Ιατρικό Κέντρο Αθηνών: Ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές για την αντιμετώπιση της τενοντίτιδα του Ώμου

Για την τενοντίτιδα του ώμου, μία πάθηση που συχνά ταλαιπωρεί ένα μεγάλο κομμάτι του παγκόσμιου πληθυσμού, τα αίτια, τα συμπτώματα, αλλά κυρίως για τις νέες τεχνικές αντιμετώπισής της, μας μιλά ο Ανδρέας Λεωνίδου, MSc, PhD, FRCS (Tr&Orth), Διευθυντής Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.

Τι είναι η τενοντίτιδα του ώμου;

Η τενοντίτιδα ώμου είναι μία πάθηση που οφείλεται σε φλεγμονή των τενόντων με επακόλουθο πόνο στην περιοχή του ώμου. Στον ώμο, ο τένοντας του υπερακανθίου και της μακράς κεφαλής του δικεφάλου βραχιονίου εμφανίζουν πιο συχνά τενοντίτιδα με επακόλουθο πόνο και δυσκαμψία.

Ποια είναι τα αίτια εμφάνισής της;

Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες οι οποίοι ευθύνονται για την εμφάνιση της τενοντίτιδας ώμου. Μεταξύ άλλων, αναφέρεται η συχνή και διαρκής καταπόνηση του ώμου, η έντονη και επαναλαμβανόμενη αθλητική δραστηριότητα, η κακή τεχνική στη διάρκεια του αθλήματος και τέλος, οι λεγόμενοι ανατομικοί λόγοι. Πιο συγκεκριμένα, ο υπερακάνθιος τένοντας περνάει κάτω από ένα οστό – το ακρώμιο. Αν το ακρώμιο προεξέχει πολύ, τότε ο τένοντας του υπερακανθίου διαρκώς τρίβεται κάτω από αυτό και ως εκ τούτου γίνεται πιο επιρρεπής στην ανάπτυξη τενοντίτιδας.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Συνήθως, τα συμπτώματα που βιώνει ο ασθενής, μπορούν να περιγραφούν ως έντονος πόνος στην πρόσθια ή έξω επιφάνεια του ώμου. Ο πόνος μπορεί να αντανακλά μέχρι τον αγκώνα καθώς και μέχρι το λαιμό (αυχένα) και την πλάτη. Παράλληλα, ενδέχεται να βιώνει νυχτερινό πόνο, ικανό να τον ξυπνήσει, ειδικά αν κοιμάται από την πλευρά του πάσχοντα ώμου. Υπάρχουν και άλλα συμπτώματα που υποδηλώνουν την ανάγκη για μία επίσκεψη στον εξειδικευμένο ορθοπαιδικό χειρουργό, όπως ο έντονος και διαρκής πόνος ακόμα και όταν ο ώμος δεν κινείται, η αδυναμία του άνω άκρου και τέλος, η εμφάνιση δυσκαμψίας, με τον ασθενή να μη βρίσκεται σε θέση να σηκώσει το χέρι του, πλήρως.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Ο ασθενής με τενοντίτιδα ώμου χρειάζεται αξιολόγηση από εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό Ώμου. Ο ιατρός θα πάρει αναλυτικό ιστορικό και στη συνέχεια θα προχωρήσει στη λήψη μίας ακτινογραφίας ώστε να επιβεβαιωθεί ότι ο πόνος και η δυσκαμψία δεν οφείλονται σε οστεοαρθρίτιδα του ώμου ή σε άλλες παθήσεις (όπως ασβεστοποιός τενοντίτιδα). Επιπρόσθετα θα πρέπει να λάβει χώρα ένα υπερηχογράφημα της περιοχής για να εξετάσει την ακεραιότητα του τένοντα και την πιθανή παρουσία υγρού ή / και ασβεστώσεων. Σε ορισμένες περιπτώσεις ο ιατρός θα σας παραπέμψει για μαγνητική τομογραφία του ώμου.

Τρόποι αντιμετώπισης της τενοντίτιδας του ώμου

Η τενοντίτιδα αντιμετωπίζεται με δύο τρόπους, ανάλογα με το βαθμό της βλάβης που έχει επέλθει. Συγκεκριμένα:

  1. Συντηρητική αντιμετώπιση. Η συγκεκριμένη θεραπευτική διαδικασία αποτελεί την αρχική προσέγγιση και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ξεκούραση, τροποποίηση δραστηριοτήτων, παγοθεραπεία, λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, φυσικοθεραπεία και πρόγραμμα ασκήσεων στο σπίτι που αποσκοπούν στην ελάττωση του πόνου και στην ανάκτηση του εύρους κίνησης και τέλος, ένεση κορτιζόνης μόνη ή σε συνδυασμό με τη χρήση αυτόλογων  επουλωτικών παραγόντων από αιμοπετάλια (PRP). Αξίζει να σημειωθεί ότι η  συντηρητική θεραπεία έχει υψηλά ποσοστά επιτυχίας και το 70% των ασθενών αναρρώνουν πλήρως.
  2. Χειρουργική αντιμετώπιση με τη μέθοδο της Αρθροσκόπησης. Η συγκεκριμένη μέθοδος εφαρμόζεται όταν αποτύχει η συντηρητική θεραπεία, προσφέροντας οριστική λύση με άριστα λειτουργικά αποτελέσματα.  Περιλαμβάνει 3 οπές μήκους 4 χιλιοστών. Μέσω αυτών των τομών εισάγεται στον ώμο μία μικροκάμερα υψηλής ευκρίνειας με ψυχρό φωτισμό και διάφορα εργαλεία. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, καθαρίζονται οι φλεγμαίνοντες ιστοί πάνω από τον τένοντα, αφαιρείται οποιοδήποτε περιττό κομμάτι οστού που πιέζει τον τένοντα (ακρωμιοπλαστική), ενώ παράλληλα, επιδιορθώνεται και οποιαδήποτε άλλη βλάβη μπορεί να υπάρχει στον ώμο (όπως ρήξη τένοντα). Η αναισθησία είναι μόνο περιοχική – τοπική και ο ασθενής παραμένει ξύπνιος – αν το επιθυμεί – κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Η τεχνική της αρθροσκόπησης ώμου χωρίς γενική αναισθησία εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών από τον κ. Λεωνίδου και την ομάδα του. Τέλος, ο ασθενής λαμβάνει εξιτήριο την ίδια ημέρα, καθώς δεν απαιτείται η παραμονή του στο χώρο του νοσοκομείου.

Εξειδίκευση και Οργανωμένες Νοσοκομειακές δομές:

Η καθημερινή ενημέρωση για νέες τεχνολογίες και υλικά, σε συνδυασμό με τις συνεχείς επενδύσεις του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών σε βιοϊατρικό εξοπλισμό, μας επιτρέπει να διαθέτουμε στα νοσοκομεία του Ομίλου, την τελευταία λέξη της σύγχρονης αντιμετώπισης για τις παθήσεις του ώμου. Παράλληλα, και μέσα από τον υψηλό βαθμό εμπειρίας και εξειδίκευσης της Ομάδας μας είμαστε σε θέση να προσφέρουμε την πλέον εξατομικευμένη, ακίνδυνη και ελάχιστα επεμβατική λύση για κάθε περίπτωση, όσο σύμπλοκη και αν είναι. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι ακόμη και στη δύσκολη περίοδο που βιώνουμε, δε θα πρέπει να παραμελούμε, ποτέ, την υγεία μας. Στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών, πέραν της παροχής υπηρεσιών υγείας υψηλού επιπέδου, κορυφαία προτεραιότητα παραμένει η ασφάλεια των ασθενών, του προσωπικού και των ιατρών του. Για το σκοπό αυτό, εφαρμόζονται πλήρως τα αυστηρά μέτρα και πρωτόκολλα εισαγωγής και παραμονής που έχουν θεσπιστεί, συμπεριλαμβανομένης της υποχρεωτικής  διενέργειας μοριακού ελέγχου για τον ιό, όλων των ασθενών και των συνοδών τους.

Ο Ανδρέας Λεωνίδου, MSc, PhD, FRCS (Tr&Orth), Διευθυντής Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών έχει ειδικευθεί εξ’ολοκλήρου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Επέστρεψε στην Ελλάδα μετά από 14 χρόνια συνεχούς παραμονής και εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, και έχοντας αφυπηρετήσει στην υψηλότερη βαθμίδα του μόνιμου Διευθυντή Ορθοπαιδικής. Εξειδικεύθηκε στην χειρουργική του άνω άκρου και του ώμου στην Παγκοσμίου φήμης κλινική του Reading. Είναι εταίρος του Βασιλικού Κολλεγίου των Χειρουργών και εκπαιδευτής στην αρθροσκόπηση του ώμου. Διαθέτει εμπειρία πληθώρας πιστοποιημένων ορθοπαιδικών επεμβάσεων με εξειδίκευση στην αρθροσκόπηση του ώμου.