Οι “vegetarians” κερδίζουν χρόνια ζωής
Περισσότερα χρόνια ζωής κερδίζουν οι φυτοφάγοι, αφού έχουν κατά μέσο όρο 12% μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σχέση με τους κρεατοφάγους, υποστηρίζει μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Μελετώντας πάνω από 73.000 ανθρώπους, μέλη της εκκλησίας των Αντβεντιστών της Έβδομης Μέρας, χώρισαν τους φυτοφάγους σε τέσσερις κατηγορίες: όσους δεν τρώνε καθόλου ζωικά προϊόντα, όσους τρώνε γαλακτοκομικά και αυγά, όσους τρώνε επίσης ψάρια, καθώς και όσους είναι ημι-φυτοφάγοι επειδή τρώνε κρέας το πολύ μια φορά την εβδομάδα.
Από τους 73.308, πέθαναν οι 2.570 σε διάστημα έξι χρόνων, εκ των οποίων οι περισσότεροι ήταν κρεατοφάγοι. “Νικητές” στη μακροζωίας αναδείχτηκαν οι φυτοφάγοι που τρώνε και ψάρι (μείωση κινδύνου πρόωρου θανάτου κατά 19%), ακολουθούμενοι κατά σειρά από τους αυστηρούς φυτοφάγους (μείωση κινδύνου 15%), όσους τρώνε και γαλακτοκομικά και, τέλος, όσους τρώνε σπάνια και κρέας. Οι άνδρες φυτοφάγοι είχαν μεγαλύτερο όφελος από τις γυναίκες φυτοφάγους.
Άλλες έρευνες έχουν δείξει πως οι φυτοφαγικές δίαιτες, που μάλιστα σχετίζονται συχνά και με έναν γενικότερα πιο υγιεινό τρόπο ζωής, συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο χρόνιων παθήσεων, όπως ο διαβήτης τύπου 2, η παχυσαρκία, το μεταβολικό σύνδρομο, η υπέρταση κ.α. Μάλιστα σε παλαιότερη μελέτη ότι οι Αντβεντιστές ζουν τέσσερα έως επτά χρόνια περισσότερα από τον υπόλοιπο πληθυσμό.
Οι ερευνητές επεσήμαναν πως η μελέτη τους δείχνει ότι γενικά οι διάφοροι τύποι φυτοφαγίας είναι όχι μόνο ασφαλείς, αλλά παρέχουν σαφή πλεονεκτήματα υγείας σε σχέση με τη διατροφή όπου κυριαρχούν τα επεξεργασμένα τρόφιμα και το κρέας. Πάντως μια προηγούμενη ευρωπαϊκή έρευνα του 2009 (μελέτη EPIC-Οξφόρδης) δεν είχε βρει διαφορές στη θνησιμότητα μεταξύ φυτοφάγων και μη, ίσως επειδή οι Ευρωπαίοι γενικά διατρέφονται πιο υγιεινά από τους Αμερικανούς.
Εξάλλου, μία δεύτερη μελέτη, από ερευνητές του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς των ΗΠΑ, που δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό περιοδικό επιδημιολογίας “American Journal of Epidemiology”, συμπέρανε ότι ο συνδυασμός τακτικής σωματικής άσκησης, μεσογειακής διατροφής, αποφυγής καπνίσματος και ελέγχου του βάρους μειώνουν τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο. Όσοι υιοθέτησαν όλα τα παραπάνω, είχαν σε διάστημα 7,5 ετών κατά 80% μικρότερη θνησιμότητα σε σχέση με όσους δεν τήρησαν κανέναν από αυτούς τους παράγοντες υγιεινής συμπεριφοράς.