01:54, Τρίτη
16 Αυγούστου 2022

Μυστικά ομορφιάς για νεανικό πρόσωπο

Ο χρόνος που περνά αφήνει σημάδια, παρότι μας κάνει πιο σοφούς. Για όσους θέλουν να μεγαλώνουν όμορφα και να διατηρούν τη φρεσκάδα τους, η πλαστική χειρουργική προτείνει διάφορους τρόπους διατήρησης της νεότητας, όχι απαραίτητα με νυστέρι.

Οι περισσότεροι παραπονιούνται για τις ρυτίδες, το κρέμασμα και το σακούλιασμα στο δέρμα. «Η διαδεδομένη αντίληψη ότι τα σημάδια αυτά εμφανίζονται λόγω της γήρανσης είναι εν μέρει σωστή, καθώς η πραγματικότητα είναι λίγο πιο σύνθετη.

Τα σημάδια της γήρανσης εμφανίζονται όταν μεγαλώνουμε αλλά όχι απαραίτητα επειδή μεγαλώνουμε (τα ίδια σημάδια μπορεί να εμφανιστούν και στα 30). Η αλήθεια είναι ότι αυτά μπορεί να οφείλονται όχι μόνο στον χρόνο αλλά και/ή σε πολλούς άλλους παράγοντες», αναφέρει ο κ. Γεώργιος Α. Παπαγεωργίου, πλαστικός χειρουργός. Το πόσο γρήγορα θα γεράσει το δέρμα μας εξαρτάται από τη γονιδιακή μας προδιάθεση, τις περιβαλλοντικές επιδράσεις, την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, τη διατροφή από τα βρεφικά και παιδικά χρόνια, τις αυξομειώσεις βάρους, τη χρήση αλκοόλ και διάφορων άλλων ουσιών, το κάπνισμα. Οι τρόποι αντιμετώπισης του φαινομένου της γήρανσης είναι η πρόληψη, οι συντηρητικές (μη επεμβατικές) και οι (πιο) επεμβατικές μέθοδοι. 

Μη επεμβατικές μέθοδοι αντιγήρανσης είναι οι κρέμες, οι οποίες προσφέρουν συνεχή ενυδάτωση της επιδερμίδας. Τα peeling κάθε είδους, από το απλό scrub έως τη χρήση μηχανημάτων μικροδερμοαπόξεσης και χημικού peeling. Η μεσοθεραπεία ή βαθιά ενυδάτωση. Είναι μέθοδος κατά την οποία, με ενέσιμο τρόπο, εγχύονται ουσίες που προάγουν την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης. Το needling είναι μηχανικός ερεθισμός του δέρματος με ειδικά μηχανήματα (πχ, dermapen) ή με rollers. Η χρήση laser και ραδιοσυχνοτήτων (RF), που είναι μορφές μη βλαπτικής ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. 

Ενέσιμα εμφυτεύματα, δηλαδή υλικά με υγρή ή ζελατινώδη υφή όπως το υαλουρονικό οξύ, η πολυκαπρολακτόνη (ellanse) και το πολυγαλακτικό οξύ (lanluma) με ιδιαίτερη προσοχή κατά την εφαρμογή των υλικών στα χείλη. Στα ενέσιμα εμφυτεύματα εντάσσεται και η θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη (botox και dysport) για θεραπεία των ρυτίδων έκφρασης στο μεσόφρυο, στο μέτωπο, στη μύτη και «στο πόδι της χήνας» στο έξω μέρος των οφθαλμικών κογχών, στο άνω και κάτω χείλος, καθώς και στο πιγούνι. Πλέον είναι πολύ διαδεδομένη η αυτόλογη μεσοθεραπεία με πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια – PRP (Platelet Rich Plasma). 

Επεμβατικές μέθοδοι

Σε περιπτώσεις χαλάρωσης προσώπου και λαιμού, για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα χρειάζεται face lifting, σε συνδυασμό συνήθως με βλεφαροπλαστική. Άλλες επεμβάσεις που βελτιώνουν την εικόνα του προσώπου είναι η ρινοπλαστική και η ωτοπλαστική. Ο ασθενής, εάν είναι καπνίστρια/-ής, είναι καλό να έχει περιορίσει το τσιγάρο -εάν δεν μπορεί να το διακόψει-, έναν με δύο μήνες πριν από την επέμβαση, αλλά και στο διάστημα της αποθεραπείας. Σημαντικό για το αποτέλεσμα είναι επίσης να φροντίζει κανείς η διατροφή του να είναι υγιεινή και ισορροπημένη και να μην έχει συχνές και μεγάλες αυξομειώσεις του βάρους του. Φυσικά, δεν νοείται lifting χωρίς τομές, οι οποίες γίνονται σε σημεία που είναι λιγότερο ορατά. Θα πρέπει εδώ να επισημανθεί ότι η επούλωση των τραυμάτων είναι διαφορετική από άνθρωπο σε άνθρωπο και από σημείο σε σημείο του προσώπου, αλλά και του σώματος. 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL