, Κυριακή
28 Μαΐου 2023

Φυματίωση, η δεύτερη αιτία θανάτου μετά την Covid

Η φυματίωση αποτελεί μια νόσο με ισχυρή παρουσία και με σημαντική επίπτωση παγκοσμίως, με κύρια στόχευση τις χώρες με χαμηλό κοινωνικοοικονομικό προφίλ. Σύμφωνα με στοιχεία της επιστημονικής ομάδας εργασίας «Φυματίωση και Λοιμώξεις από Μη Φυματικά Μυκοβακτηρίδια» της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, η φυματίωση υφίσταται ακόμα στις κοινωνίες και ευθύνεται για περίπου 1,6 εκατομμύριο θανάτους παγκοσμίως μέσα στο 2021. Αποτελεί τη 2η αιτία θανάτου από λοιμώδες αίτιο μετά τη λοίμωξη Covid-19 και τη 13η αιτία θανάτου συνολικά.

Το 2021, περίπου 10,6 εκατομμύρια ασθενείς νόσησαν από φυματίωση, με το 10% των ασθενών να είναι παιδιά. Η πολυανθεκτική φυματίωση παραμένει μια απειλή για τη δημόσια υγεία, καθώς πέρα από τις δυσκολίες στον χειρισμό της, μόνο το ένα τρίτο των ασθενών είχε πρόσβαση στην κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή μέσα στο 2020.

Ο κ. Στέλιος Λουκίδης, πρόεδρος ΕΠΕ, καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ, αναφερόμενος στη νόσο τόνισε: «Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία θεωρεί ότι η φυματίωση πρέπει να παραμείνει αναπόσπαστο μέρος της ειδικότητάς μας όπως την ορίζει και ο τίτλος της ως Πνευμονολογία-Φυματιολογία. Στο πλαίσιο αυτό, τα τελευταία χρόνια ενισχύει με κλινικές υποτροφίες τα αντιφυματικά τμήματα μεγάλων νοσοκομείων, με σκοπό την ανάδειξη πνευμονολόγων με επιστημονική δεξιότητα στη φυματίωση. Η επιστημονική αυτή δραστηριότητα αφορά στην παρούσα φάση το Αντιφυματικό Ιατρείο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, το αντίστοιχο τμήμα στο Γενικό Νοσοκομείο Παπανικολάου και το Αντιφυματικό Τμήμα του ΓΝΝΘΑ “H Σωτηρία”».

Ο κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, καθηγητής Πνευμονολογίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, επισήμανε για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης: «Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Φυματίωσης 2023 είναι “Ναι! Μπορούμε να τελειώσουμε τη φυματίωση!” με στόχο να εμπνεύσει ελπίδα, να ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα υγιεινής και πρόληψης, να διαδώσει τις νέες συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για υιοθέτηση κοινών οδηγιών για τη θεραπεία της και βέβαια να ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ των χωρών για την καταπολέμηση της επιδημίας. Ο ΠΟΥ απευθύνει έκκληση για δράση, προτρέποντας τα κράτη-μέλη να επιταχύνουν την ανάπτυξη νέων βραχύτερων από του στόματος θεραπευτικών σχημάτων για την ανθεκτική στα φάρμακα φυματίωση».

Παρά το γεγονός ότι ο αρχικός στόχος για μείωση της επίπτωσης της φυματίωσης επιτεύχθηκε κατά το ήμισυ (10%) την πενταετία 2015-2020 και παρότι υπήρξε ανάσχεση της περαιτέρω μείωσης κατά την πανδημία της Covid-19, ο τελικός στόχος για σημαντικό περιορισμό σε παγκόσμιο επίπεδο μέχρι το 2030 παραμένει εφικτός. Άμεσες προτεραιότητες προς αυτήν την κατεύθυνση αποτελούν η επικαιροποίηση και επανενεργοποίηση των εθνικών στρατηγικών και προγραμμάτων για την εξάλειψη της φυματίωσης στη μετά Covid-19 εποχή και η ορθολογιστική κατανομή των πόρων υγείας προς την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία της νόσου στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος που αφορούν το 98% των καταγεγραμμένων περιπτώσεων φυματίωσης.

Ημερίδα της ΕΠΕ

Ενθαρρυντικό στοιχείο αποτελούν τα νέα βραχύτερα σχήματα που εγκρίθηκαν πρόσφατα τόσο για τη λανθάνουσα όσο και για την ενεργό φυματίωση από ευαίσθητα και ανθεκτικά στελέχη. Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ) και η Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης (αύριο, 24 Μαρτίου 2023) διοργανώνουν επιστημονική ημερίδα στη Λάρισα. Η ημερίδα για τη φυματίωση περιλαμβάνει δύο ενότητες με σημαντικούς ομιλητές.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL