ΚΑΡΦΙΤΣΑ
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα
ΚΑΡΦΙΤΣΑ
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα
No Result
View All Result
ΚΑΡΦΙΤΣΑ

Λοιμωξιολόγοι: Επικίνδυνη αναβίωση λοιμωδών νοσημάτων – Ο κοκκύτης επανέρχεται στην Ελλάδα

ΚΑΡΦΙΤΣΑ NEWS Αναρτήθηκε από ΚΑΡΦΙΤΣΑ NEWS
17/03/2025
Health
Χρόνος Ανάγνωσης: 2 λεπτά
0
Λοιμωξιολόγοι: Επικίνδυνη αναβίωση λοιμωδών νοσημάτων – Ο κοκκύτης επανέρχεται στην Ελλάδα

Related Post

Προτάσεις για την πρόληψη των Παιδικών Ατυχημάτων στις γιορτές των Χριστουγέννων

Συναγερμός στην Ευρώπη με την εμφάνιση της επιθετικής γρίπης H3N2

Η σημασία της πρόληψης για τις παθήσεις του μαστού

Δωρεάν φάρμακα για την παχυσαρκία: Ξεκινά η διαδικασία

Ο κοκκύτης, μια παλιά αλλά επικίνδυνη λοίμωξη του αναπνευστικού, καταγράφει πλέον εκρηκτική αύξηση, προκαλώντας σοβαρή ανησυχία στους επιστήμονες. Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη συνέντευξη Τύπου της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων (Ε.Ε.Λ.) καταδεικνύουν ένα σοβαρό πρόβλημα εμβολιαστικής κάλυψης, το οποίο εκθέτει σε κίνδυνο βρέφη, εγκύους και ευάλωτους πληθυσμούς.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν οι επιστήμονες, το 2023, η Ελλάδα κατέγραψε μόλις 9 περιστατικά κοκκύτη. Ωστόσο, μέσα στο 2024, τα κρούσματα έφτασαν τα 438 – μια αύξηση της τάξης του 4.800%.

Η έξαρση αυτή είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων κενών στην πρόληψη, με βασικότερο αυτό της ανεπαρκούς εμβολιαστικής κάλυψης εγκύων και βρεφών.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Νίκος Σύψας, προειδοποίησε: «Βλέπουμε παλιά νοσήματα να επιστρέφουν επειδή η εμβολιαστική κάλυψη δεν είναι επαρκής. Ο κοκκύτης, ο οποίος μπορεί να αποβεί θανατηφόρος για τα νεογνά, είναι πλέον ξανά εδώ».

Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το 15% των κρουσμάτων αφορά βρέφη κάτω των δύο μηνών, τα οποία δεν έχουν προλάβει να αναπτύξουν ανοσία. Δύο νεογνά κατέληξαν από τη νόσο, ενώ άλλα τρία χρειάστηκαν νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Το λάθος στον εμβολιασμό των εγκύων

Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την προστασία των νεογνών από τον κοκκύτη είναι ο εμβολιασμός της εγκύου μεταξύ της 27ης και 36ης εβδομάδας κύησης. Το εμβόλιο αυτό επιτρέπει στη μητέρα να μεταφέρει αντισώματα στο βρέφος, προστατεύοντάς το μέχρι να ξεκινήσει τον δικό του εμβολιασμό.

Ωστόσο, η εμβολιαστική κάλυψη των εγκύων στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά χαμηλή. Σύμφωνα με έρευνα σε δύο μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας, μόλις το 38% των εγκύων είχε εμβολιαστεί για διφθερίτιδα-τέτανο-κοκκύτη (DTaP), ενώ για άλλες λοιμώξεις, όπως η γρίπη και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV), τα ποσοστά ήταν ακόμη χαμηλότερα.

«Ο εμβολιασμός της εγκύου είναι ζωτικής σημασίας», επισημαίνει ο Αριστοτέλης Τσιάκαλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μαιευτικών & Γυναικολογικών Λοιμώξεων. «Είναι ο μόνος τρόπος να προστατέψουμε τα πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας μας, τα νεογνά».

Οι ηλικιωμένοι και η εμβολιαστική κόπωση

Τα τελευταία δεδομένα για την πολύ χαμηλή αποδοχή του εμβολιασμού των ενηλίκων, όχι μόνο για την νόσο COVID-19 αλλά και για πολλά άλλα νοσήματα, όπως η γρίπη, ο πνευμονιόκοκκος, ο ιός RSV, οφείλεται σε «εμβολιαστική κόπωση» αλλά και παραπληροφόρηση σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων, ενώ παραβλέπεται το τεράστιο όφελος για την υγεία του πληθυσμού.

Η υποτίμηση, πιο συγκεκριμένα, της σημασίας των εμβολίων και η ελλιπής εμβολιαστική κάλυψη στους ηλικιωμένους έχει οδηγήσει σε αύξηση των σοβαρών περιστατικών γρίπης.

Παρά τις ιατρικές οδηγίες που συνιστούν ενισχυμένα αντιγριπικά εμβόλια για άτομα άνω των 65 ετών, πολλοί ηλικιωμένοι εξακολουθούν να λαμβάνουν το συμβατικό εμβόλιο, το οποίο δεν παρέχει την απαιτούμενη προστασία.

Η Μαρία Χίνη, μέλος του Δ.Σ. της Ε.Ε.Λ., αποκάλυψε πως μια μικρή μελέτη στο νοσοκομείο “Κοργιαλένειο-Μπενάκειο” έδειξε ότι σχεδόν κανένας ηλικιωμένος δεν είχε λάβει το σωστό εμβόλιο για την ηλικία του. «Το αποτέλεσμα ήταν να γεμίσουν τα νοσοκομεία με υπερήλικες που νοσούσαν σοβαρά από γρίπη».

Απαιτείται η λήψη μέτρων

Η δραματική επιστροφή του κοκκύτη, η ανεπαρκής προστασία των νεογνών, η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη των ηλικιωμένων αναδεικνύουν το σοβαρό πρόβλημα της υποτίμησης της σημασίας του εμβολιασμού.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι απαιτούνται άμεσα μέτρα, όπως:

Εκστρατείες ενημέρωσης για τη σημασία του εμβολιασμού στην εγκυμοσύνη.
Ενίσχυση του εμβολιασμού σε ηλικιωμένους και υγειονομικούς.
Αυστηρότεροι κανόνες για τη χρήση αντιβιοτικών.
Βελτίωση των υποδομών στα νοσοκομεία για τον έλεγχο των λοιμώξεων.
Η υγειονομική κρίση που διαφαίνεται δεν είναι αναπόφευκτη. Με στοχευμένη δράση και σωστή ενημέρωση, η Ελλάδα μπορεί να αποτρέψει μια νέα επιδημία και να προστατεύσει τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού της.

Πηγή: iatropedia.gr

Share212Tweet133Send

Σχετικά Άρθρα

Προτάσεις για την πρόληψη των Παιδικών Ατυχημάτων στις γιορτές των Χριστουγέννων
Health

Προτάσεις για την πρόληψη των Παιδικών Ατυχημάτων στις γιορτές των Χριστουγέννων

Χριστούγεννα! Μέρες γεμάτες λάμψη! Οι γιορτές των Χριστουγέννων είναι μια ευχάριστη και ξεχωριστή εποχή για τα παιδιά. Παράλληλα όμως αυξάνεται...

Αναρτήθηκε από Ελεάνα Ζαμπάρα
15/12/2025
Πέντε αναπνευστικοί ιοί «χτυπούν» ταυτόχρονα τα παιδιά! – Πότε κορυφώνεται το κύμα ιώσεων
Health

Συναγερμός στην Ευρώπη με την εμφάνιση της επιθετικής γρίπης H3N2

Η ταχεία διάδοση του στελέχους H3N2, που έχει αποκτήσει τη φήμη της «σούπερ γρίπης», έχει σημάνει συναγερμό σε όλη την...

Αναρτήθηκε από pioan
12/12/2025
Next Post
Το ΥΜΑΘ τιμά την επέτειο 204 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση με Έκθεση σπάνιων κειμήλιων

Το ΥΜΑΘ τιμά την επέτειο 204 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση με Έκθεση σπάνιων κειμήλιων

Η εταιρεία με την επωνυμία “MEDIA PUBLISHING GK IKE ” και κατ’ επέκταση η ιστοσελίδα που κατέχει αυτή “www.karfitsa.gr” συμμορφώνονται με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΗΜΕΡΑ

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΠΡΩΤΟΣ

ΖΩΔΙΑ

Αυτό εiναι το πıο χειρıστıκό ζώδıο από όλα

Αυτό εiναι το πıο χειρıστıκό ζώδıο από όλα

Αναρτήθηκε από Ελεάνα Ζαμπάρα
14/11/2025
0

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία & Διαφήμιση
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Απορρήτου

© 2025 Karfitsa

Facebook-f Twitter Youtube Instagram

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα

© 2025 Karfitsa