, Κυριακή
05 Φεβρουαρίου 2023

Μεγάλες ελλείψεις σε φάρμακα καταγγέλλουν οι φαρμακοποιοί

ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ - ΦΑΡΜΑΚΑ
Στη δίνη των ελλείψεων βρίσκεται για μια ακόμη φορά η φαρμακευτική αγορά, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ), ο οποίος επισημαίνει πως αυτές αφορούν τις κατηγορίες  των αντικαρκινικών, αντιϋπερτασικών, αντιελκωτικών, αντιψυχωτικών φαρμάκων, των σκευασμάτων που αφορούν το στομάχι, τη θεραπεία του προστάτη, τη νόσο του Παρκινσον και την οστεοπόρωση.

Παράλληλα, προσθέτει, ότι συνεχίζονται οι ελλείψεις στα εμβόλια PENTAVAK, TETRAVAK , INFARIX  TETRA, ενώ σημειώνει ότι ακόμη και  το γνωστό σε όλους ΖΑΝΤΑC λείπει από τα ράφια των φαρμακείων.

Καλό θα ήταν, αναφέρουν φαρμακευτικοί κύκλοι, τόσο το Υπουργείο όσο και ο ΕΟΦ να ελέγξουν τις παραστατικά των εξαγωγών των φαρμακαποθηκών και των φαρμακευτικών εταιρειών και να δουν τα πραγματικά στοιχεία.
«Είναι αναγκαίο» τονίζει ο πρόεδρος του ΠΦΣ Κωνσταντίνος Λουράντος «να δημιουργηθεί ένα αξιόπιστο σύστημα ελέγχου των παράλληλων εξαγωγών το οποίο ταυτόχρονα να συγκρίνει τα σκευάσματα και τις ποσότητες των εξαγωγών με τις εισαχθείσες ποσότητες και τις αντίστοιχες ελλείψεις της ελληνικής αγοράς».
Ο Έλληνας ασθενής πρέπει επιτέλους να  αποτελέσει  προτεραιότητα για τις φαρμακαποθήκες και τις εταιρείες και η πολιτεία έχει την ευθύνη της τήρησης αυτής της συνθήκης, κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΦΣ.