01:35, Παρασκευή
20 Μαΐου 2022

Μετάλλαξη Όμικρον: Ποια μέρα είναι στο υψηλότερο επίπεδο το ιικό φορτίο

Η παραλλαγή Όμικρον διαφέρει αρκετά από την Δέλτα, από την πιο ήπια νόσηση που φαίνεται να προκαλεί μέχρι την υψηλή της μεταδοτικότητα και την ικανότητα επαναμόλυσης. Τα χαρακτηριστικά αυτά, και οι διαταραχές που προκάλεσε ο πρωτόγνωρος αριθμός κρουσμάτων στην οικονομία- με την απουσία εργαζομένων λόγω νόσησης- οδήγησε σε πολλές χώρες- ανάμεσα στις οποίες και στην Ελλάδα- στη μείωση της περιόδου απομόνωσης στις πέντες μέρες, εφόσον εμφανίζονται ήπια συμπτώματα.

Ένα άλλο στοιχείο στο οποίο φαίνεται επίσης να διαφοροποιείται η Όμικρον είναι το χρονικό διάστημα κατά το οποίο φτάνει στο υψηλότερο επίπεδό του το ιικό φορτίο στα άτομα που έχουν μολυνθεί με την παραλλαγή.

Μιλώντας στο Bloomberg, ο γιατρός και συνιδρυτής της αλυσίδας κλινικών Carbon Health, Caesar Djavaherian εξήγησε ότι ακόμα τα στοιχεία δεν είναι ξεκάθαρα για το πότε κορυφώνεται το ιικό φορτίο της Όμικρον.

Όπως είπε, τα πιο αξιόπιστα- αλλά προκαταρκτικά- στοιχεία προέρχονται από το Ιαπωνικό Εθνικό Ινστιτούτο Λοιμωδών Νοσημάτων, σύμφωνα με το οποίο το ιικό φορτίο της Όμικρον κορυφώνεται στα περισσότερα άτομα τρεις έως έξι ημέρες μετά τη θετική ένδειξη στο τεστ κορωνοϊού ή μετά την έναρξη των συμπτωμάτων».

«Αυτή η κορυφή είναι δύο με τρεις ημέρες αργότερα από ό,τι είδαμε με τις παραλλαγές Δέλτα και Άλφα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την ιαπωνική μελέτη, η αποβολή του ιού είναι υψηλότερη στο διάστημα τρεις έως έξι ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Σε παρόμοιο συμπέρασμα καταλήγει μικρή μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ, διαπιστώνοντας ότι ένας στους τρεις ανθρώπους εξακολουθεί να είναι δυνητικά μολυσματικός μετά από πέντε ημέρες.

Πηγή: naftemporiki.gr