Κάντε παιδιά νωρίς προκειμένου να… αποφύγετε την εξωσωματική
Της Φρόσως Βαρβάρα
Τα τελευταία χρόνια και κυρίως από το 1980 και μετά, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες αναπτυγμένες χώρες της Ευρώπης παρατηρείται μία διαρκώς αυξανόμενη τάση των γυναικών να περιμένουν μέχρι το τέλος της τέταρτης ή ακόμη και τις αρχές της πέμπτης δεκαετίας της ζωής τους για να αποκτήσουν το πρώτο τους παιδί. Αυτή η καθυστέρηση οδηγεί τις περισσότερες σε μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής με αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση των εξωσωματικών. Πριν από μερικά χρόνια η τιμή για πολλούς ήταν απαγορευτική ,τα δεδομένα όμως άλλαξαν καθώς λόγω της οικονομικής κρίσης οι περισσότεροι γυναικολόγοι έχουν ρίξει τις τιμές. «Έχουμε ρίξει τις τιμές ,βοηθάμε τα ζευγάρια , ταυτόχρονα όμως είμαστε και πιο αποτελεσματικοί εξατομικεύουμε τις προσπάθειες και πετυχαίνουμε την εγκυμοσύνη» επισημαίνει ο Κωνσταντίνος Πάντος μαιευτήρας γυναικολόγος ειδικός στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.
Την ίδια άποψη έχει και ο Γεώργιος Πάντος μαιευτήρας γυναικολόγος αν καθηγητής ΑΠΘ. «Έχουν πέσει οι τιμές,η προσέγγιση των επαγγελματιών υγείας θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της την οικονομική κατάσταση των πληθυσμών και την κρίση που βιώνουμε .Από την άλλη πλευρά το άσχημο είναι ότι έχουν καταργηθεί από το Νοέμβριο οι επιτροπές χορήγησης φαρμάκων για υποβοηθούμενη αναπαραγωγή με αποτέλεσμα τα ζευγάρια να αναγκάζονται να περιμένον να ξαναγίνουν πάλι. Πριν μερικές μέρες μας ήρθε το ΦΕΚ ότι θα λειτουργήσουν 8 επιτροπές σε όλη την Ελλάδα, ή θα πρέπει να πληρώνουν τα φάρμακα από την τσέπη τους»
Οι μειωμένες τιμές ,το νομοθετικό πλαίσιο αλλά και το εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό οδηγούν πολλά ζευγάρια από χώρες του εξωτερικού να έρχονται στην Ελλάδα προκειμένου να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα. «Σε σχέση με άλλες χώρες όπως π.χ στο Βέλγιο η εξωσωματική είναι 3 φορές ακριβότερη .Από την άλλη πλευρά θα πρέπει να λεχθεί ότι η ηγεσία του υπουργείου υγείας καλύπτει το κόστος των φαρμάκων το οποίο είναι πολύ υψηλό. Στην Ελλάδα υπάρχουν 62 κέντρα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Η χώρα έχει προοπτικές και εξαιρετικά καταρτισμένο προσωπικό. Αυτό αποτελεί κίνητρα» επισημαίνει ο Γεώργιος Πάντος.
Οι Μέλλοντες γονείς αλλά και άλλοι ασθενείς τονώνουν τον ιατρικό τουρισμό στη χώρα μας που σύμφωνα με τους επιστήμονες θα μπορούσε να αναπτυχθεί περισσότερο και να δώσει ώθηση στην οικονομία.« Η ιατρική στην Ελλάδα είναι σε πάρα πολύ καλό επίπεδο. Μπορούν οι γιατρό να συμβάλλουν στην ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού. Τα δημόσια νοσοκομεία ακόμη δεν είναι ακόμη εντελώς έτοιμα καθώς πάσχουν στην οργάνωση αλλά η ιδιωτική πρωτοβουλία είναι πολύ καλά αναπτυγμένη» τονίζει ο Γεώργιος Μπασδάνης καθηγητής χειρουργικής του ΑΠΘ και πρόεδρος του συνεδρίου «Νέες τεχνολογίες στην ιατρική και ιατρικός τουρισμός» που πραγματοποιήθηκε στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο.
Τα δυο τελευταία χρόνια όπως επεσήμανε ο καθηγητής υπήρξε ιατρικός τουρισμός. «Ασθενείς που ήρθαν δηλαδή για να παροχή ιατρικών υπηρεσιών κυρίως από Λιβύη και άλλες χώρες της Αφρικής .Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τα πάντα στην Ελλάδα από νέες τεχνολογίες όπως η λαπαροσκοπική χειρουργική αλλά και η ρομποτική χειρουργική αλλά και έμπειροι γιατροί» καταλήγει.
«Στην Ελλάδα υπάρχει διαθέσιμη και η αεροδιαστιμική τεχνολογία στην ιατρική που μας επιτρέπει να κάνουμε πιο ακριβείς επεμβάσεις» συμπλήρωσε ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης καθηγητής χειρουργικής.
Στο μεταξύ, την αρχή μιας πρωτοποριακής συνεργασίας στον βαλκανικό και μεσογειακό χώρο θα αποτελέσει η προώθηση, για πρώτη φορά εκτός συνόρων, του ελληνικού επιστημονικού προγράμματος e-learning με θέμα «Ανθρώπινη αναπαραγωγή». Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών του πανεπιστημίου «Carol Davila» του Βουκουρεστίου της Ελληνικής αναπαραγωγικής εταιρείας αλλά και της κλινικής Γενεσις Αθηνών. «Εφαρμόσαμε αυτό το πρόγραμμα το οποίο απευθύνεται σε επαγγελματίες υγείας όπως γυναικολόγους, βιολόγους αλλά και όσους ασχολούνται με την αναπαραγωγική ιατρική προκειμένου να λάβουν επιπλέον γνώσεις στον τομέα της υπογονημότητας. Είναι 9μηνο και οι επιστήμονες περνούν και από πρακτική άσκηση .Για πρώτη φορά αυτό το πρόγραμμα θα προωθηθεί σε μια χώρα του εξωτερικού όπου δεν υπάρχει ανάλογο πρόγραμμα με σκοπό να εκπαιδευτούν επαγγελματίες υγείας» υπογραμμίζει ο υπεύθυνος του προγράμματος Κωνσταντίνος Πάντος.