02:19, Κυριακή
26 Ιουνίου 2022

Γιατί ο Ιανουάριος είναι ο χειρότερος μήνα να ξεκινήσουμε δίαιτα;

diaitaΜπορούμε να κατηγορήσουμε την εξελικτική διαδικασία για την τάση μας να τρώμε πολύ τον χειμώνα και για την πιθανή αποτυχία της απόφασης που παίρνουμε για το νέο έτος να χάσουμε βάρος, αναφέρουν ερευνητές.
Οι άνθρωποι ανέπτυξαν φυσική τάση να τρώνε πολύ αλλά δεν έχουν ενσωματωμένο έλεγχο ώστε να μη γίνονται υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, σύμφωνα με ερευνητές του University of Exeter.
Αυτό οφείλεται στο ότι το να είναι κάποιος υπέρβαρος δεν ήταν σημαντική απειλή για την επιβίωση για τους προγόνους μας ενώ το να είναι λιποβαρής ήταν επικίνδυνο. Και η τάση να διατηρηθεί το σωματικό λίπος είναι ακόμα πιο ισχυρή το χειμώνα όταν οι πρόγονοί μας είχαν συνήθως πρόβλημα να βρουν αρκετή τροφή, εξηγούν οι ερευνητές.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μοντέλα σε υπολογιστές για να προβλέψουν πόσο λίπος θα πρέπει να αποθηκεύουν οι άνθρωποι και άλλα ζώα.
Ο ερευνητής Andrew Higginson, του College of Life and Environmental Sciences, δήλωσε ότι θα περιμέναμε η εξέλιξη να μας έχει δώσει την ικανότητα να συνειδητοποιούμε πότε έχουμε φάει αρκετά. Ωστόσο έχουμε μικρό έλεγχο όταν βλέπουμε τεχνητές τροφές. Καθώς οι μοντέρνες τροφές σήμερα έχουν τόσο πολύ ζάχαρη και γεύση, η τάση που έχουν οι άνθρωποι να τρώνε είναι μεγαλύτερη από κάποιον ασθενή εξελικτικό μηχανισμό που θα μας έλεγχε ώστε να μην το κάνουμε.
Ο Higginson δήλωσε ότι το μοντέλο προβλέπει επίσης ότι όλα τα ζώα και οι άνθρωποι θα πρέπει να αυξάνουν το βάρος τους όταν η τροφή είναι πιο δύσκολο να βρεθεί.
Η αποθήκευση του λίπους είναι μια ασφάλεια έναντι του κινδύνου αποτυχίας εύρεσης τροφής, που για τους ανθρώπους που ζούσαν πριν τη βιομηχανική επανάσταση ήταν πιο πιθανό να συμβεί το χειμώνα. Αυτό υποδεικνύει ότι η Πρωτοχρονιά είναι η χειρότερη πιθανόν στιγμή να αρχίσει κάποιος δίαιτα, πρόσθεσε.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Proceedings of the Royal Society B.