, Τρίτη
18 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Long Covid, Η Νο 1 απειλή για τη δημόσια υγεία μετά τον κορωνοϊό

H οξεία φάση της πανδημίας μπορεί να υποχωρεί, ωστόσο έχει κάνει την εμφάνισή της μια νέα, πολύ σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία. Μια απειλή, την οποία πολλοί επιστήμονες του κλάδου χαρακτηρίζουν ως το μεγαλύτερο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία μετά την οξεία λοίμωξη από κορωνοϊό. Το σύνδρομο Long Covid περιλαμβάνει τα συμπτώματα και τις επιπλοκές που επιμένουν ή που εμφανίζονται ένα μήνα -ή και περισσότερο- μετά τη λοίμωξη με Covid-19 και συνεχίζουν για 4 έως 12 εβδομάδες, χωρίς να είναι δυνατόν να αποδοθούν σε κάποια άλλη πάθηση.

Σύμφωνα με διεθνείς μελέτες, ποσοστό της τάξης του 30% των νοσούντων από κορωνοϊό θα πληγεί και από το σύνδρομο Long Covid, ενώ ένας στους πέντε θα παρουσιάσει σοβαρές υπολειμματικές βλάβες σε ζωτικά όργανα, ακόμα και στον εγκέφαλο, με συμπτώματα όπως η δυσκολία συγκέντρωσης, η αλλαγή στην αίσθηση της γεύσης, η σύγχυση, η κόπωση και η κατάθλιψη και πολλές ακόμα συνέπειες στην καθημερινή ζωή.

Πρόσφατη έκθεση της Υπηρεσίας Ασφαλείας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) καταγράφει ότι το 2% του πληθυσμού υποφέρει από Long Covid συμπτώματα. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η νόσος δεν περιορίζεται μόνο στους ενήλικες, αλλά αφορά και τα παιδιά. Άλλη έρευνα, του Υπουργείου Υγείας του Ισραήλ, εντοπίζει ότι το 11,2% των παιδιών αναφέρουν συμπτώματα Long Covid ως μέρος της ανάρρωσής τους και, μάλιστα, περίπου το 4,6% από αυτά εμφανίζει συμπτώματα έξι μήνες αργότερα. Οι αρνητικές επιπτώσεις στην κοινωνικοποίηση και την ψυχολογία των παιδιών που νοσούν είναι αναπόφευκτες, αφού υποχρεώνονται να απομονωθούν για σημαντικό χρονικό διάστημα, στερώντας τους τη συμμετοχή σε σχολικές και εξωσχολικές δραστηριότητες. Όμως και οι έγκυες αποτελούν ένα ευάλωτο τμήμα του πληθυσμού: Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 2021 μολύνθηκαν στην Ελλάδα με κορωνοϊό συνολικά 2.898 έγκυες και λεχώνες γυναίκες, εκ των οποίων είχε εμβολιαστεί μόλις το 7,7%. Από τις ανεμβολίαστες, 226 χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε απλή κλίνη Covid-19, ενώ 36 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ και πέντε απεβίωσαν. Αντίθετα, από τις εμβολιασμένες μόλις πέντε νοσηλεύτηκαν σε απλή κλίνη Covid-19, και καμία δεν έχασε τη ζωή της από κορωνοϊό.

Ο εμβολιασμός, η καλύτερη προστασία απέναντι στο σύνδρομο LongCovid

Και, ενώ καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε αυτή τη νέα απειλή, ο εμβολιασμός έρχεται στο προσκήνιο για άλλη μια φορά. Ο εμβολιασμός αποτελεί την καλύτερη ασπίδα προστασίας ενάντια στο σύνδρομο Long Covid, όπως αναφέρεται και στην καμπάνια του Υπουργείου Υγείας. «Ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού μειώνει έως 50% την πιθανότητα εμφάνισης συμπτωμάτων LongCovid, και, αποτελεί το καλύτερο και αποτελεσματικότερο μέσο θωράκισης της δημόσιας υγείας συνολικά», τόνισε χαρακτηριστικά, σε δήλωσή του, ο Υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης.

Μάλιστα, ακόμη και για όσους διστάζουν να εμβολιαστούν με τα διαθέσιμα εμβόλια τεχνολογίας mrna, υπάρχει πλέον λύση και ακούει στο όνομα του νέου εμβολίου, Novarax. Πρόκειται για εμβόλιο παρόμοιο με αυτό της γρίπης που κάνουμε κάθε χρόνο και δεν συγκαταλέγεται στην κατηγορία των mrna εμβολίων.

Ως γνωστόν βέβαια, η καλύτερη προστασία είναι η πρόληψη. Τα πρωτόκολλα ασφάλειας και υγείας, όπως τα εφαρμόζουμε μέχρι σήμερα για την πρόληψη του κορωνοϊού, αποτελούν από μόνα τους ένα πρώτο τοίχος προστασίας. Αν, μάλιστα, συνδυαστούν με έναν ολοκληρωμένο κύκλο εμβολιασμού, μπορούν να αναχαιτίσουν σημαντικά την εξάπλωση του ίδιου του ιού και κατ’ επέκταση και του συνδρόμου Long Covid.

Σύλλογος Ασθενών Long Covid για τη «δεύτερη πανδημία εντός της πανδημίας»

Για την υποστήριξη και την ενημέρωση των συνανθρώπων μας που νοσούν από το σύνδρομο, αλλά και για όσους τυχόν νοσήσουν στο μέλλον, δημιουργήθηκε η Ελληνική Ένωση ατόμων που πάσχουν από τις μακροχρόνιες συνέπειες του Covid-19. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία ομάδας ασθενών και ιατρών που γεννήθηκε στο Facebook και, συγκεκριμένα, στη σελίδα Long Covid ελληνική ομάδα υποστήριξης. Πρωταρχικός στόχος της ομάδας ήταν να καταστεί τόπος συνάντησης και ανταλλαγής εμπειριών μεταξύ ανθρώπων που είχαν νοσήσει από Covid και δεν είχαν αναρρώσει, αλλά και ένας κόμβος ενημέρωσης των γιατρών για την πληθώρα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η συγκεκριμένη κατηγορία ασθενών και τις πολλές παραλλαγές τους.

Στην ιστοσελίδα του συλλόγου έχουν αναρτηθεί, στο πλαίσιο της σχετικής καμπάνιας του Υπουργείου Υγείας, συγκλονιστικές μαρτυρίες ανθρώπων που αντιμετώπισαν το σύνδρομο και παλεύουν ακόμα με τις μακροχρόνιες επιπτώσεις του. Κύριο μέλημα του συλλόγου αποτελεί η επικοινωνία και η ευαισθητοποίηση του κράτους, της κοινωνίας και της επιστημονικής κοινότητας αναφορικά με την πάθηση, αλλά και η διάδοση του μηνύματος ότι οι μακροχρόνιες συνέπειες του Covid συνιστούν μια δεύτερη πανδημία εντός της πανδημίας με ανυπολόγιστες αρνητικές και μακροπρόθεσμες συνέπειες για τη ζωή των ασθενών.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.