μάλιστα, ορισμένες από αυτές δεν χρειάστηκε να υποβληθούν ούτε σε χημειοθεραπείες, ούτε σε συμπληρωματικές θεραπείες!» αναφέρει ο υπεύθυνος της κινητής μονάδας του Θεαγενείου.

Ο κ. Συμπιλίδης υποστηρίζει πως τέτοιες δράσεις θα πρέπει να είναι ενταγμένες στο σύστημα προληπτικών ελέγχων της κάθε υγειονομικής περιφέρειας. «Κατά την άποψή μου, μέσα στο πλαίσιο του προληπτικού ελέγχου, η κάθε υγειονομική περιφέρεια θα έπρεπε να έχει μια κινητή μονάδα και να πραγματοποιεί ανάλογες εξετάσεις» συμπληρώνει.

Οι επισκέψεις

Ο Οκτώβριος έχει θεσμοθετηθεί ως «Μήνας Πρόληψης & Ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού», στο πλαίσιο διεθνούς προσπάθειας, με στόχο την καταπολέμηση της ασθένειας. Το Σάββατο 18 Οκτωβρίου η Κινητή Μονάδα θα βρίσκεται στον Δενδροπόταμο, όπου σύμφωνα με τον κ. Συμπιλίδη έχει εκφράσει την επιθυμία να παραβρίσκεται και η υφυπουργός Υγείας Κατερίνα Παπακώστα. Την Κυριακή 19 Οκτωβρίου η Κινητή Μονάδα θα επισκεφθεί τα Διαβατά, το Σάββατο 25 Οκτωβρίου την Κατερίνη ενώ ακολουθούν ο νομός Φλώρινας, η Πτολεμαΐδα, η Κοζάνη, το Κιλκίς, η Δράμα και η Ασπροβάλτα. «Στις περιοχές στις οποίες πηγαίνουμε οι γυναίκες μας υποδέχονται με χαρά αφού τους δίνουμε τη δυνατότητα να κάνουν προληπτικές εξετάσεις» καταλήγει ο κ. Συμπιλίδης.