, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Μήπως μιλάτε στον ύπνο σας;

ipnos 1Πάλι …«μιλούσες στον ύπνο σου»! Ποιος άραγε από μας δεν έχει ακούσει αυτή την φράση χωρίς να νιώσει έκπληξη ή ακόμη και ανησυχία για το τι έλεγε όλο το βράδυ;
Οι ειδικοί εμφανίζονται καθησυχαστικοί επισημαίνοντας ότι τις περισσότερες φορές δεν λέμε τίποτα το σημαντικό αλλά μόνο «σκόρπιες» λέξεις που διαρκούν ένα ή δύο δευτερόλεπτα.
Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου (NSF) των ΗΠΑ, η ομιλία στη διάρκεια του ύπνου – γνωστή και ως υπνολαλία – μπορεί να εκδηλωθεί ανά πάσα στιγμή στιγμή στην διάρκεια του ύπνου αλλά και όταν  μισοξυπνάμε.
Όπως αναφέρουν οι ειδικοί επιστήμονες η ομιλία αρχίζει όταν «εισβάλλουν» στοιχεία της αφύπνισης, γεγονός που μας επιτρέπει να μιλήσουμε αλλά δεν είμαστε σε θέση να πούμε κάτι που έχει νόημα για όποιον τύχει να μας ακούει.
Για το λόγο αυτό οι επιστήμονες θεωρούν την υπνολαλιά εντελώς αναξιόπιστη αφού δεν είναι προϊόν του συνειδητού ή της λογικής σκέψης. Μάλιστα διαρκεί πολύ λίγο – μερικά δευτερόλεπτα, στη διάρκεια των οποίων εκφέρουμε λίγες λέξεις.
Γιατί όμως μιλάμε στον ύπνο μας;
Οι επιστήμονες του (NSF) των ΗΠΑ επισημαίνουν ότι το στόμα και οι φωνητικές χορδές, που φυσιολογικά είναι ανενεργές όταν κοιμόμαστε, ενεργοποιούνται παροδικά και εκφέρουμε δυνατά τις λέξεις που εκστομίζει κάποιος από τους «πρωταγωνιστές» του ονείρου μας.
Στο σημείο αυτό οι ειδικοί αναφέρουν ότι είναι πραγματικά δύσκολο να υπολογισθεί η συχνότητα της υπνολαλίας, επειδή συνήθως κοιμόμαστε όταν συμβαίνει και αν δεν υπάρχει κάποιος ξύπνιος δίπλα μας, δεν ενημερωνόμαστε ποτέ για το συμβάν.
Πάντως μελέτες έχουν δείξει πως περισσότερα από τα μισά παιδιά παρουσιάζουν σποραδικά υπνολαλία, με την συχνότητα της εμφάνισής της να μειώνεται καθώς μεγαλώνουν. Από την άλλη πλευρά η χρόνια υπνολαλία στους ενήλικες θεωρείται διαταραχή του ύπνου και μπορεί να οφείλεται στο στρες και σε άλλους παράγοντες.
Ωστόσο, έχουν καταγραφεί και σπάνιες περιπτώσεις, κατά τις οποίες ορισμένοι άνθρωποι δίνουν ολόκληρη… διάλεξη  την ώρα που κοιμούνται. Αλλά ακόμη και σε αυτές τις περιπτώσεις υπογραμμίζουν οι επιστήμονες του NSF ως επί το πλείστον λένε ασυναρτησίες.
iatropedia.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.