06:41, Πέμπτη
29 Σεπτεμβρίου 2022

Μπορεί το κομμωτήριο να προκαλέσει εγκεφαλικό;

8c564297ac45387edcbccda0a8dce6a4_LΟι επισκέψεις στο κομμωτήριο αποτελούν αναμφίβολα μια από τις αγαπημένες συνήθειες των γυναικών αλλά και των ανδρών που τους αρέσει να περιποιούνται τον εαυτό τους.
Ποιος θα περίμενε ωστόσο, ότι κάτι τόσο συνηθισμένο θα μπορούσε να έχει μια τόσο απρόβλεπτη συνέπεια όπως ένα εγκεφαλικό επεισόδιο!
 Η 48χρονη Elizabeth Smith η οποία ζει στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, επισκέφθηκε το 2014 ένα κομμωτήριο στο Σαν Ντιέγκο. Η στάση του αυχένα της που ακουμπούσε στον λουτήρα του κομμωτηρίου της προκάλεσε εγκεφαλικό επεισόδιο.

Πρόκειται για θέμα που έχει απασχολήσει εδώ και χρόνια την επιστημονική κοινότητα, η οποία ονομάζει αυτού του είδους τα εγκεφαλικά επεισόδια ως «beauty parlor stroke».
Πότε μπορεί λοιπόν να συμβεί κάτι τέτοιο;
Όταν μας λούζουν στα κομμωτήρια, οι αρτηρίες του πίσω μέρους του αυχένα μπορεί- εάν η στάση δεν είναι η σωστή- να κοπούν ή να υποστούν σοβαρή φθορά (είτε εξαιτίας του τεντώματος, είτε λόγο τραντάγματος κα) και δυνητικά κάτι τέτοιο να οδηγήσει σε ένα εγκεφαλικό.
bigstock Woman Having Her Hair Shampooe 94447439
Όπως εξηγεί ο επικεφαλής του τμήματος έρευνας για τα εγκεφαλικά επεισόδια στο νοσοκομείο John Hopkins, Steven R. Zeiler «…κατά κάποιο τρόπο μπορεί το άτομο να υποστεί ζημιά στο εσωτερικό των αιμοφόρων αγγείων, κάτι που με τη σειρά του οδηγεί στην μη κανονική ροή και πήξη του αίματος, ενώ η δημιουργία θρόμβων μπορούν με τη σειρά τους να προκαλέσουν εγκεφαλικό επεισόδιο».
Στην περίπτωση της Smith τα πρώτα συμπτώματα εμφανίστηκαν επτά ημέρες μετά την επίσκεψη στο κομμωτήριο και μεταξύ αυτών ήταν η αδυναμία στο δεξί χέρι και πόδι που έφτασε στο σημείο να μην μπορεί να σταθεί όρθια.
Μέχρι να φτάσει το ασθενοφόρο τα συμπτώματα είχαν υποχωρήσει αλλά έξι μέρες μετά άρχισε να νιώθει ναυτία και στη συνέχεια έκανε εμετούς, ενώ αισθανόταν πως το κεφάλι της «έκαιγε».
Η γυναίκα είχε υποστεί εγκεφαλικό και χρειάστηκε να περάσουν έξι μήνες για να αποκατασταθούν οι βλάβες.
Σε κάθε περίπτωση, συνιστάται κατά την επίσκεψή μας στο κομμωτήριο να επιλέγουμε καθίσματα που μπορούν να προσαρμοστούν στο ύψος και να εξετάζουμε εάν ο λουτήρας υποστηρίζει επαρκώς τον αυχένα μας. Σίγουρα εάν αισθανόμαστε πίεση ή πόνο δεν θα πρέπει να παραμείνουμε στη ίδια στάση.

onmed.gr