, Σάββατο
30 Σεπτεμβρίου 2023

Φρούτο με γεύση σοκολάτας!

Diospyros_digyna_2
Αν είστε φανατικός της σοκολάτας κι έπρεπε να διαλέξετε μεταξύ των δύο ποια θα ήταν η επιλογή σας; Ξέρουμε! Κι η ευχή; Να υπήρχε ένα φρούτο με γεύση σοκολάτας. Ευτυχώς η φύση κάποιες φορές προλαβαίνει τις επιθυμίες μας για να μην μπαίνουμε σε τέτοιου είδους διλήμματα.
Το “μαύρο sapote” ή αλλιώς “Diospyros digyna” είναι ένα πραγματικά πολύ ενδιαφέρον τροπικό φρούτο γνωστό σε περιοχές όπως το ανατολικό Μεξικό, την κεντρική Αμερική, τη Φλόριντα και τη Χαβάη όπου το κλίμα το βοηθά να ευδοκιμήσει. Είναι ένας καταπληκτικός συνδυασμός φρούτου κι επιδορπίου που ξαφνιάζει ευχάριστα γιατί περιέχει τουλάχιστον διπλάσια ποσότητα βιταμίνης C από το πορτοκάλι κι είναι χαμηλό σε λιπαρά. Το αποκαλούν και “σοκολατένια πουτίγκα” αφού η γεύση του είναι ήπια γλυκιά με νότες σοκολάτας. Άγουρο είναι λίγο πικρό οπότε ιδανικό για κατανάλωση είναι όταν ωριμάσει και μαλακώσει.
Εξωτερικά, όταν ακόμα δεν έχει ωριμάσει, μοιάζει με μεγάλη άγουρη ντομάτα αλλά μόλις ωριμάσει ο φλοιός του αποκτά ένα βαθύ λαδί χρώμα. Η σάρκα του είναι κολλώδης και μαλακή, έχει σκούρο καφέ χρώμα και δίνει σοκολατένια διάσταση σε λικέρ, μους, παγωτά, αλλά και κάθε λογής επιδόρπια αφού μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο της σοκολάτας. Με άλλα λόγια είναι το όνειρο κάθε φανατικού της θεάς σοκολάτας.
Το δυστύχημα είναι πως τέτοιο φρούτο δεν κυκλοφορεί στην Ελλάδα. Αν κυκλοφορήσει πάντως  θα το δοκιμάσουμε πρώτοι και θα σας ενημερώσουμε για τα αποτελέσματα της δοκιμής μας. Προς το παρόν σοκολάτα κι άγιος ο Θεός!